Çorum, Denizli ve Kütahya’nın leblebi rekabeti

Anadolu'da asırlardır tüketilen leblebi, Çorumlu, Denizli ve Kütahyalı ustaların maharetiyle dünyaca tanınan bir sağlık ürünü olma yolunda ilerliyor. Türkiye'de birçok yerde leblebi üretilse de coğrafi işaret tescili bulunan üç merkez bu alandaki tatlı rekabeti sürüyor.

Çorum'un sokaklarında yaklaşık 300 yıldır taze kavrulmuş leblebi kokusu eksik olmuyor. Kentteki üreticilerce özenle yetiştirilen nohut, maharetli ellerde zorlu sürecin ardından leblebiye dönüşüyor. Leblebi ocağından endüstriyel kavurma makinelerine kadar çeşitli alet ve tekniklerle hazırlanan Çorum leblebisi, kentte 40'tan fazla çeşidinin yanı sıra leblebili ekmek, leblebi helvası, leblebi kebabı ve leblebili dondurmaya kadar pek çok yiyeceğin yapımı konusunda esnafa ilham kaynağı oldu.

Çorum'a gelenlerin almadan dönmediği, başka şehirlere gidenlerinse mutlaka hediyelik olarak götürdüğü leblebi, kıvamı, yoğunluğu ve görüntüsüyle öne çıkıyor.

ÇORUM’UN ÖZELİDİR, GÜZELİDİR

Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Çorum leblebisine tadını bölgede yetişen nohudun verdiğini anlattı, "Türkiye'nin sarı altını leblebi, Çorum'un özelidir, güzelidir.” dedi.

Çorum'dan ağırlıklı leblebi olmak üzere kavrulmuş çerez ihraç edildiğini belirten Özkubat, bu yıl Çin başta olmak üzere Almanya, Hollanda ve Fas'a leblebi ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.

Çorum'da 64 yıldır leblebi kavuran Yaşar Bodur da Denizli'nin Serinhisar ilçesindeki üreticilerin leblebi yapmayı Çorumlu ustalardan öğrendiğini iddia etti. Bodur, "1972'de askerden geldiğimde Denizli'den vatandaşlar bana nohut getirip denettiler. 'Bu nohut leblebi olur mu?' diye sordular. 1972'den sonra buralara Denizli'den, Tavşanlı'dan gelmiş, çalışmış, sanatı öğrenmiş birileri, bu işi sürdürüyor." ifadesini kullandı.

BAKIR TAVALARDAN GELEN LEZZET

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi de coğrafi işaret tescilini alan ikinci merkez. Şeyh Murat Gazi'nin 1370-1390 yıllarında bulduğu nohudun ısıtılıp bekletilmesi yönteminin Tavşanlılı ustalarca uygulanmasıyla bugüne geldiği rivayet edilen Tavşanlı leblebisi, yılda yaklaşık 20 bin ton üretiliyor ve 7 bin tona yakını dünya pazarlarına gönderiliyor. Tavşanlı'da leblebi üretip ihraç eden bir firmanın yönetim kurulu başkanı olan Zeynel Korkmaz, ilçede leblebi üretiminin 1800'lü yıllarda başladığını ve usta-çırak ilişkisiyle geliştiğini söyledi. Korkmaz, bakır tavalarda yapılan üretim dolayısıyla Tavşanlı leblebisinin daha lezzetli olduğunu savundu.

‘ÇORUM’A BİZ GÖNDERİYORUZ’

Leblebi üretiminde günlük 115 tonluk kapasitesiyle Türkiye ve dünya pazarlarında önemli paya sahip olan Denizli'nin Serinhisar ilçesinde ise yaklaşık 165 işletmede nohut kavruluyor. İşletmeler, 40'a yakın çeşitte üretim yaparak yaklaşık 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili de Serinhisar ilçesinin Türkiye leblebi üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini belirtti. Leblebi üretiminin ilçede yaklaşık 100 yıllık bir geleneğinin bulunduğunu anlatan Tefenlili, piyasada farklı üretim yerleri adı altında satışa sunulan birçok ürünün Serinhisar'da üretildiğini bildiklerini söyledi. Tefenlili, Serinhisarlı üreticilerin Çorum'da satılmak üzere üretim yaptığını belirtti.

Sonraki Haber