Delta'ya karşı sıkı tedbir şart
Bayram tatili nedeni ile memleketine, tatile gitmek isteyenler otogarları, havalimanlarını doldurdu. Hava sıcak olunca maskeler aşağı indi. Türkiye’de olgu sayısı giderek artan Delta varyantına karşı maske, mesafe ile hızlı aşılama tek çare.
Kovid-19 salgınında Delta varyantının neden olması beklenen yeni dalga endişe yaratıyor. Bayram tatili nedeni ile otogarlar, havalimanlarında yoğunluk yaşanıyor. Sıcağın etkisi ile maskeler indiriliyor. Bin kat daha fazla virüs yüküne neden olan ve bu nedenle de daha hızlı bulaştığı düşünülen Delta varyanttan korunmak için hızlı aşılama ile birlikte maske ve mesafe kurallarına uyum tek çare. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Nisanda gördüğümüz günlük 60 bin vaka sayıları ile karşı karşıya kalmamak hastane yatışlarını azaltmak için hızlıca aşılanmamız gerekiyor” dedi. Şener, bayramda, tatilde Türkiye’nin her yerinde aşı hizmetinin devam ettiğini, aşının ertelenmemesi uyarısında bulundu.
VİRÜS HIZLANDI
Çin’de yapılan bir araştırma Delta varyantının bin kat daha fazla virüs yüküne neden olduğunu gösterdi. Prof. Dr. Şener, Delta varyantı ile ilgili bilgileri paylaştı: “Araştırmaya göre vakaların analizi yapıldığında normal şartlarda 5-7 gün içinde en yüksek düzeyde virüs yüküne ulaşan koronavirüsten farklı olarak 3-4 gün içinde en yüksek yüke ulaşıyor. Bu süreçte bin kat daha fazla viral yük oluşuyor. Viral yükü yüksek erişkin ve çocuk hastalarda, MIS-C sendromunun daha fazla ve yıkıcı olduğunu biliyoruz. Salgının başından farklı olarak korunmak için artık aşımız var. Biran önce aşılanmamız halinde antikor düzeyi yükselecek ve virüsle karşılaşma halinde virüsü etkisiz hale getirecektir. Aşı sayesinde kalp, akciğer gibi organlar hasar görmeyecek.”
İNAKTİF AŞI DA KORUYUCU
Devlet ve sağlık çalışanlarının aşılama için üzerine düşeni yaptığını ifade eden Şener, “Vatandaşlar da normalleştik gibi algılamamalı, aşılanmalı ve maske, mesafe önlemlerine uymalı” dedi. Aşının koruyuculuğu ile ilgili de konuşan Şener şunları söyledi: “mRNA aşısının Delta varyantına karşı koruyuculuğunun yüzde 78’lerde olduğunu biliyoruz. Sinovac’la ilgili verileri bekliyoruz. İnaktif aşı ile mRNA aşısı arasında çok fark olacağını düşünmüyorum. Bugünkü metodoloji ile yaptığımız ölçüm ve değerlendirmede antikora ilişkin saptamalara bakarak hareket ediyoruz. Ama hücresel bağışıklık yanıtını da unutmamak gerek. Bu yüzden aşılar arasında çok büyük bir fark olmayacaktır. Hangi aşı olursa olsun ulaşabildiğimiz aşıyı olmak en iyisi.”
BAYRAMDA AŞINIZI ERTELEMEYİN
Bayram tatilinde yollarda, otogar ve havalimanlarında, tatil bölgelerinde yoğunluk arttı. Hareketlilik virüse yeni alanlar kazandırıyor. Vatandaş memleketine ya da tatil bölgelerine gidiyor. Uzmanlar, önlemlerde gevşeme olmamasına özen gösterilmesini istiyor. Prof. Dr. Şener, tatil planı yapanlarla ilgili uyarılarda bulundu: “Aşı olmayı tatile gideceğim diye erteleyenler var. İkisini kıyaslamak doğru değil. Maalesef, bir kesim hâlâ durumun ciddiyetini kavramadı. Delta varyantı, toplum bağışıklaması sağlanamadan yayılırsa nisan ayında yaşadığımız günlük 60 bin olguyu aratabilir. Bundan her birey sorumlu, bu sorumluluk gereği aşılanmalıyız. Türkiye, yeni dalgaya hazırlık olarak üçüncü doz aşılara başladı. Doğru bir takvim yaptı. Eylül gibi gelecek yeni dalgaya karşı en çok risk altında olan sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü grup koruma altına alındı. Bayramda Türkiye’nin her yerinde aşılama devam edecek. Memlekete de gitsek aşımızı ertelemeden olmalıyız. Aşılanmış bireyler de tatile çıksalar bile kapalı ortamda maskelerini çıkarmamalı, mesafeye ve hijyene dikkat etmeliler.”