Cumhuriyetin 100. yılına Avrasya renklerini taşıdı

Rusya Devlet Sanatçısı Alexander Samsonov’un eserleri Antalya’da sanatseverlerle buluştu. Tarihi-askeri konularda üretimler yapan ressam, cumhuriyetin kuruluşunu eserlerine yansıttı.

ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı’na bağlı Antalya Kültür Sanat, Cumhuriyetin 100. yılında anlamlı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’nun önemli temsilcilerinden Alexander Samsonov’un eserleri sanatseverlerle buluştu.

Milli Kurtuluş Savaşı yıllarından, Büyük Taarruz ve nihayet zafere uzanan süreçte Türk ulusunun var oluş hikâyesini, savaş meydanları ve cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan bayram coşkusunu tuvallerine aktaran Rusya Devlet Sanatçısı Samsonov, Cumhuriyetin 100. yılına Avrasya renklerini taşıdı.

KURTULUŞ SAVAŞI DESTANINI TUVALİNE AKTARDI

Türk Milletinin kurtuluştan kuruluşa giden mücadelesi ve coşkusu, 100 yıllık gurur, her tabloda yeniden canlanıyor. Sanatçının özgün boyutları Anıtkabir ve Gaziantep’te sergilenen “Tekâlif-i Milliye”, “İmalat-ı Harbiye”, “Savaş Suçları”, “Akçakoyunlu Baskını”, “Antep Muharebesi’nde Sağlık Hizmetleri” ve “Kılıç Ali’nin Antep’e Girişi” gibi önemli yapıtlarının ilk eskizleri, özel koleksiyonlardan derlenen döneme ait belge ve fotoğraflar ziyaretçilerini adeta canlı bir tarihin içerisine çekiyor.

Ayrıca Anıtkabir için hazırlanan “Atatürk ve Çocuklar” tablosu Anıtkabir’den önce ilk kez Antalya Kültür Sanat’ta izlenebilecek.

ESERLERİN ÇIKIŞ TEMELİ: TARİHSEL KOŞUTLUK VE TÜRK-RUS DOSTLUĞU

Samsonov sergi açılışında eserlerine esin kaynağı olan Türk Rus dostluğuna ve tarihsel koşutluklara değindi: “Anıtkabir’deki eserlerimin verdiği ilham ile burada da eserlerimize yer verdik. Cumhuriyetin kuruluşu, Metehan’ın hücumu, Çanakkale Şehitlerini içeren çalışmalarım da var. Bunlar ile Türk milli mücadelesini benimseyip sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyorum. Türk tarihi hakkında okudukça, bilgim geliştikçe ilgim artmaya başladı. 1. Dünya Savaşı sonrasında her iki ülke de yeni bir devlet oluşturmak zorunda kaldı. Aynı şekilde Rus İmparatorluğu da çökerek bir devlet kurdu. Bu paralellikler beni Türk tarihine doğru ilgi duymaya itti. Bunu da eserlerime yansıttım.”

1960 yılında Moskova’da ressam bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Samsonov, erken çocukluk yıllarından itibaren; kasnağa gerilmiş beyaz tuvaller, yağlıboyalar, boya incelticilerinin kokusu ve hazır resimlerle dolu bir atölyenin içinde büyüdü. 1987 yılında Sovyet Birliği Resim Akademisi bünyesindeki Surikov Moskova Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni bitirdikten sonra henüz 30 yaşında Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’na kabul edildi. O yıllardan bu yana, panoramik çalışmalar, tarihi-askeri konularda tablolar, portreler ve peyzajlar olmak üzere yüzlerce eser üretti. 1981 yılında Rusya Uluslararası Resim Sergisi’ne katılan sanatçı, 1987’de Rusya Resim Akademisi Madalyası, 1999’da Rusya Emektar Ressamı şeref unvanını aldı. 2000’li yıllarda Rusya Savunma Bakanlığı gibi pek çok üst düzey devlet kurumuna ve koleksiyonlarına onlarca eser ekledi. Son yıllarda Makedonya’daki iki büyük müze ve Türkiye’deki 25 Aralık Panorama Müzesi, Çanakkale Şehitler Müzesi, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi gibi pek çok müze için tablo serileri üreten Samsonov, çalışmalarına Antalya’da devam ediyor.

Sonraki Haber