Sağlık ekipleri arı gibi çalışıyor

Önceki gün Halk TV’de yayınlanan bir programda afet bölgelerinde Sağlık Bakanlığının olmadığı, sadece gönüllülerin olduğu yönünde vatandaşlara bilgiler veridi. Konuya ilişkin Aydınlık, Sağlık Bakanlığı yetkililerine ulaşarak sahadaki çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Gökhan Büyük - Eray Çınar

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bozguncu yayınlar yapan Halk TV, yayınlarına devam ediyor. Önceki gün Halk TV’de yayınlanan bir programda afet bölgelerinde Sağlık Bakanlığının olmadığı, sadece gönüllülerin olduğu yönünde vatandaşlara bilgiler veridi. Konuya ilişkin Aydınlık, Sağlık Bakanlığı yetkililerine ulaşarak sahadaki çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Yetkililer Sağlık Bakanlığı sahada ne çalışmalar yapıyor, kaç personel çalışıyor, kaç sahra hastanesi var gibi onlarca sorunun yanıtını verdiler.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doçent Doktor Eray Çınar, Aydınlık’a yaptığı açıklamada çalışmalara ilişkin şunları aktardı:

“Deprem olduktan hemen sonra hızlı bir şekilde reaksiyon vererek 112 ambulanslarımızı ve ekiplerimiz, gönüllülerden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerimizi ivedi bir şekilde depremden etkilenen illerimize gönderdik. Alana ulaşan ekiplerimiz öncelikle hastanelerin bahçesinde hasar görmüş hastanelerimizin bahçesinde acil müdahale üniteleri kurarak çadırlarda hızlı bir şekilde Sahra ünitelerinde sağlık hizmeti sunmaya başladılar. Yine hasar görmemiş hastanelerimizde ise hizmete devam ettik.

“Aynı zamanda ekiplerimiz yine enkaz alanlarında özellikle arama kurtarma ekiplerine ilk depremzede vatandaşımıza ulaştığı andan itibaren destek vererek ilk müdahaleyi yaparak onların en uygun hastanelere naklini gerçekleştirdiler. Vatandaşlarımızın konaklamış olduğu çadır kentlerde yine sağlık hizmeti sunumu için acil müdahale üniteleri kurduk. Hem poliklinik hizmeti için hem vatandaşlarımıza diğer tıbbi destek sağlamak için hijyen kitlerini ve özellikle yardım malzemelerini de yine bu alanlarda vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.

‘HASTANEDE OLMASI GEREKEN HER ŞEY VAR’

“Sahra hastaneleri kısmına gelince şu anda Hatay'da 9 tane sahra hastanesi kuruldu. 31 tane de acil müdahale ünitesi kurulu. Bu bunlar özellikle vatandaşlarımızın yaşam alanlarında ve yine hastane bahçelerimizde hizmet sunamayan hastane bahçelerimizde kurulu. Şu anda da Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesindeyiz. Burada kurmuş olduğumuz sahra hastaneleri 100 yatak kapasiteli. 2 ameliyathanemiz var. Yoğun bakım ünitemiz var. Laboratuvarımız, röntgen ünitesi, görüntüleme üniteleri var. Ve aynı şekilde özellikle tomografi var. Yani burada aslında bir devlet hastanesinde olması gereken her şey var.

‘HATAY’DA 6 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL’

“Yine özellikle ilk günden itibaren uçak ambulanslarımız, helikopter ambulanslarımız artı bin 267 tane kara ambulansımızı buraya sevk ettik. Yine on bir tane alanda etkilenen alanda. 4 bin 500’ün üstünde UMKE personeli, 6 binin üzerinde 112 personelimizle acil sağlık hizmeti sunuyoruz. Ve yine aynı şekilde bahsetmiş olduğum sahra hastanelerimizi ve acil müdahale ünitelerimizi de destekleyerek bu hizmeti alanda vatandaşlarımızla buluşturmaya çalışıyoruz.

‘KIRSALDA DA DEVAM EDİYOR’

“Aynı çalışmalar kırsal yerleşim alanlarında da var. Bunlar içinde yine mobil gezici ekipler kurduk. Onlara da hem doktorlu ekipler, ambulanslarımızla, diğer bakanlığımıza ait araçlarımızla özellikle köylere giderek yaklaşık 2-3 günde bir mutlaka köy ziyareti yapılarak burada vatandaşlarımıza hem normal poliklinik hizmeti sunuyoruz hem ilaçlarını tedarik edip kendilerine dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Yine ziyaret etmiş olduğumuz köylerde de hem insani yardım malzemeleri hem de kişisel hijyen malzemeleriyle ilgili de oluşturulan kitlerin ilaçlarla beraber dağıtımını da gerçekleştiriyoruz. Yani hem merkezde bu hizmeti sunuyoruz hem çadır kentlerde hem hastane bahçelerinde aynı zamanda mobil ekiplerimizle de kırsal alanda da yine bu hizmeti gerçekleştiriyoruz.

AMBULANS HELİKOPTERLER

“Sahra Hastanemize getirilen vatandaşlarımıza sunmuş olduğumuz ilk müdahale ve tedaviden sonra sevk gerektiren ilerin merkezine sevk gerektiren durumlarda özellikle Adana Şehir Hastanesi, Mersin Şehir Hastanesi gibi hastanelere burada konuşlu helikopter ambulanslarımızla hastalarımızın nakline sağlıyoruz.”

Sonraki Haber