Denemeyen bin pişman! Kurumayan ve bayatlamayan poğaça yapımının sırlarını veriyoruz…

Dumanı üzerinde sıcacık taze poğaçalara "Hayır!" diyemeyenlerden misiniz? Size poğaçanızın kurumadan taptaze kalmasını sağlayacak bazı püf noktalar olduğunu söylesek ne dersiniz? Gelin, bu püf noktalara birlikte göz atalım.

Ev yapımı poğaça besleyici ve tok tutan, lezzetli bir seçenek. Bazen bir davet sofrasında bazen bir aile kahvaltısında misafirlerinizi ve ev ahalisini mis gibi kokusu ile mest edebilirsiniz. Yoğun iş günlerinde çantanıza atıp açlığınızı bastırabileceğiniz nefis bir atıştırmalık. Peki bu nefis lezzeti nasıl bayatlamadan uzun zaman saklayacaksınız? Bu sorunun yanıtını sizin için araştırdık.

Tezgahı boşaltıp malzemeleri hazırlayın

Poğaça yaparken en önemli püf nokta malzeme seçimi. Kaliteli ve doğru kullanılan malzemelerle lezzet kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle poğaça yapımında elenmiş buğday unu kullanın. Hamuru hazırlayacağınız tüm malzemeleri tarifi yapmaya başlamadan önce oda sıcaklığına getirmelisiniz.

Doğru maya ve hamur kıvamına dikkat edin

Poğaça yaparken ilk kural sıvı malzemeleri belirli bir sıraya göre derin bir kabın içinde birleştirmek. Öncelikle ılık sütü bir kaba alarak şeker ve mayayı eklemelisiniz. Mayayı aktifleştirmek için karışımı yaklaşık 15-20 dakika bir kenarda bekletmelisiniz. Bu hamurunuzun puf puf kabarması ve içine hava hapsetmesi için çok önemli bir ayrıntı. Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurta ve sıvı yağı karışımın içine ekleyip homojen bir hâle getirmelisiniz. Ardından unu eleyerek yumuşak, ele yapışan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Ayrıca malzemeleri bire bir ölçülerde kaç kişilik yapacaksanız ona göre çoğaltabilirsiniz. Su bardağı hesabı asla şaşmaz!

Hamuru yoğurmaktan korkmayın

İyi bir poğaçanın en önemli püf noktası hamuru iyi yoğurmaktır. 15 dakika boyunca hamuru yoğurun ve sakız kıvamına getirin. 15 dakikanın sonunda hamuru yuvarlayıp kabın üzerini kapatarak yarım saat dinlenmeye bırakın.

Biraz lezzet katmazsanız olmaz!

Bayatlamayan poğaçalarda iç malzeme seçimini yaparken eriyen peynir ve sulanan sebze kullanmak doğru bir seçim değil. Beyaz peynir kullanarak poğaçanızın raf ömrünü uzatabilirsiniz. Maydanoz, dereotu gibi sebzeler yerine patates kullanabilirsiniz. Bu sayede poğaçanız bayatlamaz.

Tebrikler! Yumuşacık poğaçalarla dolu bir tepsi fırına gidiyor

Hamura iç harcı ekleyip dilediğiniz gibi şekil verdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün. Ardından çörek otu ve susamı karıştırıp yumurtanın üzerine serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırına poğaçaları yerleştirin. Yaklaşık 35-40 dakika içinde yumuşacık, ağızda dağılan ve kolay kolay bayatlayıp kurumayan poğaçalarınız hazır!

"Nasıl saklamalıyım?" dediğinizi duyar gibiyiz!

Fırından çıkan ve soğuyan poğaçalarınızın üzerini bir bez ile örtüp güneş almayan yerde muhafaza etmelisiniz. Bu sayede raf ömrünü uzatmış olursunuz. İkinci bir seçenek olarak poğaçalarınızı derin dondurucuya gönül rahatlığıyla koyup uzun bir süre saklayabilirsiniz. Çıkarıp biraz ısıttığınızda ilk günkü gibi taze ve yumuşak kaldıklarını göreceksiniz.

Sonraki Haber