Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Tülin Oygür: Üniversitelerdeki fahiş zamlar geri çekilsin

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından eğitim dönemi açılma hazırlıkları başlayan üniversitelerde, milyonlarca gencin ve ailelerinin en önemli sorunu ekonomi ve artan masraflar…

Bunun yanında, piyasalaşan eğitim sisteminde bazı özel üniversitelerin ülkedeki enflasyonu gerekçe göstererek ücretlerine uyguladıkları fahiş zamlar sorunları ağırlaştırıyor. Konuyla ilgili Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından yapılan açıklamada Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür şu ifadeleri kullanıyor:

“Eğitimin kamusal hak olduğunu ve anaokulundan üniversiteye kadar tüm basamaklarda parasız ve nitelikli eğitim verilmesi gerektiğini CKD olarak yıllardır savunmaktayız. ‘Parası olana nitelikli eğitim verme’ iddiasındaki özel üniversitelerin çoğu bu iddialarının gerisindedir. 50 yıldır çocuklarımızı üretimde planlama yapmadan, stratejik kalkınma hedefi koymadan, sadece ‘üniversite mezunu olma’ hedefiyle yetiştiren eğitim sistemimiz, parası olanlara hitap eden ve tamamen ticarethaneye dönmüş yığınla özel üniversitenin açılmasına uygun zemini yaratmaktadır. Zenginle yoksul arasındaki makasın iyice açıldığı, gelir dağılımındaki eşitsizliğin anormal seviyeye çıktığı günümüzde, çocuklarımızın geleceği üzerinden kurgulanan bu adaletsiz sistem yürek burkmaktadır.

YÜZDE 200 ZAM

“Çocukları için çırpınan dar veya sabit gelirli aileler tüm şartları zorlayarak, nispeten ucuz veya sabit zam garantisi veren özel üniversitelere yönelmektedir. Ancak bugünlerde bazı özel üniversitelerde yaşanan dram, piyasalaşmış eğitimin ne vaatlere ne de yapılan sözleşmelere kâr hırsını feda etmeyeceğini göstermektedir. Yıllık azami yüzde 5-10 zam sözüyle öğrenci alan bu özel üniversiteler, kimsenin gözünün yaşına bakmadan okul ücretlerine yüzde 200-300 zam yapmışlardır. Ailelerin, yaptıkları sözleşmelere güvenip dişinden tırnağından arttırdığıyla bu okullarda okuttuğu çocuklara üniversitenin arka kapısı gösterilmektedir! Yapılan zam öyle aşırıdır ki yüzde 50 burslulukla okuyan öğrenciler bile önümüzdeki eğitim döneminin masraflarını karşılayamayacaklardır. Vicdana ve ahlaka sığmayan bu durumun sorumlusu üniversite sahipleri, vakit geçirmeden fahiş zam kararlarını geri çekmek ve ailelerle gençleri rahatlatacak çözüm yolları geliştirmek zorundadırlar. Gençlerimizi rencide etmeye, ülkesi ve devletine küser, geleceklerinden kaygı duyar hislere zorlamaya kimsenin hakkı yoktur.”

Sonraki Haber