Deprem bölgesindeki molozlar ne olacak? Molozlar, nasıl ve nelere dönüştürülür? Deprem sonrası çıkan molozlar nerede kullanılır?

Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrasında hasar tespit çalışmaları sonucunda 50 bini aşkın binanın yıkıldığı ya da acil yıkılması gerektiği belli oldu.

Bu durum da akıllara; Deprem bölgesindeki molozlar ne olacak? Molozlar nasıl dönüştürülür? Moloz nelere dönüştürülür? Deprem sonrası çıkan molozlar nerede kullanılır? Doğaya bırakılan moloz tehlikeli mi? sorularını getiriyor.

Yıkımlardan ortaya çıkacak ahşap, alüminyum ve PVC yapımlı kapı ve pencereler, demir ve çelik malzemeler, bakır kablolar, tesisat malzemeleri, kiremit ve ahşap malzemeleri yerinde kolayca ayrıştırıp tekrar yapı sektörüne kazandırılıyor.

DEPREM SONRASI ÇIKAN MOLOZLAR NEREDE KULLANILIR?

Geri kalan molozlar ise özel kurulacak geri dönüşüm tesislerinde işlenip düşük kaliteli beton ve çimento haline getirilebiliyor. Bu betonlar kaldırım taşı, yol altı dolgu malzemesi, tretuvar ve park taşı olarak kullanılacak.

MOLOZ NELERE DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

Uygulanan dönüşüm işlemleri sırasında;

1. Dolgu maddesi olabilecekler

2. Seramik atıkları

3. Sıva atıkları

4. Doğal taş malzemeler

5. İnşaat katkı maddeleri

6. Demir

7. Çelik

8. Demir türü olmayan metaller

9. İnşaat kalıbı ahşaplar

10. Doğrama ağaçları

11. Elyaflı maddeler

12. Kağıt/karton

13. İnşaat tekstili ve benzeri madde grupları geri kazanılmaktadır.

MOLOZLAR UYGUN DÖNÜŞTÜRÜLMEDİĞİ SÜRECE TEHLİKE SAÇIYOR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da depremlerin ardından yıkılan binaların oluşturacağı asbest tehlikesiyle ilgili açıklamayı yaptı:

"Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere depremde yıkılan ve ağır hasarlı oldukları için yıkımına karar verilen çok sayıda binada asbest katkılı malzeme kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle gerek ağır hasarlı binaların yıkılması gerekse de moloz ve enkazların kaldırılması süreçlerinde toplum sağlığı dikkate alınmalıdır. Depremzedelerin yıkımlar sırasında toz ve asbest kaynaklı kirleticilerden korunması gerekmektedir. Ayrıca özellikle enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkan molozların toplum sağlığını olumsuz etkileyecek alanlara dökülmesinden kaçınılmalıdır.

Molozların dökülmesi sırasında özellikle yeraltı ve yüzey sularını kirletecek alanlardan kaçınılması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

Sonraki Haber