Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Yüzyılı programında konuştu: Kritik eşikteyiz, zorluklar var, muasır medeniyetler seviyesine çıkacağız

Ak Parti Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısını Arena Spor Salonu’nda yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşmasında, önümüzdeki yüzyılın üretim yılı olacağını söyledi.

Ak Parti’nin önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerinin açıklandığı Türkiye Yüzyılı Tanıtımı Toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İllerden gelerek salonda yerlerini alan vatandaşların ellerinde Türk bayrakları vardı. Programa Cumhur İttifakı'nı oluşturan MHP ve BBP'nin yanı sıra CHP, İyi Parti, DSP, Saadet Partisi, HÜDA-PAR, Demokrat Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Anavatan Partisi genel başkan seviyesinde davet edildi. Programa CHP hariç diğer 10 parti temsilci gönderdi. İyi Parti adına da programa Koray Aydın katıldı.

'DESTANSI MEYDAN OKUMA'

Burada konuşan Erdoğan, Cumhuriyet'in kuruluşuna değindi, Atatürk'ü anarak “Bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum.” dedi:

“Cumhuriyetimizin birinci asrının son yılına girmeye hazırlandığımız şu günde, Türkiye Yüzyılının ahdi için bir araya geldik. İnşallah Cumhuriyetimizin 99'uncu yıl dönümünün gururuyla birlikte, Türkiye Yüzyılını da milli hafızamıza kazıyacağız. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılına, Anadolu topraklarındaki 900 yıllık varlığımızı sona erdirmek isteyen bir saldırının ardından giriş yapmıştık.

Osmanlı Devletiyle birlikte milletimizi de topyekün tarihe gömmek isteyenler, bu defa, Çanakkale'de veya Kutü'l Amare'de olduğu gibi doğrudan karşımıza çıkmadılar. Bunun yerine en elverişli gördükleri aracı kullanarak Anadolu'yu işgale yeltendiler.

“Uzunca bir süredir devam eden savaşların yükü altında beli bükülen milletimiz, 'yurdunu alçaklara uğratma sakın' diyerek, son bir silkinişle milli mücadeleyi başlattı ve zafere ulaştırdı. Anadolu'daki üçüncü büyük devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilanıyla, kendi içinde pek çok merhaleyi ve mücadeleyi barındıran yeni bir döneme adım attık. Tüm sıkıntıları ve kazanımlarıyla ilk yüzyılımızı geride bırakırken, önce milli mücadeledeki destansı meydan okumanın ve küllerinden yeniden doğuşun öncülerini selamlamak istiyoruz. İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere... Bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum.”

“Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurtta barış dünyada barış ülküsü ilkelik taraflı ve dengenin tam bağımsızlık politikası ile Türkiye yüzylında hem masada hem sahada barışı sağlıyoruz.”

BATI’NIN TÜRKİYE’DEKİ İŞBİRLİKÇİLERİ

Erdoğan, konuşmasında üstü kapalı bir şekilde Türkiye’ye yönelik tehditler üzerinden Batı ülkelerini ve Türkiye’deki iş birlikçilerine işaret etti:

“Emperalistlerin ülkemiz üzerindeki hesapları eksik olmadı. Bu hesaplarda maşalar da hiç eksik olmadı. Yurt içinde ve yurt dışında emperyalistlerin vesayetçilerin ne kadar aparatı varsa hepsini üzerimize saldı.

Programa MHP lideri Devlet Bahçeli, Vatan Partisi Genel Sayman vekili Yıldırım Gençler de katıldı.

'KRİTİK EŞİKTEYİZ'

“Dünyanın siyasi ve ekonomik krizlerin pençesinde kıvrandığı bir dönemde, Türkiye Yüzyılı vizyonu gibi bir program vaadiyle sizlerin huzuruna çıkmak kolay değil. Üstelik Cumhuriyetimizin ilk 99 yılının hangi sıkıntılarla, hangi sancılarla, hangi sarsıntılarla geçtiğini de biliyoruz. Geçtiğimiz 20 yılda yaptıklarımızla, asırlık eksiklerimizin çoğunu gidermiş, ülkemizi en üst lige çıkarmış olsak da, bunu yeterli görmüyoruz. Öyle kritik bir eşikteyiz ki, bundan sonra atacağımız adımlarla, ya bu ligin ön sıralarındaki yerimizi alacağız, ya da tekrar geriye düşme riskiyle karşı karşıya kalacağız.”

AYRIŞTIRILMAYA ÇALIŞTIRILANLAR DEVRİME KATKI SUNDU

“Geçmişte ayrıştırılmaya hatta çatıştırılmaya çalıştırılan kim varsa Türkiye’nin son 20 yılına sığdırdığımız bu büyük devrime katkı vermiştir.”

ÜRETİM YÜZYILI

Erdoğan, Türkiye’nin ikinci yüz yılını bilimin, dijitalleşmenin, kalkınmanın ve barışın oluşturacağını söyledi. Tanıtım konuşmasında üretim vurgusu öne çıktı: “Türkiye Yüzyılı üretim yılı olacak. Yerli ve milli ve yeşil üretim anlayşıyla milli teknoloji hamlemizin desteğiyle sanayiden tarıma her alanda dünyadaki rekabet gücümüzü artırıyoruz. Ülkemizi en kısa sürede 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine 100 milyar olar turizm gelirine kavuşturacağız.”

Türkiye Yüzyılı çalışmaları hakkında bilgi veren Erdoğan şöyle devam etti: “Türkiye Yüzyılını, ülkemizi siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik her alanda dünyanın en büyük 10 devleti arasına çıkartarak yükselteceğiz. Bugün burada; Terör, şiddet ve nefret suçluları gibi istisnalar dışında, 85 milyonun her birinin birinci sınıf vatandaşlığını güçlendirmenin sözü için bir araya geldik. Yıllarca ülkemizi kutuplaştıran, insanımızın birliğinin, beraberliğinin, kardeşliğinin ürünü olan muhabbet iklimine zarar veren tüm tartışmaları, tüm ayrışmaları bir kenara bırakmanın ahdi için bir araya geldik. Cumhuriyetimize adını veren cumhurun, yani halkımızın, siyasetin de, yönetimin de, ekonominin de asli öznesi olma konumunu güçlendirmenin kavli için bir araya geldik.”

BERABER KONUŞALIM

Erdoğan konuşmasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Biz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını, aynı zamanda Türkiye'de siyaseti üslubuyla, tarzıyla, işleyişiyle, sonuçlarıyla değiştirecek yeni bir dönemin de miladı haline getirmek istiyoruz. Türkiye Yüzyılı için yapılacak her katkı bizim için çok kıymetlidir. Gelin, 29 Ekim 2023'e kadar Türkiye Yüzyılını konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Gelin, Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlikte oluşturalım, birlikte inşa edelim. Gelin, Türkiye Yüzyılını yeni bir milli mutabakat zemini haline dönüştürelim.

Gelin, yüzümüzü hem doğuya, hem batıya, ama asıl doğruya doğru dönelim. Gelin, bir asır önce istiklal mücadelemizi bir ilk adımla nasıl başlatıp zafere ulaştırdıysak, bugün de istikbal mücadelemizin ilk adımını atalım. Gelin, bu yolu kadını-erkeğiyle, genci yaşlısıyla, her kesimden insanımızla hep beraber yürüyelim.”

Sonraki Haber