Depremden rantçı değil kamucu felsefe koruyacak

CHP korumaya değil kurtarmaya odaklandı; AK Parti ise iktidarda olmasına rağmen elindeki kaynakları seferber etmedi. Vatan Partisi, mafya ve şirket belediyeciliğine karşı kamucu yerel yönetim felsefesi ile hazırladığı seçim bildirgesinde risklere karşı önlemi esas alıyor

Vatan Partisi deprem politikalarında da fark yaratarak riski azaltma stratejisini benimsedi. 35 maddelik seçim bildirgesinde depreme karşı önlemler “Depreme köklü çözüm: Koruma stratejisi” başlığı altında toplandı. Vatan Partisi mevcut mafya ve rant belediyeciliğine son vererek kamu felsefesini bayrak edinen depreme dayanıklı kentler inşa etmeyi hedefliyor.

İKİ PROGRAM ÇARPIŞIYOR

31 Mart Yerel Seçimleri’ne ilişkin seçim bildirgesini önceki gün Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde kamuoyuna ilan eden Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, “Deprem konusunda iki program çarpışıyor. Biri depreme karşı insanımızı çaresizlik içinde bırakan, yıkımdan sonra yapılacak kurtarma programı. Vatan Partisi'nin programı ise deprem felaketinin açacağı sorunları, riski planlama ve önleme programıdır. Biz riske karşı önleyici kararlar alacağız.” dedi.

Vatan Partisi’nin seçim bildirgesinde “Depreme köklü çözüm: Koruma stratejisi” başlığı adı altında şu ifadeler yer aldı: “Bugüne kadar ülkemizi ve kentlerimizi özel çıkara teslim eden partilere oy vererek, deprem bölgelerinde çoluğumuzu çocuğumuzu duvarların altında bıraktık. Yanlış seçimlerle insanımızı, yaşlımızı, gencimizi, çocuğumuzu depreme değil, özel çıkarcılığa kurban veren bizleriz.

SİSTEM PARTİLERİNİN MERKEZİ İNSAN DEĞİL PARA

“Mafya belediyeciliğinin gözü insanda değil, paradadır. Ne var ki, artık onların devri geçti. Depremler, insanlarımızla birlikte şirket belediyeciliğini de toprağa gömmüştür. “Vatan Partisi, kamucu felsefeyi rehber edinen ve kamu hizmeti bayrağını açan biricik partidir. Depreme dayanıklı kentler kurmak ellerimizdedir.

“Öncelikle kabul etmek zorundayız: Türkiyemiz bir deprem ülkesidir. 24 büyük kentin ve 500 büyük ilçenin içinden aktif fay hatları geçmektedir. “Vatan Partisi dünya ölçeğinde birikimli uzmanlarıyla deprem öncesi ve sonrası için kısa, orta ve uzun vâdeli bütüncül önlem ve uygulamalar için plan ve projeler hazırlamıştır. Kentlerin ve binaların nerelerde ve hangi kurallar çerçevesinde kurulacağı, insanı gözeten bütün verileri dikkate alan düzenlemelerle belirlenmektedir ve sıkı disiplinle uygulanacaktır.

‘BÜTÜN YAPILAR DAYANIKLI HALE GETİRİLECEK’

“Bugüne kadar afet yönetimini sadece kriz yönetimi olarak algılayan yönetimler, halkımızın enkaz altında kalmasına çare üretememiştir. Vatan Partisi, onlardan bütünüyle farklıdır, risk yönetimini esas almaktadır ve böylece krizi de hazırlıklı olarak yönetebilecektir. Vatan Partisi yönetimi, kurtarma stratejisi yerine koruma stratejisini ilke edinmiştir. “Kentlerimizdeki bütün yapılar, depreme dayanıklı hale getirilecek ya da yenilenecektir. Vatandaşlarımız çadırlara, konteynerlere mahkûm edilmeyecektir.

YAPI DENETİMİ ÖZEL SEKTÖRE TERK EDİLEMEZ

“Kentsel dönüşüm, kamucu bir anlayışla yapılacaktır. Vatandaşlarımızı altyapısı sağlanmış, sağlıklı ve güvenli konutlarla buluşturacağız.

