Dededen toruna 150 yıldır balıkçılar

Yalova'nın Armutlu ilçesinde 350 haneden oluşan Kapaklı köyü sakinleri, yaklaşık 150 yıldır sürdürdükleri balıkçılıkta yeni sezonun bol ve bereketli geçmesi umuduyla ağlarını denize atacak.

Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi'nde Yalova'nın Armutlu ilçesinde 350 haneden oluşan Kapaklı köyü sakinleri, yaklaşık 150 yıldır sürdürdükleri balıkçılıkta yeni sezonun bol ve bereketli geçmesi umuduyla ağlarını denize atacak. Balıkçı köyünün 450 yıllık geçmişi, 1000 kişiye yakın nüfusu var.

Dedelerinden miras aldıkları balıkçılıkla geçimlerini sağlayan köylüler, 24'ü gırgır, 27'si küçük tekne olmak üzere 51 tekneyle Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz dışında uluslararası sularda da avlanıyor.

İldeki 6 balıkçı kooperatifinin bağlı olduğu Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliğinin merkezi olan Kapaklı'da balıkçılar av sezonu için son hazırlıklarını gözden geçirdi.

SEVDA OLMASA YAPILMAZ

Birlik Başkanı Recai Sert, köyden devasa gemileri kullanan kaptanların da çıktığını söyledi ve özelliklerini anlattı: "Bu insanların gerçek bir sevdası, sevgisi olmazsa bu iş çok meşakkatli, yapılmaz. Bu insanların çoğu emekli olamadan genç yaşlarda hastalanıp bu işi bırakıyorlar veya ölüyorlar ama tutkusu olan, sevdası olan bir meslek. Dışarıdan şatafatlı görünüyor olabilir ama öyle değil. Sabahlara kadar 20 saat dümen sallıyorlar." dedi.

Coğrafi şartları nedeniyle arazileri tarıma elverişli olmayan Kapaklı'da halkın ekmeğini denizden kazandığını anlatan Sert, kendisine de bu mesleğin dedelerinden miras kaldığını dile getirdi.

ÜRETİMİN DEĞERİ ANLAŞILDI

Köylülerin yaklaşık 150 yıldır geçimini balıkçılıktan sağladığını aktaran Sert, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Babadan kalma meslek olduğu için gençler de bu işe sevdalı. Yani 350 hanenin 345'i balıkçı. Bir arkadaşımızın teknesi geçen yıl 70 bin köpük (strafor kutu) balık tutmuş. Pandemiden sonra üretimin ne kadar değerli olduğunu dünya da Türkiye de gördü. 70 bin köpük balık tutan bir tekne, birer buçuk kilodan 8 milyon haneye ulaşabiliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Köyün, birliğin üretiminden bahsetmiyorum. Sadece bir teknenin hamsi balığı üretiminden bahsediyorum. O bizim yaşam sevdamız. 24 teknenin tuttuğu balığı hesaplarsak aşağı yukarı ülke nüfusunun yarısına hitap ediyor."

Sonraki Haber