Dedeağaç’tan sonra Ayn el-Arab’dan kuşatma

ABD’nin Ayn el-Arab’a kurmaya başladığı üs görüntülendi. Em. Tuğgeneral Fahri Erenel, 'Amerika’nın Dedeağaç’taki üssü sınırımıza 30-40 kilometre uzaklıkta. Ayn el-Arab’daki üs ise sıfır noktasında. İlk kez ABD ile komşu olduk.' dedi

ABD güçleri, Suriye’nin kuzeyine yoğun askeri ve lojistik takviye yapmaya başladı. Son bir ayda teçhizat ve askerlerle dolu 14 kargo uçağının yanı sıra, kamyon ve zırhlılardan oluşan 233 aracın bölgedeki ABD üslerine gönderildiği öğrenildi. Son olarak ABD, Ayn el Arab’a beton bloklar ile üs kurmaya başladı.

Aydınlık’a konuşan İstanbul İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi, Emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Fahri Erenel, Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına oldukça yakın bir bölgede yeni askeri üs kurmasının, Türkiye’nin güvenliği açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Erenel, Amerika'nın bölgedeki hamlesinin, Türkiye’nin PKK/YPG’ye karşı kontrol sağlama çabalarını zayıflattığını ve bu gelişmenin Türkiye için geç kalınmış bir strateji olduğunu ifade etti.

Erenel, Amerika'nın Türkiye’ye en yakın üssünün Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesinde olduğuna fakat Ayn el Arab’a kurulan üssün bundan daha yakın bir noktaya kurulduğuna işaret etti.

Türkiye'nin özellikle son bir ayda yaşanan gelişmelerdeki boşluğu iyi değerlendirmediğini vurgulayan Erenel, Türkiye’nin bu süreçte geç kalmış olmasının, Amerika'nın bölgedeki varlığını güçlendirmesine fırsat verdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Fahri Erenel

‘TÜRKİYE GEÇ KALDI’

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Ayn el-Arab’a üs kurarak Türkiye ile sınır komşusu olduğunu ifade eden Erenel, şöyle konuştu:

“Amerika’nın Yunanistan’ın Dedeağaç kentinde bulunan üssü, sınırlarımıza yaklaşık otuz-kırk kilometre mesafedeydi. Şimdi Ayn el-Arab’daki üs ile biz ABD ile ilk kez komşu olduk diyebiliriz.”

Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu’yla (SMO) Tel Rıfat ve Münbiç’te PKK’yı püskürttüğünü hatırlatan Erenel, ABD’nin bu ilerlemeyi durdurmak için harekete geçtiğini söyledi.

“Türkiye, bölgeyi çoktan kontrol altına almalıydı ama geç kaldı. Rusya ve Esad yönetimi Ayn el-Arab’dan çekilmişti. Burada sadece PKK vardı ve Türkiye için uygun şartlar oluşmuştu. Ancak ABD, bu boşluğu PKK’nın varlığını korumak için ciddi bir tehdit olarak gördü ve müdahale etti. Çünkü hamisi olduğu yapı ciddi zarar görebilirdi. Ayn el-Arab, Türkiye’ye sıfır noktasından baskı yapabildiği stratejik bir bölge.” diye konuştu.

AYN EL ARAB EN KRİTİK NOKTA

Erenel, Tel Rıfat ve Münbiç’in alınmasının stratejik bir kazanç olduğunu ancak Ayn el-Arab’ın kontrol altına alınmaması durumunda bu kazanımların yeterli olmayacağını belirtti.

“Kamışlı, PKK için bu kadar etkili değil, çünkü orada Arap nüfusu fazla. Ancak Ayn el-Arab’da PKK ile Türkiye sınır sınıradır. Türkiye, Ayn el-Arab’ı almalıydı. Tel Rıfat ve Münbiç’ten önce burası çözülmeliydi.” diyen Erenel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Türkiye, Suriye’de yaşanan gelişmeler neticesinde ‘Rusya ve Suriye’nin kontrolünde olan alanlarda boşluk oluştu, güvenliğim için kontrol altına aldım.’ diyerek adım atabilirdi. Ama geçen bir ayda ABD oluşan boşluğa müdahale etti. Türkiye’nin ABD ile PKK üzerinden zaten dolaylı bir komşuluk ilişkisi vardı. Şimdi artık doğrudan komşu olduk. Bu durum, Türkiye’nin güvenliği açısından yeni ve ciddi bir tehdittir. Münbiç’i ve Tel Rıfat’ı aldık ama Ayn el-Arab’ı almadıkça bunları almanın hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Kritik olan bölge Ayn el-Arab’dır.”

Sonraki Haber