Cumhuriyet Tarihçisi Prof. Dr. Şaduman Halıcı Stockholm’de konferans verdi

Cumhuriyet Tarihçisi Prof. Dr. Şaduman Halıcı Stockholm’de konferans verdi

TÜLİN UYGUR / STOCKHOLM

Cumhuriyet Bayramımızın 99.yılı kutlaması için Türk Kadınlar Federasyonu ve İsveç-Türk Düşünce ve Kültür Derneği tarafından Stockholm’e davet edilen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaduman Halıcı 30 Ekim’de “Bir Ülkü…Bir Halk…Bir Vatan..Girişimci Atatürk” başlıklı bir konferans verdi.

Prof. Dr. Şaduman Halıcı, öncelikle Atatürk’ün girişimciliğini nasıl tanımladığını açıkladı. İnsanların ihtiyaçlarını gözlemleyen, fırsatları sezen, ihtiyacı karşılamak için fırsatlardan düşler üreten, hayal kuran ve kurduğu hayali projeye dönüştürüp eyleme dökenler girişimci olurlar diyen Prof. Dr. Halıcı, Atatürk’ün de hayalleri ve tutkularıyla bunlara ulaşmak için gerçekleştirdiği eylemlerle bir girişimci olduğunu dinleyicilere anlattı. Prof. Dr Halıcı, Atatürk’ün vatanı ve milleti kurtarmak, Türk milletini uygar bir devlet çatısı altında yaşatmak ve Türk milletinin egemen olacağı demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti hayaliyle yola çıktığını, bu hayalini gerçekleştirmek için okul çağları dahil her adımda bilinçli ve kararlı seçimler yaptığını, çok zor şartlar altında dahi Cumhuriyet hayalini terk etmeden kararlılıkla Cumhuriyeti gerçekleştirdiğini ilmek ilmek örerek sundu.

Prof. Dr. Halıcı, Mustafa Kemal’in kendisini çocuk yaşlarından bir lider olarak gördüğünü ve bir liderde olması gereken niteliklere ulaşmak için yılmadan çalıştığını anlattı. Mustafa Kemal’in dil öğrendiğini, savaş meydanlarında dahi kitap okuduğunu ve notlar aldığını vurguladı. Mustafa Kemal’in görevleri sırasında yaptığı gözlemleri Batılı diplomat, asker, gazeteci gibi kişilerle yaptığı sohbetleri, vatanın kurtuluşu çerçevesinde ve hedefine ulaşmak için analiz ederek değerlendirmesini örneklendirdi. Daha Selanik’teyken yakın arkadaşları Fuat Bulca, Fethi Okyar ve Salih Bozok’a gelecekte neler yapacağını ve onlar için biçtiği rolleri anlatan Mustafa Kemal’in, Salih’e “seninle hiç ayrılmayacağız, seni yaverim yapacağım” dediğini, arkadaşlarının “peki sen ne olacaksın” sorusuna “sizlere bu görevleri verecek kişi olacağım “diyerek cevap verdiğini anlatan Prof. Dr. Şaduman Halıcı, Mustafa Kemal’in liderlik özelliğinin attığı her adımda görülebildiğini belirtti.

Özgüveni ve cesareti tam olan Mustafa Kemal’in hayallerini gerçekleştirmek için Türk milletine, örgütlemeye, yol arkadaşlarına ihtiyaç duyduğunu; Türk milletini esin ve kuvvet kaynağı olarak tanımladığını anlatan Prof. Dr. Halıcı, Mustafa Kemal’in yaşamını, düşüncelerini, eylemlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını, meclis tartışmalarını, süreç içerisinde yollarını ayıran silah arkadaşlarını tarihi belgeler ışığında sundu. Atatürk devrimlerini, gerekçelerini ve gerçekleştirilmesini, Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri ve kadın hakları konusundaki çalışmalarını Anadolu’nun ve dünya konjonktürünün dokusu içerisinde gazete kupürleri, dergi kapakları, belgeler ışığında anlattı. 

2020 yılında Sosyal Bilimler Araştırması dalında 75’inci Yunus Nadi Ödülüne layık görülen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaduman Halıcı içten ve coşkulu sunumuyla, Stockholm’deki dinleyicileri büyüledi.

Sonraki Haber