Dağ ceylanlarında hedef yüzde 20 artış
Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma tedbirleri uygulanan Hatay'daki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının geçen yıl 1280 olarak belirlenen sayısında, 2022 sonunda yüzde 20 artış hedefleniyor.
Dağ ceylanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2019'da "Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdürüyor.
Kentte 2009'da yapılan ilk sayımda 150 civarında oldukları belirlenen ve koruma tedbirleriyle popülasyonu geçen yıl 1280'e kadar ulaşan ceylanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip ediliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, “Ceylanlarımızın yaşam alanını kıraç ve kayalık alanlar oluşturuyor. Ormanlık alanları tercih etmiyorlar ve sürü halinde geziyorlar. 2009'da 150 olan ceylan sayısının 2021 yılında yapılan envanter çalışmasıyla 1280 olduğu tespit edildi. Bu yılın sonunda yapacağımız çalışmada da popülasyonda yüzde 20 artış bekliyoruz.” dedi.
BALIK ÖLÜMLERİNE İNCELEME
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Asi Nehri ile Akdeniz'in buluştuğu noktada balık ölümleri görülmesi üzerine inceleme başlatıldı.
Tekebaşı Mahallesi'nde, nehrin Akdeniz'e döküldüğü Meydan köyü mevkisinde çok sayıda ölü balık fark edildi. Vatandaşların durumu bildirmesi üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgeye yönlendirildi. Ekipler, ölü balıklardan ve sudan numune alarak inceleme başlattı.