Depremler Suriye'yi de vurdu: ABD’den ambargo, AB’de sessizlik

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilimizin yanı sıra komşumuz Suriye’de de yıkıma neden oldu.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilimizin yanı sıra komşumuz Suriye’de de yıkıma neden oldu. Suriye’yi işgal eden ABD önce “Şam’a ambargoya devam” açıklaması yaptı, daha sonra ise sözde geçici olarak ambargoyu yumuşattı. İtalya hariç Batı ülkelerinden ise henüz yardım yapılmadı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ‘Suriye halkının yardım dilenmesini mi istiyorlar?’ şeklinde tepki gösterdi. Suriye’nin elinden tutan ise Arap ülkeleri ile Hindistan, Pakistan, Rusya ve Çin gibi Asya ülkeleri oldu

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Suriye'yi de vurdu. Depremler nedeniyle ülkede en az 4 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Devlet birimleri, gönüllüler, yurt dışından gelen ekipler ve uluslararası yardım kuruluşların yoğun çalışması sürüyor. Suriye devlet makamları toplam 5 milyon insanın depremden etkilendiği bilgisini paylaştı.

ESAD’DAN ABD’YE VE BATI’YA TEPKİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad deprem sonrası yaptığı açıklamada ABD ve Batı’nın tutumunu eleştirdi. Esad, “Batı, ‘hükümetimiz istemediği için yardım göndermediğini’ söylüyor. Yıkılan binaların ve ölen insanların resimleri yeterli değil mi? Yoksa Suriye halkının yardım dilenmesini mi istiyorlar?” diye sordu.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise Al-Mayadeen televizyonuna verdiği röportajda, ABD’nin yaptırımları nedeniyle bankaların nakit transferi için kullanılamadığını, yardım göndermek isteyen ülkelerin ise yine Washington baskısıyla geri adım attığını açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı deprem bölgelerine yaptığı ziyaretlerle halkın moralini yüksek tutmaya çalışıyor. Lazkiye'de depremzedelerin barındığı bir bölgeye giden Esad "Zor sorunların göbeğinde hep bir ışık noktası arıyoruz" ifadesini kullandı.

ARAP ÜLKELERİ YARDIMA KOŞTU

Yurt dışından yapılan desteklerin gerekli noktalara erişmesini temin eden Suriye Kızılayı, sağlanan yardımlarla ilgili düzenli olarak bilgilendirme yapıyor. Kurumun açıklamalarına göre yardımda bulunan ülkelerde Arap ülkelerinin yoğunlukta. Suudi Arabistan, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Ürdün, Katar, Filistin, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt ve Moritanya Suriye’ye yardım elini uzatan Arap ülkeleri.

Suudi Arabistan'da kamu kurumu olan Kral Selman Yardım Merkezi, Suriye ve Türkiye'deki deprem bölgeleri için yardım kampanyası düzenledi. Çevrimiçi olarak başlatılan ve şimdiye kadar yaklaşık 400 bin kişinin destek verdiği kampanya kapsamında 147 milyon riyal (yaklaşık 39 milyon dolar) para toplandı. Suudi Arabistan Müftüsü Şeyh Abdulaziz Al eş-Şeyh de destek kampanyasına katılma çağrısı yaptı.

Katar Kızılayı ile Katar Medya ve Televizyon Kurumunun da bulunduğu 4 kuruluş ortaklaşa yardım kampanyası düzenledi. Katar medya kuruluşlarından "Dar eş-Şark" da yerel 4 gazetesinin gelirlerini 4 gün boyunca Suriye ve Türkiye’deki depremzedelere bağışlama kararı aldı.

FİLİSTİN’DEN ‘ACILARI DİNDİRİN’ KAMPANYASI

Filistin Vakıflar Bakanı Hatem el-Bekri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye "Acılarını Dindirin" adlı bir yardım kampanyası başlatıldığını açıkladı. El-Bekri, Filistin Vakıflar Bakanlığı'nın da kampanyaya 100 bin dolar katkı sunacağını belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genel Kadınlar Birliği Başkanı Şeyha Fatıma binti Mubarek, Suriye ve Türkiye’deki depremzedeler için 50 milyon dirhem (yaklaşık 13 milyon 600 bin dolar) yardımda bulundu. BAE'deki el-Ensari isimli döviz şirketi 3,67 milyon dirhem (yaklaşık 1 milyon dolar) bağışta bulunduğu duyurdu.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani ise hükümete Suriye ve Türkiye’deki deprem bölgelerine acil destek talimatı verdi. Muhalefet partisi de depremzedelere destek için halka çağrı yaptı.

