Çukurca’da el birliğiyle çeltik hasadı! Ata tohumundan ürettiler
Engebeli araziler ile yüksek dağlarla çevrili, verimli topraklarında nar, incir ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği Çukurca'da çiftçiler, geleneksel yöntemlerle çeltik üretimi yapıyor
Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde çiftçiler, ilkbaharda çamurdan bentlerle oluşturdukları havuzlara ata tohumundan ektikleri çeltiği, yine el birliğiyle hasat ediyor. Çiftçiler, ürettikleri pirincin bir bölümünü ihtiyaçları için ayırıyor, kalan kısmını da satarak kazanç sağlıyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncer Ataseven, çeltiğin ilçenin geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Yöreye ait ata tohumundan üretilen çeltiğin tanesinin iri, sert ve lezzetli olduğunu belirten Ataseven, şunları kaydetti:
"Buradaki çeltik ekimi yetiştiriciler tarafından nisanda imece usulüyle yapılıyor. Hasat dönemi ise eylülün sonlarında, ekimin başında yine imece usulüyle gerçekleştiriliyor. İlçemizde yaklaşık 400 dekarlık alanda ekim yapılıyor. İlçede yılda 150-180 ton arasında çeltik elde ediliyor. İlçemiz kent merkezi ve diğer ilçelere nazaran yükseltisi az ve mikroklima özelliğe sahiptir. Bu nedenle ilçemizde birçok sebze ve meyve üretiliyor. İncir, nar, cennet hurması gibi ürünler de yetişiyor. İlçe iklim yapısından dolayı seracılık için elverişli bir yer."
‘TARIM ARACI KULLANMIYORUZ’
Çiftçilerden Mehmet Güngören de bazı üreticilerin kendi tarlasında, bazılarının da tarla kiralayıp ekim yaptığını dile getirdi. Tarlası çok olanların ihtiyaç fazlası ürünü satarak kazanç sağladığını anlatan Güngören, şöyle konuştu:
"Tarlaları eskiden öküzlerle şimdi ise traktörlerle sürüyoruz. Ekim ve hasat dönemi çok zorlu geçiyor. Hasat döneminde hiçbir tarım aracını kullanmıyoruz. Topladığımız çeltiği kurutarak bitkilerinden ayırıyoruz. Eve götürüp temizliyoruz. Bunları güneşte kuruttuktan sonra değirmene götürüyoruz. Yöremizde her türlü ürün yetişiyor. Eski zamanlardan kalma bir geleneğimiz var. İşimizin hepsini kürekle, orakla yapıyoruz. 1-2 kişinin işi değil, en az 10 kişinin tarlaya girmesi gerekiyor ki kısa sürede bitsin. O nedenle birbirimize yardım ediyoruz. Bana yardıma gelmeseler bu üretimi yapamam."
ÇUKURÖREN BİBERİ TANITILDI
Bilecik’in Çukurören köyünde 160 yıl önce Türkiye'ye gelen göçmenlerin yanlarında getirdiği ata tohumlarıyla üretimi başlayan, 3 sene önce coğrafi işaret tescili yapılan acı kırmızı biberin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla şenlik düzenlendi.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, köyde duvar ve balkonlarda kurutulan biberleri inceledi. Köylü kadınlarla iplere biber dizen Vali Aygöl, şenlikte yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir." sözünü hatırlatarak, kendilerini bir araya getirenin üretim, köylü ve köylünün başarısı olduğunu söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş da Çukurören biberinin serüvenin 160 yıl önce başladığını dile getirdi. Halk oyunları gösterisinin ardından "En İyi Biber Yarışması"nda birinci seçilen 3 kilogramlık kırmızı acı biber, yaklaşık bir saat süren açık artırmada iş adamı Şükrü Keskin tarafından 30 bin liraya satın alındı.