COVID-19 neden hala bir "halk sağlığı acil durumu" olarak sınıflandırılıyor? İşte ayrıntılar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaya devam ettiğini söyledi.

DSÖ tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir bildiride, virüsün muhtemelen "potansiyel olumsuz sonuçları hafifletmek" için dikkatle izlenmesi gereken bir "geçiş noktasında" olduğu belirtildi.
11 Mart 2020'de COVID-19'u bir pandemi ilan eden DSÖ, bu yıl acil durumun sona ermesini umduğunu söyledi.

DSÖ'nün resmi web sitesinde yayınlanan açıklama, geçtiğimiz Cuma günü Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi toplantısından sonra geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "DSÖ Genel Direktörü (Tedros Adhanom Ghebreyesus), 2019 Ocak 19 Cuma günü düzenlenen koronavirüs 27 hastalığı (COVID-2023) pandemisine ilişkin Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi'nin on dördüncü toplantısının Raporunu iletmekten memnuniyet duymaktadır.

DSÖ Genel Direktörü, devam eden COVID-19 pandemisi ile ilgili olarak Komite tarafından sunulan tavsiyelere katılmakta ve olayın uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) oluşturmaya devam ettiğini belirlemektedir.

Genel Direktör, Komite'nin COVID-19 salgınının muhtemelen bir geçiş noktasında olduğu yönündeki görüşlerini kabul eder ve Komite'nin bu geçişi dikkatli bir şekilde yönlendirmesi ve potansiyel olumsuz sonuçları hafifletmesi yönündeki tavsiyelerini takdir eder."

DSÖ rakamlarına göre, dünya genelinde 750 milyondan fazla insan virüse yakalandı ve salgının bir sonucu olarak yaklaşık 7 milyon insan öldü.

John Hopkins Üniversitesi'nin rakamlarına göre, dünyadaki birçok ülke hala yüksek sayıda COVID-19 enfeksiyonuna tanık oluyor.

Son rakamlar, Japonya'nın son 28 gün içinde dünyadaki herhangi bir ülkeden en fazla vakaya sahip olduğunu ve 3.164.902'sinin virüse yakalandığını gösteriyor.

ABD (son 1 günde 497.530.28 vaka), Güney Kore (1.017.482), Brezilya (462.980) ve Almanya (369.605) da son dört hafta içinde en fazla enfeksiyon gören ülkeler arasındadır.

Pazartesi günü yayınlanan açıklamada Ghebreyesus, COVID-19'un yayılmasını azaltmak amacıyla bir dizi geçici öneride bulundu.

Bunlar arasında COVID-19 aşılaması için ivmenin korunması, sürveyans verilerinin DSÖ'ye raporlanmasının iyileştirilmesi, tıbbi karşı önlemlerin alımının artırılması ve uzun vadeli kullanılabilirliğinin sağlanması ve güçlü ulusal müdahale kapasitesinin korunması ve gelecekteki olaylara hazırlık yer aldı.

Ayrıca, DSÖ, ülkeleri infodemiği ele almak için topluluklar ve liderleriyle çalışmaya devam etmeye, kalan uluslararası seyahatle ilgili önlemleri ayarlamaya devam etmeye ve bulaşmayı azaltan gelişmiş aşılar için araştırmaları desteklemeye devam etmeye teşvik etti.

Sonraki Haber