Kitap fuarları öksüz kaldı
Deniz Kavukçuoğlu, Aydınlık ve 2000’e Doğru dergisinde çalıştı. 1993 yılından beri Türkiye’de yaşayan yazar, o tarihten beri TÜYAP Kitap Fuarları genel koordinatörlük görevini yürütüyordu. Kavukçuoğlu’nun 16 kitabı bulunuyor.
Dün sabah tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Deniz Kavukçuoğlu, Aydınlık Gazetesi ve Ocak 1987’den Nisan 1993 tarihine kadar yayın yapan 2000’e Doğru dergisinin Yurtdışı Temsilcisi olarak görev yaptı. Almanya’da yaşadığı dönemde 1971 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1993 yılından beri Türkiye’de yaşayan Kavukçuoğlu’nun başta Karl Marx'tan Günümüze Almanya'da Sosyal Demokrasi / Sosyal Demokraside Temel Eğilimler inceleme kitabı olmak üzere toplam 16 kitabı bulunuyor.
80 yaşındaki Kavukçuoğlu, dün sabah tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Vefat haberini, yazar Metin Celal, "Çok değerli ağabeyimiz Deniz Kavukçuoğlu vefat etti. Deniz Kavukçuoğlu uzun süredir tedavi görüyordu. Ailesine, dostlarına, okurlarına, yazar ve yayıncı dostlarına başsağlığı diliyorum" diyerek duyurdu.
KİTAP FUARLARININ DUAYENİ
Kavukçuoğlu, 1993 yılında Bülent Ünal’ın girişimiyle kurulan TÜYAP AŞ’nin Kitap Fuarları genel koordinatörlüğünü yapıyordu. Fuarları bilen herkesin tespitiyle, fuarlar onunla zenginleşti. Güler yüzüyle, çelebi haliyle ve her daim keyifle yaptığı sohbetleri unutulmazdı. Yıllarca Türkiye için kafa yordu, emek verdi, yazı yazdı, kitaplar yayımladı. Genç yazarların “Deniz Ağabey”i, birçok yazarın yoldaşı, omuzdaşıydı. Hoşgörülü, hayatı seven, insana değer veren, doğayı seven bir kitap dostuydu.
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yayımlanan başsağlığı mesajında; “TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü, kitap fuarlarını uzun yıllar boyunca birlikte düzenlediğimiz değerli büyüğümüz sevgili yazar Deniz Kavukçuoğlu vefat etmiştir. Çok üzgünüz. Ailesine, sevenlerine, TÜYAP’a ve yayın dünyasına başsağlığı dileriz” denildi.
PEN Türkiye de Kavukçuoğlu'nun ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu ülkenin ona verdiğini kat kat ödeyen ‘eski kafalı’ bir aydın, çağdaş, özgürlükçü bir yazardı. Cumhuriyet’in daha demokratik ve devrimci olması için yazan bir kalemdi" ifadelerine yer verildi.
DENİZ KAVUKÇUOĞLU KİMDİR?
Kavukçuoğlu, ilk ve orta öğrenimini İstanbul ilinde tamamladı. Almanya’nın Tübingen kentinde felsefe, Heidelberg'de sosyoloji ve Avrupa İşçi Hareketleri Tarihi, Nürnberg'de de ekonomi okudu. Hamburg'da 3 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Almanya’da bulunduğu sürede yazarlık ve gazetecilik de yaptı. Bu dönemde 2000’e Doğru dergisinde çokça haberi yayımlandı. 12 Mart 1970 döneminde, 1971 yılında Almanya'da okurken vatandaşlıktan çıkarıldı. 1968'den bu yana Ant, Aydınlık, Yeni Ortam, Sosyalist Yol ve 2000'e Doğru gibi dergi ve gazetelerde yazıları yayımlanan Deniz Kavukçuoğlu, Milliyet Avrupa ve Aydınlık gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Kavukçuoğlu, 1996'dan geçtiğimiz yıla kadar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
CENAZE TÖRENİ YARIN
Kavukçuoğlu'nun cenazesi 1 Haziran Perşembe günü öğle namazını takiben Moda Camisi'nden kaldırılarak Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.
DENİZ KAVUKÇUOĞLU’NUN YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI
Karl Marx'tan Günümüze Almanya'da Sosyal Demokrasi / Sosyal Demokraside Temel Eğilimler, 1996, İnceleme
Deniz Bitti, 1999, Deneme
Zarife, 2003, Roman
Alageyik Sokağı Bir Liman mıydı?, 2002, Anı
Sen vatan haini misin, baba?, 2003, Anı
Kedi Gülüşü, 2004, Anı/Derleme
Canım Acıyor Baba, 2006, Öykü
Akıntıya Karşı - Milliyetçilik Üzerine Aykırı Yazılar, 2007
Bir Yolculuk Öyküsü, İstanbul Kitap Fuarı'nın 25 Yılı, 2007, Anı/Röportaj
Tarih Her Sabah Yeniden Yazılır, 2007, Yazılar
İnsan Suretleri, 2007, Yazılar
Komik Şeyler Yazmak, 2007, Öykü
Onu Ben Öldürdüm Leonardo, 2008, Roman
Umut: Sosyalizm, 2008, Yazılar
Mühürdar'dan Moda'ya - Bir Gezinti Kitabı, 2011
Hüzün Adasında Bir Köy - Gliki/Bademli, 2013
Moda'da Gezinti - 2015