Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlandı: İşte Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi
Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Belge mesleki ve teknik eğitimine dair rota çizecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" yayımlandı.
Genelgede, mesleki ve teknik eğitimin, ekonomik kalkınmanın ve toplumsal refahın tesisinde büyük öneme sahip olan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde belirleyici rol oynadığı, bireylerin yaşam boyu beceri edinmelerini sağlayarak iş gücü piyasasına katılmaları için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırdığı belirtildi.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KAMU, İŞVEREN VE ÇALIŞANLARIN SORUMLULUĞU HATIRLATILDI
Mesleki ve teknik eğitimin, sosyal ve ekonomik sektörlerle işbirliği içinde gençlere eşit fırsatlar sunarak mesleki yeterliliği haiz, meslek ahlakını ve değerlerini benimseyen, yenilikçi, girişimci, üretken ve ekonomiye katma değer sağlayan yetkin bir iş gücü oluşturduğu aktarılan genelgede, teknolojideki gelişmelerle ortaya çıkan yeni beceri ve beklentilerin karşılanması ve toplumun ekonomik ve sosyal refahının artması için mesleki ve teknik eğitimde kamu, işveren ve çalışanların ortak rol ve sorumluluklarının öne çıktığı kaydedildi.
Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitimin geliştirmesine yönelik politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Belgesi, mezkur Bakanlığın resmi internet adresinden yayımlanacağı bildirilen genelgede, belge kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen görev ve sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmesinin önemine işaret edildi.
AKILLARA O AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan bu karar akıllara Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray'ın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hakkında yaptığı açıklamayı akıllara getirdi.
Koray, “İhtiyaç duyduğumuz şey öğrenme ve kendini dönüştürme konusunda istekli, enerjisi yüksek, Üretim Devrimi’ne ve Türkiye'nin gelişmesine hizmet eden insanlar yetiştirmektir” demişti.
Koray meslek eğitimine ilişkin şunları söylemişti:
Ortaöğretim iki önemli unsuru içeriyor. Birincisi, meslek seçiminin hemen öncesi olması dolayısıyla hangi alanlarda ne kadar nitelikli iş gücüne sahip olduğumuzun bilinmesi öğrencileri yönlendirme açısından o dönemde önem kazanıyor. Yanlış meslek seçimi, Türkiye'de karşılığı olmayan ama moda olduğu için o meslekleri piyasanın savurması, yönlendirmesiyle ile oluyor. Sonuç: İşsiz kalan ve hayat boyu mutsuz olan öğrenciler. Olması gereken ise Türkiye'ye hizmet edecek meslekleri seçen ama bunu aynı zamanda kendi ilgi ve yetenekleriyle birleştiren gençleri hayata kazandırmaktır.