‘Danıştay’ kararında FETÖ’nün adı yok!

2006 yılında işlenen Danıştay cinayetiyle ilgili dava tamamlandı. Verilen kararda FETÖ izinin göz ardı edilmesi dikkat çekti

Danıştay suikastına ilişkin ‘Adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs etmek’ ve ‘Ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından açılan davada sanıklardan Alparslan Aslan’a ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl hapis cezası verildi. Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in yaşamını yitirdiği, dört kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006’da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin davanın karar duruşması Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Alparslan Arslan ve Erhan Timuroğlu tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS sistemiyle bağlandılar. Esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanı sorulan Arslan suçsuz olduğunu belirtirken, Erhan Timuroğlu da önceki beyanlarını tekrar ettiğini söyledi. Son sözü sorulan Alparslan Aslan beraat talebinde bulundu.

ARSLAN DIŞINDAKİ SANIKLARA TUTUKLAMA KARARI ÇIKMADI

Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme, saldırının faili Alparslan Arslan hakkında, Mustafa Yücel Özbilgin’e ilişkin ‘Kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek’ suçundan ‘Ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezası verdi. Arslan’a ayrıca silahla yaraladığı 4 kişiye yönelik eylemlerine ilişkin ‘Kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs’ suçundan 72 yıl hapis cezası verildi. Arslan’ın, hükümle birlikte tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı. Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında ‘Kasten adam öldürmeye yardım’ suçundan 14 yıl 2’şer ay, 4 kişinin ‘Öldürülmesine teşebbüse yardım’ suçundan da 25’şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2’şer ay hapis cezasına hükmedildi. Sanıklardan Mahmut Güzel’e ‘Silah ticareti yapmak’ suçundan 5 yıl hapis cezası ile 375 lira adli para cezası verildi. Aynı suçtan yargılanan sanık Erkan Ayyıldız ise 4 yıl 7 ay hapis ile 375 lira adli para cezasına çarptırıldı. ‘Kasten adam öldürmeye yardım’ ve ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüse yardım’ ile suçlanan Süleyman Esen, delil yetersizliğinden beraat etti. Davayı izleyen Alparslan Arslan’ın babası İdris Arslan karara, ‘Ben devletin adil olduğunu görmek istiyorum’ diyerek tepki gösterdi.

‘SANIKLAR ÇIKARTILABİLECEK OLAN AFTAN YARARLANACAK’

Kararın ardından Aydınlık’a açıklamalarda bulunan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Zeynep Küçük, “Verilen kararda, suikastın tasarlayarak bir örgüt saikiyle tamamen FETÖ kontrolü altında işlenmiş olduğu gerçeği mahkeme tarafından göz ardı edildi. Mevcut durumlarıyla bu sanıklar, mevcut af taslağından yararlanabilecek. Danıştay cinayetinde aktif rol oynayan Süleyman Esen beraat etti. Arslan dışındaki diğer sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkmadı. Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan bombalara ilişkin bir hüküm kurulmadı” ifadelerini kullandı.

‘FETÖ KURTARILDI’

Vatan Partisi MKK üyesi emekli Astsubay Oktay Yıldırım da, “Verilen karar bir skandaldır. Kemalettin Gülen’i vardır bu davanın. Verilen kararda; Burhan Kadı, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, Küçük Salih, Alparslan Aslan örgüt olarak görülmemiştir. FETÖ’nün kocaman ayak izleri, bu kararın altında bırakılmaya çalışılmıştır. Bu davada kan vardır. Osman Yıldıırm tutuklanmadı. Süleyman Esen beraat ettirildi. Bu kişiler terör örgütü üyeliğiyle suçlanmamıştır. Burada FETÖ kurtarılmaktadır. FETÖ’nün işlediği cinayet olduğu kesin olarak ortaya çıkan Danıştay suikastından, FETÖ kurtarılmaktadır” şeklinde konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

17 Mayıs 2006’da düzenlenen silahlı saldırıda, Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş, 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, 2. Daire üyeleri Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile 2. Daire Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu yaralanmıştı. Saldırıya ilişkin görülen davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce bir karar vermiş bu karar Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmuştu. Karar sonrası, Danıştay saldırısı davası, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, mahkeme, Ergenekon ana davası ile birleşen dosyada kararını 5 Ağustos 2013’te açıklamıştı.

YARGITAY FİİLİ İRTİBAT BULAMAMIŞTI

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu kez Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesini bozma nedeni yaparak, yerel mahkeme kararını bozmuştu. Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ‘Anayasayı ihlal’, ‘Silahlı terör örgütü üyeliği’, ‘Mala zarar verme’, ‘Patlayıcı madde bulundurmak’ suçlarından dosyanın ayrılmasına ve yetkisizlik kararıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi de örgüt suçu yönünden davanın Ergenekon davası ile birleştirilmesini kararlaştırdı. Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi ise, Danıştay saldırısı davası kapsamındaki ‘Adam öldürme’, ‘Adam öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarıyla alakası bulunan sanıklara ilişkin yargılamada dün kararını açıkladı.

Sonraki Haber