Eğitim atamalarla yeniden inşa edilecek

Depremden en çok etkilenen bölgelerdeki okullarda kayıtlı öğrenci sayıları yarıdan fazla azaldı. Göç edenler, geri dönme kararı için eğitimdeki gelişmeleri gözlüyor. İşte bu koşullarda açıklanan 45 bin öğretmen atama kararı, umutları yeşertti.

45 bin öğretmen ataması, deprem bölgesinde eğitime ilaç olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün öğretmen ataması müjdesini verdi, “Atanacak öğretmenlerimizi öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için afet bölgelerinde görevlendireceğiz.” dedi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de öğretmen atama takvimini ve branş dağılımını en kısa sürede açıklayacaklarını bildirdi.

Bakan Özer, bir gün önce de deprem bölgesindeki 4 bin 97 öğretmen ve eğitim personelinin talep ettikleri illere nakledildiğini açıklamıştı. İlk aşamada, depremde yakınlarını kaybeden öğretmenlerin yer değiştirme talepleri onaylandı. Haziran ayında da deprem bölgelerinde çalışan öğretmen ve memurlardan büyük bir nakil talebinin gelmesi bekleniyor. Atama bekleyen öğretmenler arasından yapılacak atamaların ise sürecin eylül-ekim aylarında tamamlanacağı ifade ediliyor.

ASIL HAZIRLIK ÖNÜMÜZDEKİ YILA

Depremden en çok etkilenen bölgelerdeki okullardan kaydı alınan öğrenci sayılarının yüzde 50’yi aştığı bildiriliyor. Eğitime, depremden en az zarar gören yerlerde bile ilçe temelinde başlanmasına karar verilmişti. 27 Mart’ta da sadece 22 ilçede ders başı yapılacağı açıklandı.

Depremin ilk günlerinde idari izinli sayılan öğretmenlerin büyük bölümü başka illere gittiler. Geride kalan okul idarecileri ve öğretmenler, çadır kentlerde çalışıyorlar, ihtiyaçların giderilmesi işlerinde görev yapıyorlar. Söz konusu bölgelerde daha çok sınava hazırlanan 8. ve 12. sınıflara ağırlık veriliyor. Bölgedeki eğitimciler, önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için hazırlık yapılmasının daha gerçekçi olacağını söylüyorlar.

Bölge dışında yakını olan ya da maddi olanağı olan özellikle çocuklu aileler, göç ettiler. Depremden çok etkilenmeyen Gaziantep merkezde bile okula devam eden öğrenci sayısının yarı yarıya düştüğü ifade ediliyor.

İDARİ İZİNLE KENT DIŞINA ÇIKTILAR

Depremden en çok etkilenen bölgelerden göç edenler arasında çocuklu öğretmenler de var. Nakil talebinde bulunmamakla birlikte çocuklarının eğitimi için hızla karar alıp kentlerden çıkan öğretmenler, şimdi idari izinli durumdalar ve bölgedeki durumu takip ediyorlar. Söz konusu öğretmenlerin, önümüzdeki eğitim yılında bölgede eğitimin yeniden yerli yerine oturacağına inandıkları taktirde yaşadıkları kentlere geri dönmeleri bekleniyor. Ancak başta öğretmenler olmak üzere, yaptıkları işi başka kentlerde sürdürme olanağı olan memurların, deprem bölgelerinden en büyük göçü verecek meslek grubu olacağı ifade ediliyor. Bölgede sosyal yaşamın eskiye yakın şartlarda yeniden inşası ve bu yönde atılacak her adım, göç kararlarını azaltacak. Barınmanın yanı sıra okulların ve hastanelerin durumu, yeniden inşa edilecek yaşam koşullarını belirleyecek etkenler. Eğitim, ailelerin her zaman birinci önceliği oluyor.

İşte tam da bu sırada açıklanan 45 bin öğretmen ataması kararı hem umutları yeşertti hem de olası büyük nakil talebi karşısında idarenin elini rahatlatacak bir adım oldu.

YER DEĞİŞİKLİĞİ HAKKI ÜÇE ÇIKARILDI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, nakillere ilişkin açıklamasında, mazerete bağlı yılda iki kez yapılan yer değişikliği hakkının bu yıl deprem nedeniyle üçe çıkarıldığını söylemişti. Özer, bu hakkın olağanüstü hal ilan edilen bölgedeki illerde Bakanlığa bağlı görev yapan sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler ile diğer personeli kapsadığını belirtti. Özer, depremlerden etkilenen illerdeki 102'si idari personel ve 3 bin 995'i de öğretmen olmak üzere 4 bin 97 personelin nakil işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti ve şu ifadeyi kullandı: “Eğitim ailemizin dayanışma ruhuyla güzel günleri beraber inşa edeceğiz.”

22 İLÇEDE DERS BAŞI YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ın bazı ilçelerinde 27 Mart'tan itibaren kademeli şekilde eğitime başlanacağını açıkladı.

Hatay'da Genel Durum Sunum ve Değerlendirme Toplantısı'nın ardından AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yapan Özer, “Eğitim-öğretimi sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlam raporu verilen okullarımızda gerçekleştireceğiz." dedi.

27 Mart günü eğitim-öğretime başlanacak ilçeler şunlar:

Malatya: Arapkir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doğanyol, Yazıhan, Darende, Hekimhan.

Adıyaman: Kahta, Gerger, Sincik, Samsat, Çelikhan.

Kahramanmaraş: Andırın, Ekinöz.

Hatay: Yayladağ, Altınözü, Erzin, Reyhanlı, Payas, Dörtyol, Arsuz.

Sonraki Haber