ASYA’DAN UZANAN EL: RUSYA, ÇİN, PAKİSTAN, HİNDİSTAN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin depremin hemen ardından Suriyeli mevkiadaşını arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Suriye'de konuşlu bulunan 300 askeri personel ile 60 askeri teçhizat biriminin enkaz temizleme ve tıbbi yardım çalışmaların katıldığını kaydetti.

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı; içinde 30.000 ilk yardım kiti, 10.000 takım pamuklu giysi, 300 pamuklu çadır, 20.000 battaniye ve 70.000 yetişkin çocuk bezinin yanı sıra vantilatörler, anestezi makineleri, oksijen jeneratörleri ve LED gölgesiz lambalar gibi acil tıbbi ekipman ve malzemelerinin yer aldığı yardım paketinin Suriye’ye gönderildiğini açıkladı.

Pakistan Başbakan Şahbaz Şerif, Suriye ve Türkiye’ye ülke çapındaki yardım çalışmalarını denetlemek üzere bir Bakanlar Kurulu komitesi ile depremzedeler için para ve yardım malzemesi toplamak üzere bir yardım fonu oluşturulduğunu açıkladı. Suriyeli mevkidaşı Hüseyin Arnus'u telefonla arayan Başbakan Şerif başsağlığı dileğini iletti.

Pakistan’daki Cemaat-i İslami partisi, Suriye ve Türkiye halkına yardım malzemeleri toplamak üzere çadırlar kurdu.

BAKANLAR VE VEKİLLER MAAŞLARINI VERDİ

Pakistan’a bağlı Azad Jammu ve Keşmir Başbakanı Sardar Tanvir İlyas da bir çağrıda bulunarak “Suriyeli ve Türk kardeşlerimize cömertçe bağışta bulunalım” dedi. İlyas, “Azad Jammu ve Keşmir 2005 yılında feci bir depremle sarsıldığında, Türkiye hükümeti ve halkı yardımımıza koşan ilk kişiler oldu. Bugün, bu iyiliğe karşılık verme zamanı" ifadelerini kullandı.

Azad Jammu ve Keşmir’de bakanlar vekiller ile birçok vatandaş beş günlük maaşlarını depremzedelere bağışlayacak.

Hindistan’ın askeri uçakla taşıdığı 23 tondan fazla yardım malzemesi de Şam havaalanına ulaştı. Hint ordusu resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda malzemelerin görüntüsünü paylaştı.

Cumhurbaşkanı Esad yardım kuruluşlarını ağırladı

Cumhurbaşkanı Beşar Esad deprem çalışmaları kapsamında uluslararası kuruluşları ülkesinde ağırladı.

Esad, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Yardımcısı Martin Griffiths ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Griffiths, BM’nin. yardım çabalarını desteklemek ve Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çabaladığını vurguladı. Esad, Griffiths'e, işgal ve silahlı terör gruplarının kontrolü altındakilerde dahil tüm bölgelere acil yardım ihtiyacını aktardı. Easd ayrıca Suriye'deki altyapının yeniden inşasına dönük uluslararası çabaların önemini belirtti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Egger de Beşar Esad’a ziyarette bulundu. Mirjana Egger, Suriye halkının karşılaştığı zorluğu aşması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Suriye Devlet Başkanını ziyaret etti. Görüşmede tıbbi malzeme ihtiyaçları ve depremden etkilenenlerin tedavi etmek için yapılması gerekenler ele alındı.

Venezuela Devlet Başkanı: Elimizden geleni yapacağız

Suriye’nin yardımına ilk koşan ülkelerden biri Venezuela oldu. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Beşar Esad'ı arayarak Venezuela hükümeti ve halkının Suriye'yle dayanışma duygularını iletti. Maduro Venezuela’nın ellerinden gelen yardımı sürdüreceklerini söyledi. Beşar Esad ise, Venezuela'dan, Arap ülkeleri ve diğer ülkelerden gelen yardımların depremin yaralarını sarmada büyük katkı sağladığını kaydederek Suriye halkının şükran duygularını ifade etti.

ABD ambargoyu şartlara bağlayarak kaldırdı

Dünyadan tepkiler gelmesi üzerine ABD ise deprem yardımları için Suriye’ye 180 günlük yaptırım muafiyeti getirdiğini duyurdu. Açıklamada ‘ABD yaptırımlarının meşru insani yardımları hedef almadığı’ gibi ifadeler yer alırken, muafiyet de şartlara bağlandı.
Suriye Kızılay Başkanı Halid Hubati, ABD’nin yaptırımların geçici olarak kaldırılmasına izin veren kararını memnuniyetle karşıladığını ifade ederken İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nı Suriye hükümetiyle doğrudan iletişim kurmaya davet etti.

