Cudi ve Gabar'da köye dönüş başlıyor

Şırnak'ta PKK'nın 1990'lı yıllarda düzenlediği saldırılar nedeniyle vatandaşların terk etmek zorunda kaldığı köyler, yeniden yerleşime açılıyor. Dönüşler için 40 köyde altyapı çalışmalarına başlandı.

Şırnak'ta terör örgütü PKK'nın 1990'lı yıllarda yaptığı saldırılar nedeniyle vatandaşların, terk etmek zorunda kaldığı köylerine dönüşün sağlanması için altyapı çalışmalarına başlandı.

Kentte kararlılıkla yürütülen operasyonlarla terörden temizlenen, güvenliğin tesis edildiği Gabar ve Cudi dağları mevkisindeki 47 köyden ilk etapta 40'ında iş makineleri ile yol yapım çalışmaları yürütülüyor.

47 KÖYÜN 40’I YERLEŞİME AÇILIYOR

Osman Bilgin

Şırnak Valisi Osman Bilgin, 1990'lı yıllarda boşaltılan köylerin sayısının 47 olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığınca vatandaşların terör nedeniyle oluşan zararlarının tazmin edildiğini dile getiren Bilgin, son yıllarda güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sayesinde kent genelinde huzur iklimine kavuşulduğunu kaydetti.

“İlimiz genelinde 47 köyün 40’ını hemen yerleşime açıyoruz. İsteyen vatandaşlarımız köylerine gelip, evlerini yapabilecekler, tarlaları ile bağ ve bahçelerinde faaliyette bulunabilecekler.” ifadelerini kullanan Bilgin, 120 kilometrelik yolun 30 kilometrelik bölümünün ihalesinin yapıldığını belirtti.

Yolun kalan kısmı ile ilgili de çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Bilgin, elektrik, içme suyu, kanalizasyon, bahçe sulamada kullanılacak su ve telefon hizmetleri gibi konularda da ilgili kurumlarca çalışmalar başlatıldığını ifade etti.

‘KÖYDE HUZUR VAR’

Ali Meşe

Gabar Dağı eteklerindeki Kayaboyun köyünü 1993'te terk etmek zorunda kalan ve yıllar sonra köylerine dönen vatandaşlardan 80 yaşındaki Ali Meşe, yıllar boyu hasret kaldıkları köylerine “Köye Dönüş Projesi” kapsamında 7 yıl önce gelip yerleştiklerini belirtti. Meşe “Köyde bağ ve bahçemizi ekiyoruz, hayvanlarımız var, onları besliyoruz. Hiçbir yer insanın kendi yaşadığı yer gibi olmaz. İnsan köyünde daha rahat oluyor. Devletimiz sağ olsun, köye parke taşı döşemiş, yollarımızı asfaltlamış. Allah devletimize zeval vermesin.” dedi.

Osman Meşe

Osman Meşe de devletin elektrik, yol ve su gibi köye dönüş için her türlü desteği verdiğini anlatarak, “Köyde huzurumuz var, hiçbir sıkıntımız yok. Daha önce yollarımız yoktu ancak traktörle gidebiliyorduk. Şimdi yollarımız asfalt, her türlü araç gidip gelebiliyor köye. Devlet yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

'KÖYÜMÜZDE ÜRETMEK İSTİYORUZ'

Üçkiraz köylülerinden Süleyman Gören, 1993 yılında 100 hane olan köylerini terör nedeniyle boşalttıklarını belirtti. Köylerini terk eden köylülerin Şırnak, Cizre ve Silopi merkezlerine yerleştiklerini, ama artık köylerine dönmek, köylerinde üretmek istediklerini ifade etti. Köylerindeki evlerin yıkıldığını da söyleyen Gören, “Buraların yeniden onarılması lazım. Yol çalışmalarına başlandığı söyleniyor, bu sevindirici ama görmek istiyoruz. Çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Köyümüze gitmek için belirli dönemlerde izin belgeleri almamız lazım ama bazı sıkıntılarla, zorluklarla karşılaşıyoruz. Biz kendi köyümüze vizeyle girmek istemiyoruz artık.” diye konuştu. 

VATAN PARTİSİ ŞIRNAK İL BAŞKANI: ÇALIŞMALARIN TAKİPÇİSİYİZ

Vatan Partisi Şırnak İl Başkanı İsmail Kabul, Şırnak Vali Yardımcısı Ali Erdoğan'la bir görüşme yaptı. Erdoğan görüşmede, Gabar Dağı ve Cudi Dağı eteklerinde yol çalışmalarının başlatıldığını, alt yapının ise yaza kadar tamamlanacağını ifade etti. Kabul, vali yardımcısı ile yaptığı görüşmede bu sene herhangi bir köy dönüşünün olmayacağının bilgisini aldığını da iletti.  Vatandaşların yıllardır terörden acı çektiğini, evlerini, köylerini terk ettiğini belirten Kabul, şöyle konuştu: “Güvenlik güçlerimiz sayesinde vatandaşlarımız artık huzurlu.  Ama artık vatandaşımız köylerine dönmek istiyor, topraklarını ekebilmek, hayvanlarını otlatabilmek tek istekleri. Şehirlerde yaşayan köylünün geçim sıkıntısı var. Artık piknik yapmak için, köylerine gitmek için izin almak istemiyorlar. Valiliğimiz tarafından yapılan çalışmaları izliyoruz. Vatan Partisi olarak çalışmaların takipçisi olacağız. Köylülerimizin dönüş ve üretme taleplerinin arkasındayız.”

Sonraki Haber