D-8’de Hakan Fidan’dan Gazze mesajı: Gazze’nin desteğin yanında aksiyona ihtiyacı var!

D-8’i oluşturan 8 ülkenin dışişleri bakanları İstanbul’da buluştu. Dolmabahçe’deki toplantının ana gündemi İsrail’in Gazze’ye saldırıları oldu. Hakan Fidan 'Şu anda bugünden itibaren Gazze'nin ümide ve desteğe ihtiyacı var ama bütün bunlardan öte aksiyona ihtiyacı var.' dedi.

Gelişen 8 Ülke (D-8) Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye dışişleri bakanları toplandı. Gelecek haftaki D-8'in kuruluşunun 27. Yılı öncesi İstanbul’da buluşan dışişleri bakanlarının ana gündemi Gazze oldu.

Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yapılan Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bir konuşma yaptı.

“Bugün D-8 ülkeleri Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye olarak İstanbul'dan Filistin'e desteğimizi en güçlü şekilde duyuruyoruz." Diyen Fidan teşkilatın barış, diyalog, işbirliği, adalet, eşitlik ve demokrasi olmak üzere 6 ilke üzerine kurulduğunun altını çizdi.

‘GAZZE’NİN AKSİYONA İHTİYACI VAR’

Fidan, bu Olağanüstü Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın Filistin için daha fazla destek seferberliği ve dayanışmayı göstermek amaçlı düzenlendiğini belirterek, "Şu anda bugünden itibaren Gazze'nin ümide ve desteğe ihtiyacı var ama bütün bunlardan öte aksiyona ihtiyacı var. Bu savaş İsrail-Filistin savaşı değil küresel demokrasiye bir meydan okuma." diye konuştu.

‘KALICI ÇÖZÜMÜN LİDERLİĞİ BİZE DÜŞÜYOR’

Fidan, uluslararası sistemin ikiyüzlülük ve bazı ülkelerin körlüğü nedeniyle çöküşe geçtiğine dikkati çekti.

Son 8 aydır Gazze'de gözlerinin önünde gerçekleşen gelişmelerin normların ve değerlerin erozyonunu gösterdiğini ifade eden Fidan, "İsrail kıyımının devam etmesi, toplumsal gerilimi ve halkların öfkesini tetikliyor. Uluslararası sistem, bir çözüm getiremediği sürece aslında İslam dünyası olarak bu probleme sahip çıkmak ve kalıcı bir çözümün liderliğini yapmak bize düşüyor." dedi.

BÖLGESEL PROBLEMLERE BÖLGESEL ÇÖZÜM

Bakan Fidan, Türkiye olarak bölgesel problemlerin bölgesel çözümlerle çözüleceğine inandıklarına işaret ederek, bu yaklaşımın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içinde de yansımasını bulmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Savaşın ilk günlerinden bu yana İİT'nin kararlı biçimde adımlar attığını ve bu bölgesel sorun nedeniyle İslam dünyasının ilk kez bu kadar kararlı duruş gösterdiğini savunan Fidan, kasım ayında İİT ve Arap Ligi içinde temas grubu kurduklarını ve birçok farklı kıtaya, ülkeye seyahat edip üst düzey toplantılar yaptıklarını anlattı.

Fidan, bu adımların somut sonuçlarını görmenin son derece önemli olduğunu belirterek, "Politikalarını değiştiren ülkeler ve Filistin'in adil davasını kabul eden ülkeler var. İslam İşbirliği Teşkilatına ilaveten İslam Dünyası, Arap Ligi, Türk Devletleri Teşkilatı ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi teşkilatlarda da adımlar attı." ifadelerini kullandı.

Bütün bunların son derece geniş kapsamlı ve sistemli biçimde İsrail'e baskı yapmak için uygulanan çalışmaların sonucu olduğunu vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:

"İsrail'in savaşı giderek tırmandırma çabaları karşısında bölgedeki kardeşlerimiz giderek tehdit altında yaşamaya devam ediyor. Şu anda Mısır sınırındaki olaylar, Lübnan'ın hedef alınması ve Suriye'deki İran Konsolosluğu'na yapılan saldırılar, hep bu bölgesel taşma etkisinin sonuçları. D-8, İsrail saldırısına karşı bizim dayanışmamızı göstermemiz için bir başka platform. Bu da kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösteriyor."

MISIR’A TEBRİK

Bakan Fidan, "Gazze'ye insani yardımın girişindeki inanılmaz rolünden dolayı" Mısır'ı tebrik ve takdir etti.

Gazze'nin yanında durmanın, "zorbalığa ve baskıya" direnebilmenin herkesin görevi olduğuna dikkati çeken Fidan, "İşgal, ilhak ve yasa dışı yerleşimlere karşı durmak ve insan onurunu yüceltmek zorundayız. D8 ülkeleri olarak Filistin'in yanındayız ve arkasındayız." diye konuştu.

‘BİR GÜN HESAP VERECEKLER’

Fidan, toplantının bu taahhütlerin tekrarlanması için fırsat olduğuna işaret ederek, "Her noktada işbirliğimizin beyanıyla Filistin halkının haklarını güvence altına almak için çalışıyoruz. Hiçbir şüphemiz yok ki Gazze'deki bu katliamı gerçekleştirenler, bir gün hesap verecekler ve Filistin'in barışçıl geleceği yanında duranlar kazanacaklar. Biz, bunun için çok çalışma gerçekleştiriyoruz ve çok çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Fidan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasından başka bir seçenek olmadığını vurguladı.

Sonraki Haber