Çözüm bulun ya da toprak verin

Yazın kuraklık, kışın taşkınlarla boğuşan Amik Ovası için hala çözüm bulunamadı. Çiftçi bu yıl da ekinlerin su altında, hayvanların çamur içinde kalmasından yakınıyor. Devletten ya çözüm bulunması ya da göç için yer gösterilmesi isteniyor.

Amik Ovası'nda üç yıldır ekili alanlar su altında kalıyor. Üç yıldır devlet tarafından “Çözüm bulacağız” deniliyor ancak hala bir gelişme yok.

Kışın sel yazın kuraklık çekilen Amik Ovası'nda çiftçi bir yılda iki ürün alamıyor. Kışın ekilen ürünler su altında, yazın da kuraklıkla verimsiz kalıyor. İki yıldır Ak Partili milletvekilleri iki kez Amik Ovası'nda toplantı yaptı. Ekinin kışın su altında kalmasının önüne geçmek için Reyhanlı Barajı'nın tamamlanacağı, Takta Köprü Barajı'nın taşmasının önleneceği ve yazın içi dolan kanalların DSİ tarafından temizleneceği sözü verildi.

ÜÇ NEDEN

Hatay Ziraat Oda Başkanları ve çiftçiler bu projenin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini söylediler. Zaten Amik Ovası'nın verimli arazilerinin kurtarılması da Reyhanlı Barajı'nın bitirilmesi ve kanalların açılması ile mümkün... Amik Ovası'nın en çok sudan etkilenen bölümü ise Hatay Havaalanı'nın bulunduğu Aşağı Oba Mahallesi. Buranın su altında kalmasının üç nedeni var. Havaalanının kenarlarının ve yolunun yükseltilmesiyle suyun akışının önlenmesi, zaman içinde dolan su kanallarının temizlenmemesi ve Antakya bölgesindeki bentlerin yükselmesi ile suların Aşağı Oba'da toplanması.

Aşağı Oba Mahallesi bu sene de yağmurlarla birlikte su altında kaldı. Ekili ürünler su, hayvanlar çamur içinde kaldı. Samanlar kullanamaz hale gelince, hayvanların yemleri de tükendi.

Çiftçi Yusuf Gezer, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Her sene aynı sıkıntıyı yaşamaktayız, dolan kanalların açılmasını istiyoruz. Bize yardım değil, kalıcı çözüm lazım. Tahta Köprü Barajı'nın eksiklerinin tamamlanmasını ve Reyhanlı Barajı'nın bitirilmesini istiyoruz. Geçen sene on beş bin liraya aldığım motor su altında kaldı. Buğdaylarımız gitti, samanlarım gitti, ambarım su altında yarısı gitmiştir. Ispanak ektik, bezelye ektik hepsi de su altında... Çiftçi ne yapsın? Zaten bizim kazancımız bunlar, bunları kaldırdığında kazanç sağlayacaktır.”

'FUTBOL MAÇI İZLEYEREK HALKA İNİLMEZ'

“Köylü ekili arazisini sigorta yaptırıyor. Köylü ürün ekmekten korkmuyor. Sigorta ile iş bitmiyor ki; hayvanlarımızı su yüzünden dışarı çıkaramıyoruz, çamurların içinde yatıp, kalkıyorlar. Otlağa çıkmazlarsa, saman yetmiyor. Hayvanlarımız yakında bu yüzden hastalanacak. Günlerdir hayvanlarımız çamur içinde. Hani hayvan hakları diyenler ortaya çıksın ve benim ineklerimi görsünler. Her sene buralar göl oluyor. Devletimiz bize ‘Buradan gidin, burayı göl yapacağız’ derse biz de göçeriz. Bize başka yerden toprak ve yaşam alanı göstersin. Bir zahmet valimiz, büyükşehir belediye başkanımız gelsin ve görsün, futbol maçı izlemekle halka inilmez!”

Çiftçi Gezer, CKD'nin kampanyasından ve bölgeye yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

SADECE HATAY DEĞİL TÜRKİYE'NİN SORUNU

CKD yöneticilerinden Serap Zehal “Ekinlerin su altında kalması çiftçilerimizi çok etkiliyor, aynı zamanda kuraklık olduğundan da ikinci ürününü ekemiyor. Çiftçimizi kuraklıktan kurtarmaya çalışacağız” dedi. Leyla Erk ise “Bu sadece Hatay'ın sorunu değil. Aynı zamanda bütün Türkiye’nin sorunudur, biz çözüm önerilerimiz ile çalışmalarımızı yürütüyoruz, halkımızın da bize destek vermesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

CKD AMİK OVASI'NDA

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) tarafından başlatılan “Su Bilinci Kampanyası” hızla sürüyor. Kampanya kapsamında farkındalık oluşturacak projeler ve eylemler yapılmaya başladı.

CKD Hatay Şubesi yöneticileri, su sıkıntısını en çok hisseden çiftçileri ziyaret etti. Bu sene de su altında kalan Amik Ovası'nda basın açıklaması yapıldı. Hatay Şube Başkanı Filiz Akın; yöneticiler Serap Zehal, Şebnem Vardar, Leyla Erk ve üyelerin bulunduğu heyet, su altında kalan bölgeleri gezdi.

Açıklamada, çiftçinin ürününü bu sene de alamadığı için üretimden uzaklaştığı kaydedildi. Devletin üretimin güvenliği için çözüm bulmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilen açıklamayı okuyan Filiz Akın şunları kaydetti:

“Dünyamız kuraklıkla karşı, karşıyadır, insanın yaşamını sürdürmesi için temiz su kaynakları her geçen gün tükenmektedir. İklim nedeni ile oluşan kuraklık, tarımı, sanayi ve günlük su ihtiyacımızı etkilemektedir. Bu kuraklık geçici olağan bir durum değildir. Bütün dünyayı etkilemektedir. Her ülke kendi su kaynaklarını en yetkin şekilde denetlemek ve su politikaları geliştirmek zorundadır. Bu nedenle biz CKD olarak; yaşamımızın temel kaynağı olan suyu, milli devletimizi, ülke toprağımızı ve mavi vatanımızı koruduğumuz gibi korumalıyız. Aksi durumda başka devletlere bağımlı durumlara gelebiliriz. Bilindiği gibi Türkiye su kaynakları açısından zengin bir ülke değildir. Bu yüzden yağmur sularını en verimli şekilde depolamalıyız.”

'REYHANLI BARAJI ACİLEN BİTİRİLMELİ'

Amik Ovası'nın kış aylarında sular altında, yaz aylarında ise kuraklıktan kırıldığını belirten Akın, “Bu durumun önüne geçilmesi için Reyhanlı Barajı'nın bir an önce bitirilip, hizmete geçirilmesidir. Kışın bu sular baraja taşınılabilir, yazın da kuraklık yüzünden Hatay çiftçisi kurtulmuş olacaktır. CKD olarak, 85 milyon halkımıza su bilincini anlatmak, geleceğimizi kuraklık belasından kurtarmak için diyoruz ki; sen yağmur ol ben bulut, suyuna vatanına sahip çık. Bu kampanyamıza gönüllü olmak isteyen herkesi bekliyoruz. Ayrıca imza kampanyası düzenledik, bir imza da sen at diyoruz” dedi.

Sonraki Haber