‘Depremzedeler tahliye ediliyor’ bozgunculuğunu yetkiliye sorduk: ‘200 metre ilerideki çadır kente taşınacaklar’

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Maksim Park ve Sevgi Parkı’nın tahliyesi üzerinden yapılan bozgunculuğa yetkililerden yanıt geldi.

KAAN ARSLAN HATAY’DAN BİLDİRİYOR

Maksim Parkı Çadır Kenti’nin sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilisi, depremzede vatandaşların daha geniş, temiz ve güvenli olan Dursunlu Çadır Kenti’ne yerleştirileceğini açıkladı.

Afetin ilk gününden beri devlet kurumlarının deprem bölgelerindeki mücadelesini hedef alan gruplar, bu kez de çadır kentlerdeki vatandaşların farklı yerlere alınması üzerinden bozgunculuk kampanyası yürütmeye çalışıyor. Bozguncu tayfa, önceki gün sosyal medya üzerinden başlattıkları kara propagandayla “depremzedeler çadır kentten tahliye ediliyor” yalanını öne sürdü.

GÜVENLİ, TEMİZ VE GENİŞ

Aydınlık, yetkililere konuyu sorarak olayın arkasındaki gerçeği öğrendi. Depremzede vatandaşlar, tamamen devletin yönetiminde olan, daha güvenlikli, temiz ve geniş olan Dursunlu Çadır Kenti’ne yerleştirilecek.

Maksim Çadır Kenti’nin sorumlusu olan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, depremzedelerin tahliye edilmesiyle ilgili gerçekleri şöyle anlattı:

“Buradan sürekli iş makineleri, kamyonlar, tırlar, arabalar geçiyor. Her yer enkaz ve moloz olduğu için her araç geçişinde toz, toprak kalkıyor. İnsanlar yüksek miktarda toza maruz kalıyor. Çadır kentin girişinde revir ve eczane kuruldu. Orası da tozun içinde kalıyor. Bu sağlıksız ortamda insanların kalması ciddi zararlar verir. Yakın zamanda ciğerlerinde sorunlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca çocukların daha güvenli, travmayı daha hızlı aşabilecekleri, risksiz bir alanda süreci geçirmeleri gerekiyor. Onların pedagojik ve psikolojik olarak daha iyi şartlarda kalmaları çok önemli.”

AMAÇ GÖÇÜ ÖNLEMEK

MEB yetkilisi, kendi kaldıkları yerlere önem vermediklerini, vatandaşların daha iyi şartlarda kalması için çabaladıklarına dikkat çekti. Çadır kent sorumlusu, depremzedelerin yerleştirilecek yeni alanla ilgili ise şunları söyledi:

“Dursunlu Çadır Kenti, buraya 200 metre uzaklıkta. Daha geniş bir alana kuruldu. Burası da geçici bir alan. Vatandaşlar oradan da kurulacak olan konteyner kente götürülecek. Maksim Parkı’ndaki çadır sayısı 75. Yeni vatandaşlar geldiğinde buraya ekleme imkanımız olmuyor. Ama Dursunlu’da bu imkanı sağlayabiliyoruz. Orada ayrıca daha düzenli ve disiplinli bir sistem olacak. Gelen yardımlar, oluşturulacak marketlere yerleştirilecek ve vatandaşlar dilediği gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Burada bu imkan da ne yazık ki yok.

“Önceliğimiz Hataylıların göç etmesini önlemek. Vatandaşları şehirde tutmak. İnsanlar depremden sonra şehir dışına göç etmeye başladı. Vatandaş yeter ki iyi olsun. Bizim amacımız bu.”

NE OLMUŞTU?

Afetin ilk gününden beri bozgunculuk yaparak devletin depremden sonraki mücadelesini hedef alanlar, bu kez de depremzedelerin çadır kentten tahliye edilerek ortada bırakıldığı yalanını yaymaya başladı.

Sendika.org dün yayınladığı haberde Hatay’da valiliğin vatandaşlara yaptığı bilgilendirmeyi, çarpıtarak paylaştı. Sosyal medyada da olay şu paylaşımlarla köpürtüldü: “Depremzedeleri çadırdan çıkarmak için TEM’i göndermek ne demek”, “Ben mi yanlış görüyorum? Gidecek yerleri olmayan depremzedeleri parktan tahliye etmek için ‘terörle mücadele’ ekipleri mi gelmiş parka? Bunun akılla açıklanacak bir tarafı var mıdır ya? Evleri yıkılan bu depremzedeler daha ne yaşayacak?”

Sonraki Haber