DEM'in İmralı heyeti yarın Selahattin Demirtaş'ı ziyaret edecek

DEM Parti İmralı heyetinin 28 Aralık'ta PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a yaptığı ziyaretten sonra Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı da ziyaret edeceği günler açıklandı. DEM'den yapılan açıklamaya göre İmralı heyeti yarın Demirtaş ile pazar günü ise Yüksekdağ ile görüşecek.

DEM Parti'nin siyasi partileri ziyaretinin ardından Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı ziyaret edeceği açıklanmıştı. DEM heyetinin Demirtaş ve Yüksekdağ ziyaretinin tarihi ve saati netleşti.

DEM Parti'den yapılan açıklamada; İmralı Heyetinin 11 Ocak Cumartesi Edirne Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 12 Ocak Pazar günü Kandıra Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı saat 13,00'de ziyaret edeceği açıklandı.

Heyetin ziyaretlerden sonra açıklama yapması beklenmediği belirtilen açıklamada; açıklamanın daha sonra ve kapsamlı bir şekilde yapılmasının planlandığı belirtildi.

İMRALI GÖRÜŞMESİNDE NELER KONUŞULDU?

DEM Parti kaynakları 28 Aralık'taki Öcalan görüşmesine dair ilginç ayrıntılar paylaştı. BBC Türkçe'de yer alan Ayşe Sayın'ın haberine göre, Öcalan, İmralı heyetinin dışarıdan aktarım yapmasına izin vermedi ve "Benim planlarım var. Gelecek sefer sizi dinlerim" görüşünü iletti.

'BAHÇELİ VE ÖCALAN'IN SÖYLEDİKLERİ AYNI'

Heyete siyasi partileri ziyaret etmesini ve görüşlerini almalarını isteyen Öcalan, kendisinin ise barışı sağlamaya dönük adım atma konusunda güç ve inisiyatife sahip olduğunu vurguladı.

Öcalan'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısını "Türkiye ve iktidar açısından tarihi fırsat, şans" olarak yorumladığını belirten parti kaynakları, "Bu sorununun çözülmesi gerektiğini çok net olarak ifade ediyor. Bu fırsat kaçırılırsa, herkesin kaybedeceğini söylüyor. Aslında Bahçeli ve Öcalan'ın bu anlamda söyledikleri aynı" yorumunu yaptı.

İMRALI HEYETİNE 'GÜVENLİK' TALEBİ

Görüşmede Öcalan, süreçte rol alanların güvenliğini sağlamaya dönük hukuki düzenleme önerdi.

DEM Partililerin aktardıklarına göre Öcalan bu konuya bir "pazarlık meselesi olarak öne sürmedi, toplumsal kabulün sağlanması için gereklilik olduğunu" vurguladı. İmralı heyetinin, ziyaretlerinde bu görüşü iktidar partisi temsilcilerine de ilettiği belirtildi.

'TUTUKLU SİYASETÇİ' VURGUSU

DEM Parti'ye, sürecin topluma anlatılması mesajı gönderen Öcalan, tutuklu siyasetçilerin de sürece katkı sunmasını istedi. Bu çerçevede eski HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve eski milletvekili Leyla Güven'in ismini de anarak tutuklu siyasetçilerin ziyaret edilmesi ve mesajlarının iletilmesini istedi. Öcalan, avukatları ve ailesinin yanı sıra, sürecin ilerleyen döneminde mesajlarını iletebilmek için örgütle iletişim zemininin de sağlanması gerektiğine işaret etti.

'CHP ROL ALMALI'

Öcalan, CHP'nin de sürece katkı sunması gerektiğini vurguladı. CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi olduğunu anımsatıp, "Cumhuriyetin demokratikleşmesinde CHP de rol almalı" yorumunu yaptı.

Sonraki Haber