Delta varyantına karşı kozumuz üçüncü doz

Delta varyantının etkisi ile sonbaharda beklenen yeni bir dalgaya karşı Bilim Kurulu önlem olarak üçüncü doz uygulamasını başlattı. Prof. Dr. Yiyit, ‘Hatırlatma dozlarında aşının değiştirilmesinin immün sisteme ciddi katkısı olabiliyor’ dedi.

Kovid-19’a karşı yürütülen aşı seferberliğinde Bilim Kurulu’nun önerisi ile sağlık çalışanları ve 50 yaş üstüne üçüncü doz aşıları yapılıyor. Üçüncü dozun dünyada yayılan Delta varyantına karşı önlem olacağı düşünülüyor.

Üçüncü doz için randevular iki doz aşının tamamlanmasının üzerinden 3 ay geçtikten sonra açılacak. Risk düzeyi yüksek grupların üçüncü doz aşılarının tamamlanmasının ardından diğer gruplar için de randevu verilmeye başlanacak. Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olacağına yönelik herhangi bir kısıtlama ya da öncelik getirilmedi. Vatandaşlar ilk iki dozda hangi tür aşıyı yaptırmış olursa olsun üçüncü dozda istediği bir tür aşı olabilecek.

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bağlı bulunduğu Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, dünyada yayılan delta varyantına karşı önlem olarak üçüncü doz uygulamasına geçildiğini söyledi. Yiyit, "İki doz olanların çok uzun süresi geçti. Artık koruyuculuklarının düştüğüne kanaat getirmeye başladık. Hatırlatma dozlarında aşının değiştirilmesinin immün sisteme ciddi katkısı olabiliyor. Burada tartışılacak ya da soru işareti olacak bir durum söz konusu değil” dedi.

‘HIZIMIZI VATANDAŞ BELİRLİYOR’

İlk günlerde koruyuculuk için hızlı bir şekilde ilk dozun yapılmasının hedeflendiğini aktaran Yiyit sözlerine şöyle devam etti: “Delta varyantı söz konusu olduğu için en az 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif virüs aşısıyla hazır hale gelmemiz lazım. O yüzden süreyi tekrar kısalttık. Artık 2. dozlar 4 hafta sonra yapılacak. Bundan sonra oluşabilecek dalgayı sonbahar gibi görüyoruz ve sonbahara hazır girmenin yolu da bağışıklık kazanmış bir toplum. O yüzden, vatandaşlarımızın bir an evvel gelip aşı olması lazım. Çünkü aşı hızımızı onlar belirliyor. Biz tonlarca randevu açıyoruz, aşı tedarikini devletimiz çözdü ama aşı hızımızı vatandaşımız çözüyor. Çok yüksek aşılama yapan diğer ülkeler, verilerini yayınlamaya başladı. Bu veriler doğrultusunda da şu an özellikle inaktif virüs aşısı olanların 3. doza ihtiyacı olduğu kanısı oluştu. Şu an özellikle mRNA aşısı olanlar için 2 doz yeterli gözüküyor ama ilerleyen veriler ne gösterir, onu hep birlikte göreceğiz."

HASTALANANLARDA SÜRE ÜÇ AY

Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantısında "Kovid-19'u geçirenlerin ne zaman aşı olacakları" konusuna ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanması uygulamasında değişikliğe gidildi. Buna göre, hastalığı geçirmiş olan vatandaşlar hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecek. Bu uygulamanın da mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor.

HASTANELERDE ÜÇÜNCÜ DOZ YOĞUNLUĞU

Hastanelerde üçüncü dozlar uygulanmaya başladı. Yer yer yoğunluk oluşuyor. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Sevgi Özyüksel AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçüncü doz aşı hakkının tanınmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Hakkın tanınmasıyla hemen aşısını olduğunu ifade eden Özyüksel, "Üçüncü dozun çıkması çok güzel bir şey bunu bekliyorduk zaten. Çünkü artık yaz aylarına geldik ve yorulduk. Şimdi daha güvenli hissediyorum" diye konuştu.

Vatandaşlardan İlke Karaçam ise 3. doz aşı ile artık daha güvende hissettiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından hemen randevusunu aldığını dile getiren Karaçam, tüm aşı uygulamalarına rağmen maske ve mesafe kurallarının ihlal edilmemesi gerektiğini belirterek "Çünkü her gün gelişen varyantlar bu işi biraz daha zor noktaya getiriyor gibi görünüyor. Onun için buna dikkat etmek gerekecek. Allah sağlık çalışanlarına kolaylık versin. Çok zor işleri. Gerçekten alkışlanacak hizmeti yapıyorlar" diye konuştu.

Sonraki Haber