Deprem ışıkları nasıl oluşur? Bilim insanları açıkladı

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem esnasında gökyüzünde ışık belirmişti. NASA'nın araştırma merkezinde çalışan Friedemann Freund ve çeşitli bilim insanları bu deprem ışıkları hakkında bilgi verdi.

Deprem ışıkları nasıl oluşur? Bilim insanları açıkladı

San Jose Eyalet Üniversitesi'nde misafir fizik profesörü ve NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Friedemann Freund, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem esnasında gökyüzünde beliren mavi ışığı ‘deprem ışığı olarak’ adlandırdı. Deprem ışığının yalnızca mavi olmadığını belirten Freund, renkli flaşların bile kayıtları olduğunu ve birkaç saniye yanıp söndüğünü vurguladı. Bazılarının ise onlarca dakika süreceğine de dikkat çekti. Peki Deprem ışıkları nasıl oluşur? Bilim insanları o tahminlerde bulundu, işte o açıklamalar...

DEPREM IŞIKLARI NASIL OLUŞUR?

DEPREM IŞIKLARI NASIL OLUŞUR

NASA yetkilisi bu soruyla ilgili araştırma yapıldığını ancak kesin bir çözüme ulaşılamadığını ifade etti. Ancak bilim insanlarının bu ışıklarla ilgili bazı tahminleri var:

1. Mağmatik kaya kristallerinde küçük kusurlar vardır. Sismik aktivite sırasında kuvvetli stresle ezilip hasar görürler ve peroksijen bağları kırılarak oksijen anyonlarını iyonize ederler. Bu iyonlar kaya çatlaklarından yukarı doğru hareket eder ve daha sonra atmosfere yayılır, havayı iyonlaştırarak parlayan bir plazma oluşturur.

2. Tektonik stres alanındaki dünyanın manyetik alanının veya iyonosferinin yerel olarak yok edilmesi bir parlama etkisine neden olur veya tektonik stres bir piezoelektrik etki üretir ve kuvars içeren kaya belirli bir şekilde sıkıştırıldığında, güçlü voltaj üretecektir. Bu voltaj havaya salınır, havayı iyonize eder ve tribolüminesans prensibi olarak adlandırılan parlak elektrik ışığı yayar.

DEPREM IŞIKLARI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

DEPREM IŞIKLARI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Deprem ışıkları yaygın değildir. Genellikle daha büyük depremlerden önce veya sırasında ortaya çıkarlar, ancak birkaç hafta önceden görünebilirler . Gelecekte, deprem ışıklarını inceleyerek, büyük depremlerin oluşumunu önceden tahmin edebilir ve etkisini azaltabiliriz.

Sonraki Haber