Cumhuriyetçi Hekimler: Bakanlık ve TEB güçlerini birleştirsin

Cumhuriyetçi Hekimler Birliği, eczacılık hizmetleri ile ilgili önerilerini açıkladı: “Sahra Eczaneleri ile güvenli ilaç dağıtımını sağlayan TEB ve Sağlık Bakanlığını, işbirliğini derinleştirerek eczacılık hizmetlerini sürdürebilecek yapıyı birlikte kurmak üzere göreve  çağırıyoruz.”

Cumhuriyetçi Hekimler Birliği (CH), deprem bölgesinde yaptıkları incelemeler sonucunda bölgedeki eczacılık hizmetleri ile ilgili bir değerlendirme yaptı ve kamuoyuna açıkladı. CH açıklamasında “Sahra Eczaneleri ile güvenli ilaç dağıtımını sağlayan Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nı, işbirliğini derinleştirerek Bölgede eczacılık hizmetlerini sürdürebilecek yapıyı birlikte kurmak üzere göreve çağırıyoruz” denildi.

“Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliğine çağrımızdır” başlıklı açıklamada, öncelikle deprem bölgesinde sağlık alanında yürütülen mücadele değerlendirildi. Cumhuriyetçi Hekimler, Türk Milletinin yaralarını saramaya çalıştığını, sağlık çalışanlarının da üzerlerine düşeni büyük bir fedakarlıkla yerine getirdiğini belirterek sağlık sistemimizin gücüne dikkat çektiler:“İlk andan itibaren, güçlü bir devlet sağlık sistemine sahip olan ülkemiz, Sağlık Bakanlığımız marifetiyle deprem bölgesine gerekli personel ve teçhizat takviyesi yaparak herhangi bir açığın oluşmasını engelledi. Ülkenin dört bir yanından gönüllü olarak hekimler, hemşireler ve her vasıfta personel ve ambulans, teçhizat bölgeye aktı ve bu, düzenli olarak sürdürülecek.”

‘DEPREME İLAÇ OLDULAR’

TEB’in bölgede yürüttüğü çalışmaya ilişkin olarak ‘depreme ilaç oldular’ ifadesini kullanan Cumhuriyetçi Hekimler Birliği, “Devlette az sayıda istihdam edilmeleri nedeniyle bölgede ortaya çıkabilecek eczacı ve eczacı teknisyen açığını, büyük ve örnek bir sorumlulukla hızla harekete geçen Türk Eczacıları Birliği yönetimi ve onun rehberliğindeki eczacılarımız kapattı.” değerlendirmesini yaptı ve açıklamada şu satırlara yer verdi: “Bozgunculuk kampanyasına yüz vermeyen TEB yönetimi ve eczacılarımız derhal bölgede Sağlık Bakanlığı, AFAD, UMKE gibi kuruluşlarla istişare halinde, ihtiyaç duyulan yerlere Sahra Eczaneleri kurarak güvenli ilaç tedarik ve dağıtımını kesintisiz sağlayıp depreme ilaç oldular. Her tür resmi yardım kuruluşunun ve vatandaşın ilaç ihtiyacını güvenli bir şekilde bu eczanelerden ücretsiz sağladılar.”

‘ELLER MASANIN ÜSTÜNDE DE BİRLEŞTİRİLSİN’

TEB’e örnek tutumu nedeniyle teşekkür eden Cumhuriyetçi Hekimler Birliği, açıklamasında, “Sağlık Bakanlığımızı depremzedelerin sağlığı için masa altında TEB ile birleştirilen ellerin masa üstünde de birleştirilmesini talep ediyoruz. Bu tutum fedakar eczacılarımıza gösterilen, hak edilmiş bir vefa borcunun ödenmesi olmakla kalmayıp milletimize hizmet yolunda atılmış örnek bir adımdır. Güvenli ilaç tedarik ve dağıtımı ancak birleşen eller sayesinde mümkün olmuştur.” ifadesini kullandı.

Bölgede acil müdahale döneminin artık sona ermekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Sağlık hizmetleri olabildiği kadar olağan hüviyetini kazanmaya başlayacaktır. Yeni dönemde eczacılık hizmetleri mevcut yapı ile sürdürülemez hale gelecektir.” vurgusu yapıldı ve iki saptamada bulunuldu:

‘ECZACI AÇIĞI VAR’

“1.Devlette istihdam edilen eczacı sayısı zaten yetersiz olduğu için örneğin hekimlerde olduğu gibi dışarıdan bir takviye yapılamayacaktır. Depremzede olan bölge kamu eczacılarının devreye girmesi ise uzun bir zaman alabilecektir. Bölge Devlet Sağlık Kuruluşlarında ilaç meselesini ciddi sıkıntıya sokabilecektir.

“2.Bölgede şehirlere göre değişmekle birlikte anlamlı sayıda eczacı, eczane kayıp ya da yıkım nedeniyle hizmet veremez durumda kalmıştır. Olağan reçeteli hizmete geçildiği bir zamanda bölgedeki hastalarımızın ilaca erişimini ciddi olarak kısıtlanmış olacaktır.”

‘ECZANE KRİZİNE DE ÇÖZÜM’

CH açıklamasında, Bölgede çok sayıda çalışma olanağı kalmayan eczacı ve eczane çalışanı bulunduğu, ayrıca ülke çapında deprem öncesinde eczacı mitingleriyle kendini ortaya koyan, ilaç tedarik ve dağıtım güvenliğini tehdit eder hale gelmiş bir eczane krizinin zaten mevcut olduğu ifade edildi ve şu çağrıda bulunuldu:

“Yukarıda iki maddede özetlediğimiz sorunların aşılmasının tek yolu sorumluluğuna müdrik olduğunu ispatlamış TEB ile Sağlık Bakanlığının halihazırda yaptığı işbirliğinin derinleştirilmesidir.

“Sahra Eczaneleri ile güvenli ilaç dağıtımını sağlayan Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nı, bu işbirliğini derinleştirerek Bölgede eczacılık hizmetlerini sürdürebilecek yapıyı birlikte kurmak üzere göreve çağırıyoruz.”

Sonraki Haber