“Yapı denetimi özel sektöre terk edilmeyecek ve sıkı bir şekilde kamu eliyle yürütülecektir. “Boş konutlar kamu kaynakları desteğiyle ihtiyacı olan aileler için değerlendirilecektir. Vatan Partisi belediyeleri insanlarımızı tehlikeli konutlardan kurtaracak, hazırda boş duran konutlara yerleştirecektir.

FAY HATLARINDA YEŞİL ALANLAR

“Deprem tehlikesi yüksek olan fay hatları üzerinde yeşil alanlar oluşturacağız. Bu alanları ormanlaştıracak, park ve bahçelere dönüştüreceğiz. “Halkımızı deprem konusunda eğiteceğiz. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet, kamu kurumları, okullar, mahalle ve köyler, arama kurtarma amacıyla örgütlenecektir. Böylece halk, sürece afetzede olarak katılmayacak, deprem risklerinin azaltılması çalışmalarında aktif görev yapacaktır. “Bütün bu uygulamalar için yeterli kaynak vardır. İş ki o kaynakları halkçı belediyeciliğe yönlendirecek seçimi yapalım. Çözüm ellerimizdedir.”

İSTANBULLU VATAN PARTİSİ İLE GÜVENDE OLACAK

Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İbrahim Okan Özkan da seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıda depreme önlemle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Emperyalist kapitalist sistem, İstanbul’u tamamen kendi çarkını döndürebilmek için tasarlamış. Türkiye’nin dörtte biri İstanbul’da yaşıyor, sanayi İstanbul’a ve Marmara Bölgesine yığılmış durumda. 20 milyonluk, plansız, düzensiz, çarpık kentleşmenin kurbanı olmuş güzel İstanbul’a ihanet ettiler.

“Anadolu’ya yapılacak yatırımlarla ve teşviklerle sanayiyi kademeli olarak kıraç arazilere taşımak ve ülkemizde bölgeler arası dengeyi sağlamak zorundayız. Ya biz İstanbul’daki yoğun nüfusun bir kısmını Anadolu’ya taşıyacağız ya da ne yazık ki deprem büyük bir felakete yol açacak. İstanbul’u taşımaya üniversitelerden başlayabiliriz. Bütün sistem partileri ve adayları 20 milyonluk şehrimizin nüfusunu arttırarak büyütmeyi hedefliyorlar. Bu, İstanbul'un ölümü demektir! İstanbul'u öldürmenize izin vermeyeceğiz!

“Depremzedelerimiz konteynerlerde, çadırlarda yaşam mücadelesine devam ediyor, konutların inşasını tamamlamalarını geçtik, enkazların kaldırılmadığı yerler olduğunu biliyoruz. İstanbul’u nasıl çözeceksiniz? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Murat Kurum, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanıydı. Hükümet iken deprem sorununa müdahale edemeyenler İstanbul’un deprem sorununu çözemezler!

KAMUCU ANLAYIŞLA KENTSEL DÖNÜŞÜM

“Sayın Ekrem İmamoğlu İBB’nin başına geçtiğinden beri İstanbul’un deprem bütçesini kıstı. 2018 yılında deprem için ihtiyaç duyulan kentsel dönüşüme ayrılan pay, bütçenin yüzde 5,5’i iken 2023 yılı için ayrılan pay bütçenin yüzde 1,59’u oldu. İmamoğlu’nun tüm hazırlıkları Büyük İstanbul Depremi sonrası İstanbul’u nasıl tahliye edeceğimize, enkazda arama kurtarma yapacağımıza, daha doğrusu İstanbul’un yok olmasına yöneliktir. Türkiye’de değil, dünyada eşi benzeri görülmemiş arama kurtarma seferberliği de düzenlense işin içinden çıkılamayacaktır. Olası İstanbul depreminde 300 milyar dolar gibi ciddi bir maliyetin oluşması bekleniyor. İstanbul’da bugün halkın çıkarını merkeze alıp 1,5 milyon konutu dönüştürsek yaklaşık 50 milyar dolar maliyeti olacak. Ya 300 milyar dolar maliyetle her şeyimizi kaybedeceğiz ya da 50 milyar dolar maliyetle hayatımızı kazanacağız. Tercih İstanbullunun! Vatan Partisi, riskli konutlardan başlamak üzere derhal kamucu ve halkçı anlayışla kentsel dönüşümü yapacaktır.”

Sonraki Haber