Öğretmenlerin dahi psikolojileri bozuk…

Deprem bölgesinde eğitimin, artık ciddiyetle ele alınması gerekiyor. 2022-2023, bölgedeki eğitimciler tarafından kayıp yıl olarak değerlendiriliyor. Ancak önümüzdeki yıl için, şimdiden hazırlıklara başlanması isteniyor.

Deprem bölgesindeki okullarda görev yapan, öğretmenden yöneticisine tüm eğitim kadrosunun gündeminde yeni kabine ve Milli Eğitim Bakanı olarak kimin atanacağı konusu var. Yeni atanacak bakanın önünde, çözüm bekleyen önemli sorunlar olduğuna dikkat çekiliyor. Deprem bölgesinde eğitimin, artık ciddiyetle ele alınması gerekiyor. 2022-2023, bölgedeki eğitimciler tarafından artık kayıp yıl olarak değerlendiriliyor. Ancak önümüzdeki yıl için, şimdiden hazırlıklara başlanması isteniyor.

KOŞULSUZ, ŞARTSIZ İL DIŞI TAYİN İSTİYORLAR

Deprem bölgesinde yakın zamanda okul okul ziyaret ederek öğretmenlerin sorunlarını dinleyen sendika temsilcisi bir öğretmen, “Öğretmenler çok iyi durumda değiller. Motivasyonların bu kadar düşük olduğunu tahmin etmiyorduk. Önümüzdeki süreçlerde mutlaka bir şeyler yapılmalı” dedi.

Özellikle kırsaldaki öğretmenlerin, merkeze yakın köy okullarındaki öğretmenlerin bölgeden uzaklaşmak istediklerini, tayin hakkı verilmesini beklediğini ifade eden Öğretmen, “Koşulsuz, şartsız, il dışı tayin istiyorlar. Bakanlığın bu yönde bir çalışması var mı bilmiyoruz. Bu saatten sonra bir il dışı tayin hakkı verileceğinden çok ümitli de değiliz ama öğretmenler bu yönde ciddi bir talep içerisindeler.” diye konuştu. Öğretmen, şöyle sürdürdü:

“Biliyorsunuz çok ciddi bir yıkım oldu. Bunun etkisi var insanlarda. Zaman ilerledikçe, insanların bilinçaltına atmış olduğu, bastırmış olduğu o korkular biraz daha gün yüzüne çıkmış durumda. Biz öğretmenlerle yaptığımız görüşmelerde bu sonuca vardık açıkçası. Biz, her gün deprem yaşıyoruz. Artık basına yansımıyor bunlar ama 4 şiddetinin üzerindeki depremler hissediliyor. Evde, korku içerisindeyiz. Özellikle eğitim çağında çocukları olan öğretmenler, ‘Biz artık buradan gidelim, bir şekilde bir yerlere bir tayinimiz olsun, il dışında bir düzenimiz olsun’ diyorlar.”

DEPREM TAZMİNATININ SÜRESİ UZATILSIN

Öğretmenlerin bir talebi de ‘deprem tazminatının’ süresinin uzatılması.
Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle deprem illerinde bulunan öğretmenlere, altı ay süreyle aylık 2 bin 900 lira eğitim öğretim tazminatı ödenmesine karar verilmişti. Elazığ ve Adana'da, geriye dönük haklar dahil ödemeler başladı. 6 Şubat’tan itibaren hak edilen tazminatın süresi temmuzda doluyor.

EĞİTİM ÇAĞINDA ÇOCUĞU OLANLAR…

Tayin isteği neden kırsaldaki okullarda yaygın? Şöyle yanıtlanıyor: “Kırsaldaki nüfus biraz daha genç, genellikle küçük çocukları olan, en fazla on yıllık öğretmenler. Onlarda korku, biraz daha belirgin. Çocuklarının geleceğinden kaygılılar.”

Demek ki eğitimde atılacak her adım, tayin isteyen öğretmenin de orada tutunmasını sağlayacak. Öğretmenden öğrencisine, veliye varana kadar psikolojik destek ihtiyacı da vurgulanıyor. Bölgede görev yapan eğitimciler, yaşam koşullarının düzeltilmesi yönünde atılacak adımların, öğretmene en büyük desteği sağlayacağını ifade ediyorlar.

