Dendias Kiev'e gitti Türkiye'yi şikayet etti
Ukrayna'yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 'Sizi en iyi biz anlarız. Bizim de doğumuzda 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' diyen bir devlet var.' ifadelerini kullandı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kiev'e giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. Burada yapılan açıklamalar, Vatan Partisi'nin “Ukrayna Karadeniz'in Yunanistan'ı, Yunanistan Akdeniz'in Ukrayna'sıdır.” tezini bir kez daha doğruladı.
Dendias ile Kuleba, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir araya geldi. İkili anlaşmalara imza atan bakanlar, ardından bir sığınakta ortak basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Dendias, Türkiye'ye çok sayıda eleştiri yöneltti. “Sevgili Dmitro, Sizi Yunanlardan daha iyi kimse anlayamaz.” diyen Dendias, şöyle devam etti: “Çünkü Yunanların da doğuda savaş tehditleri savuran, casus belli kararı çıkaran büyük bir komşusu var. Sınırlarımızın tam karşısına büyük güçler yığarken, bizden silahlanmamızı isteyen bir komşu. Topraklarımızın bir kısmının kendilerine ait olduğunu iddia eden bir komşu. Bir gece ansızın gelebileceğini defalarca söyleyen bir komşu. İsteklerine boyun eğmezsek, Ukrayna'nın kaderini yaşayacağımızı söyleyen bir komşu.”
FİLİKİ ETERYA'NIN DOĞUM YERİ
Ukrayna'daki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dendias, Rusya'nın “savaş suçu” işlediğini ileri sürdü. “Yasadışı ilhakı tanımıyoruz.” diyen Dendias, Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Dendias, şu ifadeleri kullandı:
“Bu benim savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya üçüncü ziyaretim. Odessa'yı iki kez ziyaret ettim. Bildiğiniz gibi Odessa, Yunan tarihi ve Ukrayna Rum Topluluğu ile bağlantılı bir şehir. Yunanlar yüzyıllardır Karadeniz kıyılarında var olmuşlardır. Odessa, 'Özgürlük ya da Ölüm' sloganı ile Yunan Bağımsızlık Savaşı'na katkıda bulunan gizli örgüt 'Filiki Eterya'nın doğum yeridir.
“Yunanistan'ın da savaş suçları konusunda hesap verebilirliğe güçlü bir şekilde bağlı olduğunu söylemeliyim. Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına konuyla ilgili bir mektup gönderdim ve Lahey'i bizzat ziyaret ettim. Mariupol'de işlenen suçları asla unutmayacağız. Ukrayna'ya yardım etme çabamızda, Avrupa Konseyi'nin Ukrayna'ya AB aday statüsü verme kararını kesin olarak destekliyoruz. Ayrıca, Ukrayna'ya yardım göndermek isteyen müttefikler için Dedeağaç Limanı'nı bir merkez olarak sunduk. Ve tabii ki Rusya'ya karşı tüm yaptırımları uyguluyoruz. Ayrıca, Yunanistan'ın 2025-26 için BM Güvenlik Konseyi'ne adaylığını desteklediği için Ukrayna'ya derinden ve yürekten teşekkür etmem gerekiyor.”
'YUNANİSTAN'LA AYNI SLOGANI BENİMSEDİK'
Ortak basın toplantısında konuşan Kuleba ise Türkiye'nin Ukrayna-Rusya Savaşı'nda tarafsız bir pozisyona sahip olmadığını düşündüğünü belirterek, “Türkiye'nin, Birleşmiş Milletlerdeki (BM) Ukrayna ile ilgili kararlarda nasıl oy kullandığını görüyoruz. Türkiye, Ukrayna platformunu destekliyor.” diye konuştu.
Türkiye'nin askeri alanda Ukrayna ile yaptığı işbirliğinden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Kuleba, Türkiye'nin Rusya ile temasları ve ekonomik alandaki işbirliği için ise “Türkiye'nin dengeci dış politikasını anlıyoruz. Nötr değil. Bizimle, bizim için önemli olan belli alanlarda işbirliği yapıyor, Rusya ile ise başka konularda işbirliği yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Kuleba, Türkiye'nin Ukrayna için “ölüm kalım meselesi” olan konularda Ukrayna ile işbirliği yaptığını söyledi. Avrupa Birliği (AB) ve NATO içerisindeki birliğin bozulmaması ve gerginlik çıkmamasının Ukrayna için önemli olduğunu belirten Kuleba, “Birlik olursak ortak bir zafere ulaşabiliriz.” diye konuştu.
Dmitro Kuleba, Yunanistan'ın bağımsızlık mücadelesinde kullandığı “ya bağımsızlık ya ölüm” sloganına atıfla, Ukrayna'nın da bu sloganı benimsediğini aktardı.
Dendias ile görüşmede ele alınan temel konunun Rusya'nın “saldırılarına” karşı mücadele olduğunu dile getiren Kuleba, Yunanistan'ın Ukrayna'ya BMP-1 tipi zırhlı araç temininin de başladığını kaydetti.
Daha sonra Dendias, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından kabul edildi.
Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Dendias, Yunanistan'ın Ukrayna ile dayanışmasına vurgu yaptı.
DURUMLARI BENZERMİŞ!
Dendias, ortak basın açıklamasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
- Gazeteci: Son aylarda Yunanistan'da gerçek bir savaş tehdidi altında yaşıyoruz. Yunanistan ile ilgili olarak, buradan Ankara'ya iletmek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
- Dendias: Her şeyden önce, buradaki ziyaretim, hükümetimizin ve toplumumuzun Ukrayna yönetimine ve özgürlükleri için savaşan Ukrayna halkına desteğini göstermek anlamında semboliktir. Ama aynı zamanda daha genel bir anlamı da var. Ukrayna yönetimi ve Ukrayna halkı, çabalarıyla, yabancı ülkelere saldıran ve uluslararası kabul görmüş sınırları zorla değiştirmeye çalışan her türlü otoriter hükümete karşı savaşmaktadır. Ve biz böyle bir saldırıya kesinlikle karşıyız. Dolayısıyla Ukrayna'nın zaferi, uluslararası hukukun vahşi güce karşı bir zaferi anlamına gelecektir. Ve bu, Rusya'nın Ukrayna'yı boyunduruk altına almak için kullandığı argümanları kopyalayan herkes için geçerlidir.
- Gazeteci: Alman tarafı, BMP-1 tipi zırhlı araçlarla ilgili henüz değişim çemberinin başladığını onaylamadı. Almanya-Ukrayna-Yunanistan arasındaki takas koşulları ve herhangi bir gelişme olup olmadığı hakkında bilgi verir misiniz?
- Dendias: Askeri teçhizat alışverişi hakkında kamuoyunda konuşmamayı tercih ederim. Ancak Başbakanımın doğrudan talimatıyla, meslektaşıma durum hakkında özel olarak bilgi verdim.
- Gazeteci: Putin ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tutumlarının, Türkiye'nin Yunanistan'a karşı tutumlarıyla benzerlikler taşıdığına inanıyor musunuz?
- Dendias: İlk açıklamamda Yunan toplumunun bugün karşı karşıya olduğu durum ile Ukrayna'nın işgalden önce karşı karşıya kaldığı durum arasındaki benzer unsurları tek tek vurguladım. Bununla birlikte, Ukrayna'nın başarılarının ve revizyonist anlatının yenilgisinin, uluslararası hukuku göz ardı edebileceklerine inananlara iyi bir örnek teşkil edeceğini umuyorum.