Dama Çözümleri 28 Kasım 2020

Türk Daması Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sponsorluk Kurulu Başkanı Ahmet Murat Çelik'in hazırladığı Dama Köşesi her cumartesi Aydınlık Gazetesi'nde, yanıtlar Aydinlik.com.tr'de... 28 Kasım 2020 tarihli dama soru ve çözümleri aşağıda...

SİTEM ETMEYİN DOSTLAR

Geçen hafta sizlere 1914 yılında basılmış olan bir dergide ki yazıdan alıntı yaparak geçen 106 yılda damanın hem temsiliyet sahası, hem sporcu, hem de izleyenler açısından gerek nitelik gerekse nicelik bakımından bazı kayıplar yaşadığımızı ve bunun da benim açımdan çok üzücü olduğunu dile getirmeye gayret etmiştim. Bunun üzerine bazı değer verdiğim dama sever dostlar arayarak veya mail yoluyla sözlerimden alındıklarını dişle getirdiler. Hassasiyetlerine hak vermek ve saygı duymakla beraber gerçekler dile getirmekteki hassasiyetimi de hatırlatmak isterim.

Daha birbuçuk asırdan daha az bir süre önce Devleti Âli Osmani'nin en tepesindeki padişah ile teması olan dalaşı an o seviye de mi?

O dönemlerde saraydan hatrı sayılır bir bütçe alıyor dama da o verimli döneminde üretkenliğinin zirvesini yaşamıştı. Oysa şimdi damanın en önde gelen ustaları araştırmaya, üretmeye, geliştirmeye ayıracakları zamanları, ekonomik şartlarla mücadeleye harcıyorlar. Damanın en önde gelen isimleri Faik Yıldız, Mesut Gencer gibi ustalar Ethem Efendi veya İbrahim bey gibi devletin tepesindeki zevatla irtibat sağlaya bilmeliydi. Var mı öyle bir durum? Tabii ki yok. Son iki yılın dünya şampiyonları Ogün Tancer ve Göksel Kaya ilgili haber yazılarının bâlıkları ve içerikleri neredeyse aynı "İşsiz Şampiyon". Peki şampiyon olmaları hayatlarında hangi olumlu gelişmelere yol açtı? Hiç! Yerel yönetimlerden gelen bir kaç cılız alkış dışında birşey yok. Aynı dönemde kurulan ve yurt dışındaki uluslar arası turnuvaya katılan iki farklı takım (Dursun Yıldırım kaptanlığında Katar, Faik Yıldız kaptanlığında Kuveyt) hem takım hemde bireysel bütün birincilikleri almalarına rağmen birtek devlet yetkilisinden bir teşekkür veya takdir emaresi oldu mu?. Elbette Hayır!

Damanın hali budur.

Yinede güzel gelişmeler olmuyor diyemeyiz. Sayın Mehmet Özer Özerkman ve Suat Boztepe hocalarımız Bağdatlı Vehbi'nin Dama Kitabı'nı modernize ederek günümüz notasyonu grafiklendirdiler. Her ikisine de Türk Daması camiası adına sonsuz teşekkür ederim. Ayrıca kitabı videolaştırmak için kolları sıvayan Sayın Recep Doğubakar'a da şimdiden teşekkürler.

CHADİ KLEİT 08


CHADİ KLEİT 09

Sonraki Haber