Sendika Temsilcisi Öğretmen, şöyle konuştu: “TOKİ'ler çok hızlı ilerliyor. Devlet var gücüyle çalışıyor ama Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, bu illerde çok ciddi sorunlar var. Temelli bir barınma noktasında sorunlar var.

“Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli yerlere öğretmenlerimiz için prefabrik bölgeler oluşturuyor. Oralara ihtiyacı olan öğretmenleri yerleştirecekler, bununla ilgili bir talep oluşturuldu. Kimse dışarıda değil, kimse açıkta değil. Ancak şu anda buradaki öğretmenler en az üç dört kişi bir evde yaşayan insanlar. Bunlar konteynerlere ya da prefabrik evlere belli bir yere kadar dayanabilirler.”

YEREL YÖNETİCİLER TAYİNE KARŞI

Sendika yöneticileri, Bakanlığın yerel yetkilileriyle de görüşmüşler, tayin hakkına sıcak bakılmıyor: “Onlar, şehrin boşalmasından korkuyorlar. Yani milli eğitim camiasına böyle bir tayin hakkı verildiği zaman, herkes gidecek, buraya kimse gelmeyecek, burada eğitim, öğretim aksayacak, onların da öyle bir kaygıları var.”

Depremin ardından kamuda il dışı tayin hakkı tanındı ve giden rahatlıkla gitti. Öğretmenler arasında tayin hakkını kullananların az olduğu belirtiliyor. Bakanlığın tanıdığı normal il dışı tayin hakkını, ancak belli bir hizmet puanını doldurmuş öğretmeler kullanabiliyor. O hizmet puanı ise öğretmenin çalıştığı süreyle yakından ilgili. Buna karşılık belli bir yaşın üzerindeki öğretmenler, özellikle otuzuncu yılını tamamlayan öğretmenler ise yer değiştirmeyi genelde pek düşünmüyorlar.

Sendikacı Öğretmen, “Hükümet şimdi yeniden kurulacak. Bakanın ve ekibinin değişeceği söyleniyor. Bilmiyoruz, deprem bölgesindeki öğretmenlerle ilgili yeniden bir tayin hakkı verilir mi?” diyor. Eğitim camiası, Milli Eğitim Bakanının değişeceğine kesin gözüyle bakıyor ancak sürekli bakan değişikliği yapılmasını da “Her gelen kendine göre bir çalışma prensibi oluşturuyor” diye eleştiriyorlar.

‘REHBER ÖĞRETMEN AĞI’ KURULSUN

Öğretmenlerin tayinle başka bir ile gitmesinin, kendileri açısından ne kadar olumlu olacağına da şüpheyle bakılıyor. Öğretmenler, deprem bölgesinde kalma kaygılarını psikolojik destekle çözebilirler mi?

Başta barınma olmak üzere yaşam koşullarının iyileştirilmesinin en büyük çözüm olacağı, yaygın görüş. Ancak bu, uzun bir süreç. Henüz enkaz kaldırma çalışmaları bile tamamlanmış değil. Psikolojik destek ise öğretmenin de ihtiyacı.

Öğrenci ve veliler için sistematik, ciddi bir psikolojik danışmanlık gerektiği, ‘gönüllü’ psikososyal destek gruplarının yapabileceği bir şey kalmadığı ifade ediliyor. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı’nın “her okula bir rehber öğretmen” vaadinin dahi gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor. 100 öğrencisi olan okula rehber öğretmen atama sözü verilmişti.

Deprem bölgesinde ciddi bir ‘rehber öğretmen ağı’ kurulabilirse, bunun yanı sıra bir psikiyatri hizmetinin de örgütlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Rehber öğretmenler problemli olan öğrencileri veya velileri saptayacak, psikoloğa-psikiyatriste yönlendirecek. Talep edilen şey bu. Sendikacı Öğretmen, “İhtiyaç o kadar büyük ki şehirde bulunan hekimler bu ihtiyacı karşılayamaz.” diyor.

Sonraki Haber