Cumhuriyet üretim ve sanayileşme ile var oldu

Türk iş dünyası Cumhuriyet mesajlarında üretimin önemine işaret etti. İstanbul Sanayi Odası'nın gecesine katılan Vali Gül, toplu iğne bile yapamayan ülkenin Cumhuriyet sayesinde 250 milyar dolar ihracat yapar hale geldiğine dikkat çekti.

Türkiye, kurtuluş mücadelesi ile bağımsızlığını kazanarak cumhuriyet rejimine geçti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti ilan edip yeni Türkiye'yi kurarken benimsediği ilke iktisadi bağımsızlık ve ekonomik zaferdi. Türkiye zorluklara rağmen bir asırdır kurucu iradenin gösterdiği tam bağımsızlık yolunda her geçen yıl yeni kazanımlar elde ediyor. Bu kazanımlarda payı olan Türk iş dünyası da yüzüncü yılda cumhuriyetin kendilerine sağladığı imkanların kıymetini göstermek bakımından çeşitli etkinlikler düzenleyip ve mesajlar yayınladılar. Türkiye'nin en köklü iş dünyası kuruluşlarından İstanbul Sanayi Odası (İSO) ‘100’üncü Yıl Cumhuriyet Kutlama Gecesi’ de bunlardan biri oldu.

İLK 20 EKONOMİDEN BİRİYSEK...

Geceye katılan İstanbul Valisi Davut Gül, toplu iğne yapamayan Türkiye'den 250 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir Türkiye'ye gelindiğini dile getirerek, “Bu elbette tesadüf değil. Başta İstanbul Sanayi Odası olmak üzere sanayicilerimizin bu başarıda çok büyük katkısı var.” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, “Bu 100 yıllık hikâyenin bugününde dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında gösteriliyorsak, bunda sanayimizin verdiği mücadele hiç küçümsenemez.

Cumhuriyetimiz’in daha ilk yıllarında, İzmir İktisat Kongresi ile ilk tohumları atılan ve her 10 yıllık dilimlere baktığımızda ivmelenerek devam eden sanayileşme sürecimiz; Cumhuriyetimiz’in ikinci yüzyılına gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 25 civarında bir katkı ve değer üreterek girmektedir. Kuşkusuz bu katkı yeni yüzyılımızda çok daha yüksek düzeylere çıkacaktır. Cumhuriyet Bayramı, sadece bir kutlama değil, bize bu yurdu ve bağımsızlığımızı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına gösterdiğimiz bir vefa ve şükran örneğidir.” ifadelerini kullandı. Gecede Atatürk'ün sanayileşmeye dikkat çeken sözleri film olarak gösterildi.

EKONOMİ BELİRLEYİCİDİR

Bunun yanında hafta boyunca birçok etkinliğe imza atan Türk iş dünyasından dikkate değer bulduğumuz cumhuriyet mesajları şöyle oldu.

*Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren: Gazi Mustafa Kemal, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada; “Bir milletin doğrudan doğruya hayatıyla, yükselmesiyle, düşmesiyle ilgili ve ilişkili olan milletin ekonomisidir.” diyerek ekonominin milletlerin kaderini ne kadar derinden etkilediğini anlatmış, sözleriyle bugün de bize rehber olmuştur.

*Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan: Ülkece Cumhuriyetimizin gelecek dönemleri için çok önemli hedeflerimiz var. Biz de bu hedeflere elimizden geldiğince destek olmak için, Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından biri olarak Türkiye’nin üretim gücünü tüm dünyaya ulaştırmayı, tüm satıcılarımızı farklı coğrafyalardaki müşterilerle buluşturmayı kendimize hedef olarak aldık.

HER YIL YÜZDE 10 ARTIŞ ŞART

*Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Ülkemizin bulunduğu coğrafya itibarıyla enerji, milli savunma, tarım ve gıda gibi sektörler başta olmak üzere tam bağımsız, kendine yeten ve fazlasını sürdürülebilir biçimde ihraç edebilen, bu şekilde büyüme ve sürekli istihdam potansiyelini yaratabilmiş, üretime dayanan bir ekonomik şablona sahip olmak zorundayız.

*Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: İktisat Kongresi’nde alınan kararların büyük bölümü ihracatı tetikleyecek niteliktedir. Türkiye’nin ikinci yüzyılında da kalkınmasını sürdürmesi ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olabilmesi için ihracatın itici güç olacağına inanıyoruz. İlk 10 ekonomi arasına girebilmemiz için ihracatla büyümeliyiz. İhracatta her yıl minimum yüzde 10 artış yakalamalıyız.

KOÇ'TAN İSTİKAMET MESAJI

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç: Lâikliği temel almayan hiçbir demokrasi, gerçek mânâda demokrasi sayılamaz. Yüce Atatürk’ün Türkiye için çizdiği yol hâlâ tek geçerli yoldur; çünkü aklın ve bilimin yoludur. ‘Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır.’ Atatürk’ün bu vecizesinden hareketle Cumhuriyetin ikinci asrında da bu istikâmetten şaşmadan, azimle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Yaşasın Atatürk ve O’nun temsil ettiği yüce değerler!

E-İHRACAT BAYRAĞI

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin: Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında e-ihracat ile bayrağımızı tüm dünyada dalgalandıracağız. Bugün bir teknoloji şirketi olarak ülkemizin yerli teknolojilerini geliştirebiliyorsak, kadın girişimciliğini destekleyip kadınların ekonomik hayata katılımlarına destek olabiliyorsak, bir kadın tarafından kurulup yönetilen bir şirket olarak ülkemizin bayrağını Nasdaq dünya teknoloji borsasında ve küresel alanda dalgalandırabiliyorsak, bu

*Cumhuriyet ve Cumhuriyetin değerleri sayesindedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe: İkinci yüzyıla girerken Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonunu benimsedik. 2026'da 302 milyar dolarlık ihracat hedefini yeni süreçte ilk önemli sınav olarak değerlendiriyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için kilogram birim değerimizi en kısa sürede 2 doların üzerine taşımamız gerekiyor.

Sonraki Haber