Deprem bölgesinde üretim tehlikede: Çiftçiye destek gecikti

Deprem tarlaları da vurdu. Çok sayıda çiftçi hayatını kaybederken milyonlarca liralık traktör ve malzeme hasar gördü. Ziraat odaları başkanları devletin hızlıca üreticiye destek vermesini talep etti.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, afet bölgesinde yaşayan çiftçilere pozitif farklılıklarla destekler verilmesi çağrısı yaptı. Doğan, “TÜİK verilerine göre 2022 yılında 23,8 milyon hektar tarım alanının 3,8 milyon hektarı 11 ilimizde bulunuyor ve bu toplam tarım alanlarımızın yüzde 16,1'ine tekabül ediyor. TÜİK verilerine göre 2021 yılında ülkemizin bitkisel üretim değeri 306,3 milyar iken bölgenin bu değere katkısı 64,1 milyar lira ile yüzde 20,9 gibi bir oranla toplam bitkisel üretim değerinin beşte birinden fazlasına karşılık geliyor.” diye konuştu.

Mehmet Akın Doğan

Doğan, şöyle devam etti: “Birçok canı yitirdiğimiz bu büyük felakette, çiftçilerimizden de çok kayıp yaşadık. Hayatta kalan üreticilerimiz de yakınlarını kaybetti. Manevi ve maddi büyük kayıplar yaşayan çiftçilerimiz ayakta kalma mücadelesi vermeye başladı. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması ve afet sebebiyle borç yükü altında kalan üreticilerimiz ödemelerini yapamaz duruma gelmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıdaya erişimin her geçen gün zorlaştığı bir dönemde, sürdürülebilir tarım için bahçe ve tarlalarda hasat yapılmalı, bir sonraki sezon için ürünler ekilmeli ki gıda tedarik zinciri sekteye uğramasın. Hayati faaliyetlerimizi sürdürmek için gıda ihtiyaçlarımızı karşılayan tarım sektörü, istihdama, milli gelire, sanayiye, ihracata doğrudan veya dolaylı olarak sağladığı katkılarla da ülke ekonomisinin, vazgeçilmez en önemli sektörleri arasındadır. Tüm bu sebeplerle özellikle afet bölgesinde yaşayan çiftçilerimize pozitif farklılıklarla destekler verilmeli. Üretimi sürdürmeleri ve yeniden başlamaları için teşvik edilmelidir.”

ELBİSTAN YARDIM BEKLİYOR

Kahramanmaraş Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut: “Yağışlar iyi. Pancardan başka ekime başlanmadı. Mısır, ayçiçeği ekilecek. Deprem bölgelerine gübre, ilaç, mazot sübvansiyonu yapmalıydı. İki kardeşten biri gitmiş. Derdimize ağlarken pahalılık var. Mazot 20 lirayı geçiyor, 15 liradan gübre alıyoruz. Girdiler yüksek. Sıkıntılı. Çoğunun evi yıkılmış, traktörü ezilmiş. Adana’dan üniversite hocaları, öğrencileri tarımla ilgili olarak araştırmaya geldi. Genel olarak sordular. Başka da gelen olmadı.

Mehmet Ali Bulut

Ziraat Bankası’nın düşük vadeli her zamanki kredileri var. Hafif hasarlılara 10-15 bin lira verdiler. Traktörü enkazın altında kalmış, kaskolu değil gitmiş. Soran eden yok. Bize yansıyan bir şey de yok. Elbistan’ın yarıdan fazlası gitti. Köylerde de zarar var. Can kaybı yok ama hasar var. Küçükbaş hayvanlarda da zarar var.”

Sonraki Haber