Deepfake videoları teyit etmek artık çok kolay: Teyit için kullanabileceğin araçlar....

Yapay zeka kullanımının yaygınlaşması, deepfake videolarında sosyal medyada yayılmasının önünü açtı. Sosyal medyada bir görselin videonun ya da ses kaydının doğruğuluğu nasıl teyit edilebilir? Detaylar haberimizde...

Dezenformasyon,dijital medya kullanımının yaygınlaşmasıyla yanlış haber ve bilgilerin yayılımının artması nedeniyle çağımızın karmaşık sorunlarından biri haline geldi. Dezenformasyona uğramış, bir bilgi görsel veya metinsel olarak saniyeler içinde internet ortamında yayılıp önünüze düşebilir. Fotoğraftaki manipülasyonu anlamak yada metindeki bir bilgiyi teyit etmek kolay olsa da işin içine ''deepfake'' videoları girdiğinde gelişen teknoloji sebebiyle bir sosyal medya kullanıcısının ''teyit'' etmesi zaman alabiliyor. Peki mücadele için en etkili yöntem nedir? Yapay zeka hayatımızın her alanına yavaş yavaş dahil olmaya başladı. Bu noktada da yapay zekadan destek alarak hem hızlı hem de doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Newslab Turkey'in haberine göre ; İleri düzey algoritmalar ve derin öğrenme teknolojileri sayesinde, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak, hızlı bir şekilde yanıltıcı içeriği tespit etmeniz ve filtrelemeniz mümkün..


BİR CHROME EKLENTİSİ İLE GÖRSELLERİ ANALİZ EDİN

InVID-WeVerify doğrulama eklentisinin en son sürümü, görsel içeriğin doğruluğunu kontrol etmek için çeşitli araçlar barındırıyor. Yeni CheckGIF özelliğinin yanı sıra, görüntü içerik analizi, görüntülerde optik karakter tanıma ve içeriği bilinen sahte içerikler veritabanı ile karşılaştırma gibi işlevlere sahip.

DEEPFAKE VİDEOLARI ANLAMAK ARTIK ÇOK KOLAY

Teknolojinin olağanüstü gelişimi sebebiyle ne yazık ki birkaç basit yönlendirmeyle herkes ''gerçekçi'' deepfake videoları oluşturabiliyor. Gerçekliğinden şüphe ettiğiniz bir video varsa özellikle YouTube özelinde harika teyitleme başarısı gösteren bir yapay zeka programı olan Deepfake Dedector'den yararlanabilirsiniz.

SES DOSYALARINI SAHTESİNDEN AYIRT EDİN

Glorious ContextuBot, ses dosyalarının orijinal kaynağını tespit etmeye yardımcı olan erken aşama bir yapay zeka  aracıdır. Parmak izi teknolojisiyle, yalnızca bir ses parçasının orijinal kaynağını değil, aynı zamanda onu çevreleyen bağlamı da bulmayı amaçlıyor. Ayrıca ses dosyasının başka nerede kullanıldığını bulmaya da yardımcı oluyor.


YouTube DataViewer YouTube’a yüklenen herhangi bir videonun meta verilerini çıkarmaya yardımcı oluyor. Kullanıcılar ayrıca videonun küçük resmini bulabilir ve bu resmi tersine arayabilir.

Sonraki Haber