Çiftçi şimdi de depo bekliyor

Çukurova’da ayçiçeği hasadı başladı, ağustosta mısır hasadı başlayacak. Depoların dolu olmasından tedirgin olan mısır üreticisi endişeli. Ayçiçeği üreticisi ise devletin buğdayda olduğu gibi fiyat açıklamasını istiyor. Domateste, bu yıl kazanan üretici, marketlerdeki yüksek fiyattan şikayetçi.

Çukurova’da buğday hasadı tamamlandı mısırda ise hasat Ağustos’ta yapılacak. İki üründe de çiftçi tedirgin. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin depoları dolu, randevular 1 ay sonrasına veriliyor. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tüccarın buğdayı 6 liraya aldığını, çiftçinin bu yüzden ürünü TMO’ya vermek istediğini ama depoların dolu olduğu için sıkıntı yaşandığını belitti. Doğan, TMO’nun her yerde depo açmaya çalıştığını belirterek, “Hasat zamanı Ukrayna’dan buğdayı getirip depoları doldurursanız olacağı bu. Tüccar bile TMO’ya götürüyor buğdayı. Yığılma var. Lisanslı depoların kapasitesi dolu. Her yıl ‘getirin’ diye ararlardı. Bu yıl büyük sorun yaşanıyor.” dedi. Doğan, mısır ve buğday üreticisinde endişe olduğunu belirtti, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Mehmet Akın Doğan

‘5 ÜRÜNE MÜDAHALE İSTİYORUZ’

Adana’da yağlık ayçiçeği hasadı da başladı. Bölge, Türkiye üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor. Adana'da bu yıl 750 bin dekardan 200 bin ton rekolte hedefleniyor.

Mehmet Akın Doğan, kıraç bölgelerde dönüme 200 kilogram ayçiçeği, ovada ise 300 kilogram verim alınacağını söyledi. Verimin dağlık ve kıraç alanda azalacağını belirten Doğan, “Ama ovalarda yükselebilir. Sadece buğday ve mısır, TMO tarafından alınıyor. Hükümet buğdayda nasıl fiyat açıklıyorsa ayçiçeğinde de açıklamalı. Bizim burada 5 stratejik ürün yetişiyor. Ayçiçeği, mısır, soya, pamuk, buğday. Bu ürünler bizim olmazsa olmazlarımızdır. Bu ürünlerde devlet, piyasada fiyat düşükse mutlaka müdahale etmeli. Ofis çiftçinin kara gün dostuydu. Yine öyle olmalı.” diye konuştu.

DOMATES TARLADA 6 LİRA

Yüreğir Ziraat Odası Başkanıyla domates hasadını da konuştuk. Domateste çiftçinin bu yıl kazandığını belirten Doğan, “Turfanda domateste bu yıl 115 bin ton rekolte beklentisi var. Hasat temmuz sonuna kadar sürecek. Domatesin fiyatı tarlada 5-6 liradan alıcı buluyor. Karpuz kavunda ise 7 lira ama her gün fiyat değişiyor.

Havalar, ürün için iyi gitti. Poyraz esmedi, sıcak olmadı. Üretim uzun süreye yayıldı. Üretim dönemi havanın serin olmasından verim de kalite de iyi.” dedi.

5-6 liraya çiftçiden alınan domatesin büyükşehirlerde 30 liraya satıldığını belirten Doğan, fiyat farkı sorununun bir türlü çözülemediğini belirtti. Doğan, bütün il ve ilçelerde küçük haller kurularak çiftçinin ürününü kendisinin pazarlaması gerektiğini söyledi.

‘EKİM ALANLARI AZALDI’

Mehmet Akın Doğan, domates üretiminde azalmaya da dikkat çekti. Doğan, 2021 yılında Adana'da 30 bin dönüm alanda domates ekimi olduğunu bu sayının geçen yıl 16 bin dönüme bu yıl da 14 bin 500 dönüm alana düştüğü bilgisini verdi.

Sonraki Haber