CSO’ya riskli görevlendirmede ısrar
Müzisyenlere bir kayıt görevi daha verildi. Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına, Bilim Kurulu’nun açıklamalrına rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı etkinliklerde ısrar ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na (CSO) salgın koşullarının ağır olmasına rağmen, canlı yayın ve kayıt görevi verildiği öğrenildi. Geçen günlerde 200 kişilik kadro ile prova ve kayıt için görevlendirilen CSO, bu kez TRT ve NTV kanallarında yayınlanmak üzere canlı yayın ve kayıt için bir araya gelmek zorunda kalacak.
Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, 29 ile 45 kişi arasında değişen kadrolarla, 26 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında 7 gün boyunca çekim ve kayıt için performanslar yapılacak. Daha önceki prova ve kayıtlar esnasında yapılan PCR testleriyle 2 sanatçının pozitif olduğu belirlenmişti. Testi pozitif çıkan sanatçılar olmasına rağmen, temaslı olan diğer orkestra üyeleriyle provaların devam etmesi, sanatçılar arasında endişe yaratmıştı. PCR testi yapılsa dahi, kapalı alanda bu tip organizasyonların devam ettirilmesinin tehlike arz ettiği belirtildi.
SANATÇILAR HENÜZ AŞI OLMADI
Sanatçılar söz konusu organizasyonda, kayıtlarda yer alacak sanatçıların sayısı, senfoni orkestrası kadrosuna nazaran düşük de olsa, virüsün bulaş riskinin devam ettiğini belirtti. Bir araya gelmeyi ve mesleklerini icra etmeyi kendilerinin de istediğini fakat henüz aşı olmadıklarını söyleyen sanatçılar, vaka sayılarındaki artıştan duydukları tedirginliği dile getirdiler. Uzmanların mutasyon virüsün bulaşıcılığı konusunda yaptıkları uyarılara rağmen, nefesli sazlar ile koronun ertafa yaydığı havadaki partiküllerin oluşturduğu riskin göz ardı edildiği söylenirken, sanatçıların arasında koyulacak mesafe ve maske önlemlerinin bir yararının olmayacağı belirtiliyor.
EN YÜKSEK RİSK ÜFLEMELİLERDE
Classicfm.com sitesinde yayımlanan habere göre, Minesota Üniversitesi’nin senfoni orkestralarında virüs yayılımı ile ilgili yaptığı çalışmada; trompet, obua ve bas trombon gibi üflemeli enstrümanların, diğer enstrümanlar ve şarkıcılara nazaran havayı daha çok yayan enstrümanlar olduğu, dolayısıyla bulaş riskini en çok arttıran enstrümanlar oldukları için “en yüksek risk” kategorisine alındıkları belirtildi.