Hubati, gönüllülerin gece gündüz demeden enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtirken ekonomik yaptırımların bu çalışmaların ve depremden etkilenen insanlara yapılan yardımın ilerlemesini engellediğine dikkat çekti.

Çin’den BM’de ‘yaptırımları kaldırın’ çağrısı

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun 13 Şubat tarihli oturumda Suriye gibi ülkelerdeki çocuklara "hayatta kalma umudunu" geri vermek için ilgili ülkelerin tek taraflı yaptırımları derhal kaldırması çağrısında bulundu.

Zhang, BM Güvenlik Konseyi'nin Çocuklar ve Silahlı Çatışma konulu brifinginde tek taraflı yaptırımların etkilenen ülkelerin ekonomik temellerini ve kalkınma kapasitelerini yok ettiğini ve birçok çocuğu hayatta kalma hakkından mahrum bıraktığını söyledi. Zhang "İlgili ülkeleri, hukuka aykırı tek taraflı yaptırımlarını koşulsuz olarak derhal kaldırmaya, doğal felaketin suç ortağı olmamaya, Suriyeli çocukların hayatta kalma umutlarını ellerinden almamaya ve ikiyüzlü siyasi tavırlarından vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öncü Gençlik ve TGB’den dost kuruluşlara dayanışma mektubu

Vatan Partisi’nin gençlik kolları olan Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Suriyeli dost gençlik kuruluşlarına taziye ve birlik mesajları yolladı.

Kayahan Çetin

Öncü Gençlik Genel Başkanı Barış Demiralay iktidardaki Baas Partisi’nin gençlik kolu olan Suriye Devrimci Gençlik Birliği Genel Başkanı Ali Abbas’a yazdığı mektubunda şunları söyledi:

“Bu çetin zamanlarda iki kardeş ülke olarak zorlukların üstesinden birlikte gelmeliyiz. Bu afet zamanında bile insan haklarını hiçe sayan emperyalist ve sömürgeci Batılı devletler, Suriye’yi abluka ve ambargo altında tutmayı ve Türkiye’yi askeri ve siyasi olarak tehdit etmeyi sürdürmektedir.

Barış Demiray

Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek, Suriye’ye uluslararası yardımların ulaşması için Türkiye ve Suriye arasındaki hava sahasının ve kara sınırının açılması talebini Türkiye kamuoyunda dile getiren ilk lider olmuştur. Partimizin çabası ve mücadelesinin etkisiyle, bu konuda somut adımlar atılmıştır. Türkiye Dışişleri Bakanı’nın açıklamasına göre Türkiye-Suriye hava sahası ve kara sınırı açılmaktadır.

İki komşu ve kardeş ülkenin vatansever gençleri olarak, ABD ve Avrupa Birliği’nin başını çektiği insanlık düşmanı hain saldırganlığa ve iki yüzlülüğe karşı omuz omuza verelim. Kardeş Suriye halkı ve Başkan Beşar Esad liderliğindeki Suriye hükümetiyle mutlak dayanışmamızı bildiriyor, Suriye’ye uluslararası yardımların ulaşması için Türkiye ve Suriye arasındaki hava sahasının ve kara sınırının açılması konusunda yoğun çaba sarf ettiğimizi siz saygıdeğer dostlarımıza beyan ediyoruz.”

TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin, Suriye’nin en büyük öğrenci teşkilatı olan Suriye Ulusal Öğrenci Birliği Genel Başkanı Darin Süleyman’a yazdığı mektupta şunları kaydetti:

“Deprem felaketinde hayatını kaybeden Suriyeli kardeşlerimiz için komşu ve kardeş Suriye’deki siz dostlarımıza en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Umuyoruz ki felaket nedeniyle enkaz altında kalan ve yaralanan insanlar bir an önce kurtarılır ve tedavi edilerek sağlıklarına kavuşur.

Ülkelerimizi aniden vuran bu acı afet, bir kez daha ülkelerimizin kader ortaklığını gözler önüne sermiştir.

Suriye’nin uluslararası yardıma ulaşmasını engelleyen yaptırım ve ambargoların kaldırılması için bizler de Türkiye’den mücadeleyi yükseltiyoruz.

Türk gençliği ve Türk milleti adına Suriye gençliği ve Suriye milletinin yanında olduğumuzu ve Suriyeli dostlarımızla her türlü dayanışmaya hazır olduğumuzu bildiririz.”

Sonraki Haber