'Köklü çözüm kamulaştırma'

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden Dicle Enerji A.Ş. (DEDAŞ) işçilerinin hak mücadelesi sonuç vermeye başladı. İşçi ve işveren temsilcilerinin görüşmesi sonucu işten atılanların geri alınacağı açıklandı.

İşçilerin davul zurnayla halay çektiği eylem öğle saatlerinde sona erdi. Katılımın düşük olduğu eylemde "direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

İşçiler dün sabah saatlerinde Diyarbakır ve Şanlıurfa DEDAŞ binaları önünde toplanarak oturma eylemine başladı. DİSK Enerji Sen Genel Sekreteri Emin Atsız "DEDAŞ işçileri bir mücadele başlattı, bugün ki mücadele bir ses verdi, tüm illere bir ses oldu işveren de bu sesi duydu. İşçi temsilcileriyle iş veren temsilcileri çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyor. İşe alımlarla ilgili olumlu adımlar atıldığına dair bilgileri arkadaşlarımıza iletiyorlar." diyerek müjdeyi paylaştı.

'ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN'

Eylem sürecini işçilerle konuştuk. Dicle Edaş’ta 2,5 yıldır çalıştığını belirten 34 yaşındaki Cihan Güngör evli ve bir çocuk babası. Güngör, yaşadığı şartlarda geçinmenin çok zor olduğunu ifade etti ve ekledi:

"İkramiyelerimiz, yıpranma payımız eksikti, sendika hakkımız yoktu, diğer dağıtım şirketlerinin gerisindeydik. O yüzden eylem yaptık. Beni telefonla aradılar, İnsan Kaynakları'na çağırdılar, iş fesih kâğıdını önüme koydular, imzalamadım yine de atıldım. Sigorta çıkışlarımız yapıldı, buradayız, daha iyi şartlarda daha insanca bir yaşam istiyoruz. İşten atılan arkadaşlarımızın geri işe alınmasını istiyoruz. Sendikamıza üyeliğimizi yaptık, demokratik protestomuzu yapıyoruz."

TEHLİKELİ İŞE VERİLEN MAAŞ 12 BİN 500 LİRA

Şanlıurfa Birecik Arıza-Onarım-Bakım servisinde 2013 yılından beri çalışan Abdullah Gezer "Sendikaya kayıt olduk, tam sayımızı tamamladık, şirket hukuk dışı kâğıt üzerinde oynanan oyunlarla müdahale etmeye çalıştı. Maalesef birçok arkadaşımızı yıldırdılar. Biz her türlü direnerek kazanacağız. Çünkü bunlar bizim haklarımız. Bizim işimiz çok riskli, çok tehlikeli, ölümle sonuçlanabiliyor. Artık biraz anlaşılalım yeter. Şu ana kadar 9 bin 500 lira maaş alıyorduk, şu an yeni belirlenen maaş 12 bin 500 lira."dedi.

HAFTA TATİLİNDE YAVAŞLATMIŞ!

Zeynel Kılınç da şunları kaydetti:

"2 çocuğum da okuyor. Kira ödüyorum. Nafaka ödüyorum. 2016’dan beri DEDAŞ’ta çalışıyorum. Geçinemiyorum, şimdi ben ne yapacağım. Enerji sektörü tehlikeli iş statüsüne giriyor. 3-4 saat direklerde kaldığımız oluyor. Bize 10 bin lira maaş veriyorlar. Bu haksızlığın önüne geçmek için mücadele ettik. Çıkarılan işçilerin de tekrar işe alınmalarını istiyoruz. Eylem Cuma günü başladı, benim hafta tatilim olmasına rağmen iş çıkışım verildi."

DİSK Genel-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek DEDAŞ’ta yürüttükleri sendika çalışmasına değindi.

İŞ KOLU OYUNU

Çiçek şöyle konuştu: “YONCA işletmesine iki gün önce yetki başvurusunda bulunduk. İşletmenin yüzde 50’sinden fazlasını aldığımızda toplu sözleşme masasına oturabiliyoruz. Ama işveren bugün işletmeyi inşaat iş kolunda göstererek arkadaşlarımızın üyeliklerini düşürmüş oldu. Bunun gibi birçok, işçilerin güvenini kırma, direncini kırma çalışması hala devam ediyor."

‘ÇARE KAMULAŞTIRMA’

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan da eylemdeki işçileri ziyaret etti. Burada yaptığı açıklamada sorunların çözümü için kamulaştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Tanhan şunları söyledi:

"DEDAŞ elde ettiği yüksek karlara rağmen işçilerin haklarını vermiyor. Onların maaşları ve özlük hakları çok kötü durumda. Sendika hakları ise tamamen engelleniyor. Burada bir mücadele veriyorlar.

İŞÇİYE DE HALKA DA ZULÜM

"Bunlar enerji dağıtımındaki hükümet politikalarının bir sonucu, özelleştirdiler, yüksek kar hırsıyla hareket ettikleri için hem halkı hem de kendi işçilerini eziyorlar. Bu duruma bir son vermek gerekiyor. Güneydoğuda DEDAŞ en büyük problemlerden biri haline geldi. Burdaki işçilerin evlerine ekmek götürebilmesi için de buradaki halkın rahat bir nefes alabilmesi için de DEDAŞ’ın kamulaştırılması, buradaki işçilerin sendika haklarının tanınması açısından başarıya oluşması açısından da tek yol olarak gözüküyor. DEDAŞ işçilerinin bu mücadelesinde de sonuna kadar yanlarındayız."

Sonraki Haber