Çukurovalı çiftçi acil destek bekliyor: Narenciye ağaçları çiçek açmadı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mart ayında dondan etkilenen narenciye ağaçlarının çiçek açmadığını belirtti, acil nakdi destek ve borçların faizsiz ertelenmesi çağrısı yaptı.

Karpuz, soğan ve patateste fiyat artışlarının ekim alanlarının azalmasından kaynaklandığını belirten Doğan, “Çiftçiyi zarar ettiği anda desteklersek, ekmekten vazgeçmez” dedi.

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mart ayında bölgede yaşanan don sebebiyle narenciye ağaçlarının çiçek vermediğini, üreticinin acil nakdi yardıma ihtiyacı olduğunu ve banka borçlarının faizsiz ertelenmesi çağrısı yaptı.

Son yıllarda doğal afetlerin etkisini artırdığını belirten Doğan, "Bu yıl mart ayında Çukurova’da son 90 yılın en soğuk günleri yaşandı. Birçok üründe olduğu gibi narenciye bahçeleri de çok büyük zarar gördü. Narenciye ağaçları şu anda çiçek açmadı, ağaçlar bomboş. Erkenci cins mandalinalar bu yıl az oldu. İlaçlama ve gübreleme zamanında yapılmalı. Üretici bu yıl masraf yapacak ama ürün alamayacak. Ağaçlarda meyve var gibi masraf yapmak zorunda çiftçi. O yüzden de acil nakdi destek yapılmalı” dedi.

Mart ayında yaşanan don nedeniyle kavun, karpuz, domateste de kayıplar yaşadığını ama yeniden fide ekilerek zararın telafi edildiğini ifade eden Mehmet Akın Doğan, narenciyede aynı durumun söz konusu olmadığını, çiftçinin bir an önce bahçelerine bakım yapması gerektiğini söyledi.

‘ÇİFTÇİ EKMEDİ FİYATLAR ARTTI’

Doğan, patates ve soğanın marketlerde ve pazarlarda pahalı olmasının nedeninin ürünün az olmasından kaynaklandığını, zarar eden çiftçinin bu yıl ekmediğini belirtti. Doğan şöyle konuştu:

“Patatesi soğuk vurdu o yüzden bu yıl pahalı. Ürün az, çiftçi ekmedi. Geçen yıl soğan tarlada kaldı, bu yıl soğan ekimleri de azaldı. Çiftçi ayakta kalsın, eksin, fiyatlar ancak öyle düşer. Zarar ettiğinde çiftçi hemen desteklenmeli. Sert çekirdekli şeftali 40 lira şu anda. Kayısı ağaçlarında meyve olmadı. Erkenci buğdayda da verim kaybı yaşadık. Rekoltede yüzde 30 kayıp var dondan dolayı. Çiftçi iki yıl zarar etti o yüzden de bu yıl az ekti. Karpuz, kavun, domates fiyatları çiftçiyi kurtarıyor ama tüketici pahalı yiyor.”

‘KARPUZ EKİM ALANLARI DÜŞTÜ’

Karpuzda ekim alanlarının azaldığını da belirten Doğan, “Türkiye ihtiyacının yüzde 25’ini biz üretiyoruz. Ama bu yıl 140 bin dönümden 100 bin dönüme düştü alanlar. Her yıl düşüyor.”

Mehmet Akın Doğan Cumhurbaşkanına şu çağrıyı yaptı: “Narenciye çiftçisi bitti. Borçların ödeme günü geldiğinde çiftçi ne yapacak, borçlarını nasıl ödeyecek? Bir an önce önlem alınsın. Borçlu çiftçi sayısı çok, her yerden arıyorlar. Önümüzdeki sonbaharı iyi görmüyorum çiftçi açısından.”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

‘BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN’

Aşırı artan girdi maliyetlerine rağmen çiftçinin üretmekten vazgeçmediğini, direndiğini belirten Doğan, “Çifti, borçlanarak tarlasını, bahçesini ekti. Fakat maliyetlerin dışında bir de kuraklık, sel, don gibi doğal afetlerle de karşı karşıya kaldılar ve zarar ettiler. Her koşulda üretimine devam etmek için borçlanarak tarlasına ekim, bahçesine yatırım yapan çiftçilerimiz, son yaşanan don olayından sonra birçok üründe olduğu gibi narenciye bahçelerinde büyük zarara uğradı. İhracatta da ülke ekonomisine önemli katkıları olan narenciye üreticilerimiz acil destek bekliyor. Çiftçilerimizin borçlarının faizsiz ertelenmesini, sürdürülebilir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan konuyla ilgili önlemler alarak, acilen nakdi yardım yapılmasını talep ediyoruz.

Sonraki Haber