Davutoğlu’nun stratejik derinliği: Suriye bölünürse, saygı gösterelim

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Rudaw muhabirinin ‘Suriye’de fedarasyon’ konusundaki ısrarlı sorusuna verdiği yanıtta, “Suriye içerisinde herhangi bir yönetim kendi aralarında anlaşırsa bunlara saygı göstermek ama bir terör mevcudiyetine de asla izin vermemek gerekiyor.” dedi.

Rudaw’a konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de Kürtler için federasyon kararı alınması halinde Türkiye’nin buna saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

SURİYE’NİN BÖLÜNMESİNE SAYGI GÖSTERECEK

Davutoğlu, Rudaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın “Suriye’de otonomi, özerklik ya da federasyon taleplerini nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna verdiği yanıtta, “Suriye Kürtleri bizim için asla bir tehdit değildir. Aksine Türkiye ile ilişkiler bağlamında bir şehrin ortasından geçen tren rayları ile ayrıldığı için ilişkiler bağlamında en yakın ilişkiye sahip komşu bölgedir. Dolayısıyla onların hakkını ve hukukunu korumak, Suriye içerisinde herhangi bir yönetim kendi aralarında anlaşırsa bunlara saygı göstermek ama bir terör mevcudiyetine de asla izin vermemek gerekiyor.” sözleriyle Suriye’nin bölünmesine işaret etti.

AFRİN’DE TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI

Davutoğlu, Afrin’e yönelik girişilen terör operasyonlarının ardından Türkiye’nin desteğiyle yeniden başlatılan eğitim-öğretim faaliyetleri hakkında ise “Afrin'de Kürtlerin kendi haklarıyla, dilleriyle, kültürleriyle Türkiye'nin himayesinde bir yönetim içinde yer almaları güzel bir örnek teşkil eder. Herhangi bir hak ihlali nerede ve kimin tarafından yapılırsa yapılsın ben buna karşı çıkarım. Afrin'de Kürtçenin müktesebattan çıkarılması konusu ise yanlıştır.” şeklinde konuştu.

ANADİLDE EĞİTİMİ SAVUNDU

Kürtçenin anadilde eğitim dili olması gerektiğini de savunan Davutoğlu, “Parti programımızda bu açık bir şekilde yazıyor. Kürtçenin öğretilmesi ve eğitimde kullanılması diyoruz. Dolayısıyla böyle bir talep kolektif bir talep olmanın ötesinde vatandaşlık hakları içinde bir taleptir. “ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla anadilde eğitim ve öğretim konusu, anadilin kullanılması konusunu insan hakları çerçevesinde ele alıyoruz. Nasıl uygulanacağı, nasıl yapılacağı hususlarını hep beraber değerlendirmek, istişare etmek lazım. Ama anadilin ret edilmesi, insan hakları ihlalidir. Anadilin öğretilmesi ve kullanılması bir insan hakları meselesidir.”

Sonraki Haber