Depremin Suriye'deki bilançosu açıklandı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Suriye genelinde yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne yol açtığını duyurdu.

Associated Press'e (AP) konuşan OCHA'nın Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi, ölü sayısının artabileceğini vurgulayarak “Bu rakamın çok fazla artmamasını umuyoruz. Ama gördüklerimizden yola çıkarsak depremin yarattığı yıkım, bunun son olacağına dair bize pek umut vermiyor.” dedi.

Birleşmiş Milletler'e göre “silahlı muhalefet”in kontrolündeki kuzey bölgeler ile hükümet kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti. Suriye Hükümeti, kontrolündeki bölgelerde 1414 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Depremden önce Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 4,1 milyon yardıma ihtiyacı olan Suriyeli bulunduğunu söyleyen Hadi, şimdi bu kişilerin evsiz kaldığını ya da yeniden göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile BM arasında yapılan anlaşma ile Kilis kenti karşısındaki iki sınır kapısından daha BM yardımlarının bölgeye girmesine izin çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'de depremlerden etkilenen yaklaşık beş milyon insanın acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklamış, ilk üç ay için gerekli miktarın 397 milyon dolar olduğunu söylemişti.

BM'DEN 1 MİLYAR DOLAR İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türk halkı için insani yardım çağrısı yaptı. Fonlamanın üç aylık süreye yayılacağını ve yardım örgütlerinin hükümet tarafından yürütülen çalışmalara katkısını hızlandırmayı hedeflediğini belirten Guterres, özellikle gıda, güvenlik, eğitim, su ve barınma alanlarında 5,2 milyon kişiye yardım konusunda katkı sağlanacağını belirtti.

Guterres, “Türkiye dünyadaki en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke ve Suriyeli komşularına karşı yıllardır büyük cömertlik yapıyor.” ifadesini kullandı.

Dünyanın da yardım talebinde bulunanlarla dayanışma gösteren Türk halkını destekleme zamanın geldiğini kaydeden Guterres, “Bugün BM asrın en büyük depreminin vurduğu Türk halkı için 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısını başlatıyor.” açıklamasını yaptı.

Guterres, kaybedilecek zaman olmadığına ve ihtiyaçların çok büyük olduğuna dikkati çekerek, “Uluslararası topluma, zamanımızın en büyük doğal afetine karşı düzenlenen bu teşebbüsü tam olarak desteklemeleri için çağrıda bulunuyorum.” ifadesine yer verdi.

Sonraki Haber