Dayf öldü mü ölmedi mi? İsrail’in açıklaması kof çıktı

Muhammed ed-Dayf, Kassam Tugayları’nın efsane lideri… İsrail’in en çok istediği isim. 13 Temmuz’daki saldırıda ed-Dayf’ı öldürdüklerini öne sürdüler. Daha önceki ‘dayf’ı öldürdük’ açıklamaları gibi bu da kof çıktı.

İsrail basını ona ‘Hayalet komutan’ lakabını taktı. İsrail yıllardır onun peşinde. Şimdiye kadar bütün tuzaklardan kurtulan, işgal ordusu girmesine rağmen Gazze’nin içinde direnişi komuta eden Muhammed ed-Dayf neredeyse bir numaralı hedef.

İsrail Ordusu bir açıklama yaparak düzenledikleri saldırıda HAMAS’ın askeri kolu Kassam Tugayları’nın komutanı Dayf'ı öldürdüklerini öne sürdü. İsrail 13 Temmuz'da Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin sığındığı güvenli bölgeye saldırı düzenlemişti. Dayf’ın da burada öldüğünü doğruladıklarını iddia ettiler.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da yaptığı açıklamada, İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatının düzenlediği suikastta Dayf'ın ölümünün doğrulandığını kaydetti.

Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesine 13 Temmuz'da savaş uçaklarıyla düzenlenen şiddetli bombardımanda içinde çocukların da olduğu 90 Filistinli hayatını kaybetmişti… İsrail ordusu da burada Muhammed Dayf ve Kassam'ın Han Yunus lideri Rafi Selame'yi hedef aldığını savunmuştu.

HAMAS o zaman Dayf'ın öldürüldüğü iddiasını yalanlamış, İsrail'in Gazze'deki sivillere karşı katliamlarını "örtmek için bu isimleri öldürdüğü bahanesini kullandığını" belirtmişti.

‘DOĞRULAMAYI BİZ YAPARIZ’

İsrail’in son açıklaması üzerine HAMAS’tan yazılı açıklama geldi.

HAMAS Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, İzzeddin el-Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünün doğrulanması ya da yalanlanmasının HAMAS’ın ve Kassam Tugayları’nın meselesi olduğunu belirtti. Rışk bu kurumlardan herhangi biri açıklamadıkça medyada veya başka bir kişi tarafından yayımlanan hiçbir haberin doğrulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

‘MEDYA SAVAŞI’

Açıklama şöyle:

“İşgalci İsrail'e karşı yürütülen kurtuluş savaşımız bir çok cephede devam ediyor. Siyonist İsrail soykırım savaşını sadece askeri cephede değil medya savaşlarıyla da devam ettiriyor.

‘İTİBAR ETMEYİN’

“Siyonist İsrail'in Kassam Tugayları Askeri Komutanı Muhammed Dayf'ın şehid edildiği ile alakalı paylaştığı, algı operasyonu ve manipülasyon manevraları olan haberlere itibar edilmemesi, Hareketi ilgilendiren konularda Hareketin askeri ve siyasi sözcüleri ile resmi kanallarından paylaşılmayan hiçbir haberin dikkate alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmelidir.

HAYALET KOMUTAN MUHAMMED DAYF KİMDİR?

Muhammed Dayf, lakabının hakkını veriyor. Yıllardır çekilmiş bir fotoğrafı yok… Hayatı gizem dolu. Gazze’nin içinde yakalanmadan yaşamını sürdürüyor, Kassam’ı yönetiyor.

MÜLTECİ BİR AİLENİN ÇOCUĞU…

Han Yunus'taki kampta Filistinli bir mülteci ailenin çocuğu olarak 1965'te doğan Dayf, 1987'de henüz yeni kurulma aşamasında olan Filistinli direniş hareketi HAMAS’a katıldı.

İsrail'in 1989'da Gazze'ye düzenlediği yoğun saldırı sırasında gözaltına aldığı Dayf, 16 ay yargılama olmadan İsrail hapishanelerinde tutuldu.

GAZZE’YE DÖNÜNCE SİLAHLI EYLEMLERE BAŞLADI

Dayf, serbest kaldıktan sonra HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları bünyesinde İsrail'e karşı çok sayıda silahlı eylem gerçekleştirdi.

Muhammed Dayf, Kassam Tugaylarının kurucuları ve önde gelen liderleri arasında yer alıyor.

HER DENEMELERİ BAŞARISIZ OLUYOR

İsrail ordusu, Gazze içinde Dayf'ı hedef alma gerekçesiyle sivillerin hayatını kaybettiği 7 saldırı gerçekleştirdi ancak başarılı olamadı.

2014’TE DE DUYURDULAR

Gazze'ye yoğun saldırı başlattığı 2014'te de İsrail, Dayf'ı öldürdüğünü duyurmuş ancak bu haberler asılsız çıkmıştı. İsrail basınında, bu dönem Dayf için "hayalet komutan" tanımı yapılmıştı.

İsrail güvenlik teşkilatı, Dayf'ı yakalamak için yoğun çaba gösterdiklerini itiraf etmişti.

Sonraki Haber