Depremzedeler bu bayram buruk

Malatyalı depremzedeler Fatma ve Bahattin Çakın, çocuklarını ve torunlarını bu bayram konteyner kentte ağırlayacaklar... Çakınlar, eski bayramları anıyor ve şöyle konuşuyorlar: Bu bayram buruk olacak ama Allah'a şükür iyiyiz…

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri ağır hasar alan 68 yaşındaki Fatma ile 60 yaşındaki eşi Bahattin Çakın, 40 gündür Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Bulgurlu Mahallesi'ndeki Teknokent Konteyner Yaşam Alanı'ndaki konteynerde kalıyorlar.

Fatma Çakın, 7 çocuğu ve 20 torunu olduğunu anlatarak, "5 çocuğum İstanbul'da, 2'si burada yaşıyor. Evlatlarım ve torunlarım bayramlarda sürekli evime gelirlerdi. Onlar gelince neler neler hazırlardım. Sütlaç ve çeşitli tatlılar yapardık. Şekerler alırdık. Elimizden geldiğince hazırlardık. Bu bayram her şey bitti. Evlatlarım ve torunlarım gelir de biz onlara ne ikram edeceğiz onu bilmiyorum." diye konuştu.

‘ALIRSAK ŞEKER VE BAKLAVA İKRAM EDECEĞİZ’

Bahattin Çakın, Malatya'da önceki yıllarda bayramların çok eğlenceli ve güzel geçtiğini ifade etti. Çakın, "Eşim çocuklara ve torunlara tatlılar, baklavalar ve sütlaç yapardı. Ziyaretimize gelen herkese ikram eder, bayramlaşırdık. Hoş muhabbet ve sohbetler çok güzeldi." dedi. Çakın, çocukları ve torunlarının bu bayram da geleceğini belirterek şunları kaydetti:

"Biz de onları bu bayram evimizde değil, konteyner kentte ağırlayacağız. Bu bayramda onlara alırsak şeker ve baklava ikram edeceğiz. Evde olsaydık Malatya'nın meşhur yemekleri içli köfte ve analı kızlı köfte yapardık ama bu bayram yapamayacak gibi görünüyoruz. Bu bayram buruk olacak ama Allah'a şükür iyiyiz."

‘ŞİMDİ ÇALACAK KAPI YOK’

Dedesi ve babaannesinin kaldığı konteyner kentte Kızılay gönüllüsü olan 17 yaşındaki Merve Çakın, Ramazan Bayramı'nı heyecanla beklediğini dile getirdi.

Konteyner kentte kalan dedesi ve babaannesi ile sürekli ilgilenmeye çalıştığını anlatan Çakın, "Önceki yıllarda bayramlarda sürekli akrabalarımız ve tanıdıklarımıza bayramlaşmaya giderdik. Kapıları çalar şeker ve para toplardık. İkram edilen tatlıları yerdik. Şimdi çalacak kapı yok." ifadelerini kullandı.

Çakın, birçok insanın bayramı konteynerlerde kutlayacağına dikkati çekerek şöyle devam etti: "Bayram buruk geçecek. Dedem ve ninemi her bayram ziyaret eder, ellerini öperdim. Para verirler, tatlı ve şeker ikram ederlerdi. Bu bayram da dedem ve ninemin yanlarına geleceğim, ellerini öpeceğim ama farklı geçecek gibi görünüyor. Ne olur bilmiyoruz çünkü Malatya'da imkanlarımız çok kısıtlı ama ne olursa olsun biz bayramı kutlayacağız. İnşallah, önümüzdeki yıllardaki bayramlara daha güzel gireriz."

BAYRAMDA TESLİM EDİLECEK

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinin kırsal kesimindeki Belpınar Mahallesi'nde bir hayırsever tarafından yaptırılan köy tipi 14 afet evi, bayramda afetzedelere teslim edilecek. 35 haneli mahallede 10 ev depremlerde yıkılmış, bazıları da hasar almıştı.

İzolasyon, çatı, pencere, elektrik ve sıhhi tesisatın tamamlandığı evlere mutfak dolapları monte edildi, boya yapıldı. Elektrik direklerinin yerleştirildiği yeni yaşam alanında çevre düzenlenmesine geçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart'ta ilçeyi ziyaretinde temeli atılan bölgedeki cami inşaatının da yüzde 60'ı tamamlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, evlerin teslimi için inşaatların tamamının bitmesini beklemeyeceklerini belirtti,”İş güvenliği tedbirlerini alarak, altta inşaat devam ederken üstte biten yerlerin hak sahibi vatandaşlara verilmek üzere AFAD'a teslimini gerçekleştireceğiz." diye konuştu. Aslan, şöyle devam etti: "100 hane ve üzeri yerlerde cami veya cemevi yapma planlarımız var. Burası 100 hanenin altında ama hayırsever burada cami yaptırmayı taahhüt etti. Cami yapımı da yine plana uygun devam ediyor."

Sonraki Haber