Davet sofralarına yakışır 10 dakikada un çorbası tarifi! Kimse 10 dakikada yaptığınıza inanmayacak…
Canınız bir kâse sıcacık çorba istiyor ama uzun uzun uğraşmaya üşeniyorsanız size harika bir haberimiz var! Her evde bulunan birkaç malzemeyle ve sadece 10 dakika içerisinde lezzetine doyamayacağınız bir çorba yapabilirsiniz. İşte detaylar!
Özellikle havalar soğumaya başladığında içilen bir kâse sıcacık çorbanın verdiği mutluluğu başka ne verebilir ki? Siz de "Hiçbir şey!" diyorsanız ve sofranızdan çorbayı eksik etmiyorsanız dakikalar içerisinde hazırlayabileceğiniz lezzetli bir tarifle geldik: 10 dakikada un çorbası. Lezzetine doyamayacağınız çorbayı bu adımları izleyerek kolayca yapabilirsiniz!
Önce malzemeleri hazırlayın
Un çorbasının en az hazırlanışı kadar bulması da kolay olan malzemeleri şunlar:
- 50 gram tereyağı
- 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı soğuk su
- Kuru nane
- Karabiber
- Pul biber
- Toz kırmızı biber
- Tuz
Mis gibi kokana kadar unu kavurun
Çorba için kullanacağınız tencereyi ocağa yerleştirip ayçiçeği yağını ve tereyağı tencere alın. Ocağı orta ateşte yakın. Tereyağını yakmamaya özen göstererek eritin. Üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyin. Kaşıkların tepeleme dolu olması önemli çünkü çorbanız kıvamını undan alacak. Unu, kokusunu almaya başlayana kadar 2-3 dakika kavurun.
Salçayı ekleyin
Un yeterince kavrulduysa artık sıra salçanın demektir. Karıştırmayı hiç bırakmadan salçayı da tencereye alın ve iyice dağıtarak kavurun. Bu aşamada sadece domates salçası da kullanabilirsiniz ancak biber ve domatesi karıştırırsanız çorbanız çok daha lezzetli olur.
Çorbanın lezzetine lezzet katın
Salçayı kavurmaya devam ederken daha önce rendelediğiniz 1 diş sarımsağı da tencereye ekleyin. Küçücük dokunuş olan ve yemeklere bambaşka bir lezzet kazandıran sarımsak, aynı zamanda virüs ve bakterilere karşı öldürücü etkiye sahip doğal bir antibiyotiktir. Özellikle kış aylarında sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin!
Suyu dikkatlice ekleyin
Çorbanızın topak topak olmasını istemiyorsanız kavrulan salça ve una su eklerken dikkatli olmalısınız. Bu aşamada kaşık yerine bir çırpıcı kullanabilirsiniz. Tenceredeki salça ve unu hızlı hızlı karıştırırken önce 1 bardak soğuk suyu ağır ağır ekleyin. Unun kıvamını biraz açtıktan sonra, baştan beri orta ateşte olan ocağınızın altını açın ve 4 su bardağı sıcak suyu da dikkatlice karışıma ilave edin. Çorba kaynayana kadar aralıksız karıştırın.
Biraz renk katma zamanı!
Kaynamaya başlayan çorbanın altını tekrar orta ateşe alın. Tuzunu ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra ölçüsünü damak tadınıza göre belirlediğiniz baharatları da çorbaya ekleyebilirsiniz. Ardından çorbanızı orta ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika daha kaynatın ve yanında limonla sıcak sıcak servis edin.