Depresyon nedir? Antidepresan ilacı hangi durumlarda kullanılır?
Günlük yaşantımızda yaşadığımız zorluklar, ruh hali dalgalanmalarına sebebiyet verebilir.Ani duygu durum değişimleri, yaşama karşı isteksizlik, sosyal yaşamdan geri çekilme her zaman depresyon belirtisi sayılır mı? Depresyonu ve depresyon boyutlarını Uzman Klinik Psikolog Zeynep Yılmaz'la konuştuk.
ÖZEL HABER-AYDINLIK.COM
Depresyon farklı türleri içinde bulunduran bir psikolojik rahatsızlıktır. Ruh halinin çökmesi ve yapılan eylemlerden zevk alamama ile ortaya çıkar, haftalarca veya yıllarca sürebilmektedir. Sosyal, psikolojik ve biyolojik etken kombinasyonlarından oluşur. Çocukluk çağında yaşanan travmalar, erken yaşta ebeveynin kaybedilmesi, boşanma, işsizlik, madde kullanımı, alkol kullanımı anksiyete bozuklukları depresyon sebepleri arasında yer almaktadır. Antidepresan ilaç kullanımın son dönemde artış görmesi depresyon rahatsızlığını yeniden gündeme getirdi. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Yılmaz depresyonun türlerini ve tedavi süreçlerini Aydınlık.com'a anlattı.
DEPRESYONDA DUYGULARIN BOYUTLARI FARKLIDIR
Uzman Klinik Psikolog Zeynep Yılmaz; "Yaşamın bir anında kendimizi huzursuz, mutsuz ya da hüzünlü hissedebiliriz bu normaldir. Depresyonda duyguların boyutları farklıdır. Birey, ''depresyondayım'' yanılgısına düşmeden önce eğer duygu durumunda değişilik hissediliyorsa, bir uzmanla görüşmelidir. Depresyon tanısı uzmanlar tarafından belli testler sonrasında koyulur. Muayene ve psikiyatri uzmanının değerlendirmesi gerekiyor" dedi.
NARSİST KİŞİLER DEPRESYONA DAHA YATKIN
Klinik Psikolog Zeynep Yılmaz'ın ifade ettiğine göre; Depresyon major depresif bozukluk, kronik depresyon, atipik depresyon ve Doğum sonrası depresyon olarak dörde gruba ayrılıyor.Beyin yapısında ve vucütta meydana gelen değişimlerden dolayı madde bağımlıları, kişilik özellikleri sebebiyle nasist kişiler, toplumsal rolleri nedeniyle kadınlar depresyona daha yatkındır. Ayrıca kronik uyku bozukluğu da depresyona neden olabilir.
KRONİK DEPRESYON EN AZ İKİ YIL SÜREBİLİR
Psikolog Zeynep Yılmaz depresyonun belirtilerini ve türlerini ise şöyle açıkladı; Majör depresyonda kişi, yemek yiyemez çalışamaz hayattan zevk alamaz. Uyku bozuklukları ve olaylara karşı ilgisizlik görülür. Buna ızdırap ve fonksiyonel bozukluklarda eşlik edebilir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir tedavisi mümkündür. Kronik depresyonda ise en az iki yıl süren bir depresyon türüdür. Belirtileri majör depresyon kadar şiddetli değildir.Günlük yaşantıyı etkilemez hasta sosyal yaşantısına devam edebilir.Tıp dilinde de distimi olarak adlandırılır. Depresyonun hafif bir formudur. Pospartum depresyon ise doğum sonrası karşılaştığımız bir depresyon türüdür. Majör depresyon belirtileri yaygındır. Doğum sonrası artan sorumluluk baskısı, yaşanan hormanel değişiklikler doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir.
GÜNLÜK AKTİVİLERİ YAPAMIYORSANIZ UZMANA GİDİN
Zeynep Yılmaz; depresyon dediğimiz olgu kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Depresyon, günlük yaşantısından, sosyal ortamından kişiyi alıkoyan boyuta ulaştıysa, ‘’yataktan çıkmaya halim yok düşüncesiyle günlük işleri engelleyen bir boyuta geldiyse bu noktada kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır.diyerek uyarılarda bulurken antidepresan kullanımına ilişkin olarak; ''Hasta orta veya ağır düzeyde bir depresyon geçiriyorsa, günlük yaşantısını devam ettiremiyorsa bu noktada antidepresan kullanımı önerilebilir ancak öncesinde bir psikiyatri hekiminin görmesi gerekmektedir. Antidepresan vücutta 15 gün sonra etki göstermeye başlayacaktır ama bu tedavi biçiminden her zaman etkili sonuç alınabilir. Sağlıklı bir sonuç alabilmek için fermakolojik artı psikoterapi tedavisi de gerekmektedir. Bu tedavinin daha kalıcı olmasını sağlar.'' ifadelerini kullandı.
DEPRESYON YİNELENEBİLİR BİR RAHATSIZLIKTIR
Yılmaz, depresyon yenileyebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti ve ardından ; ''60 yaş üzerinde görülmesi, kalıntılı belirtilerinin varlığı, duygu durum bozuklukları, aile öyküleri, aksiyete ve madde kullanımı yenilemeye etki eden etkenler arasındadır.Psikoterapi alınmaz sadece ilaç tedvisi uygulanırsa yenilenme oranı daha yüksektir.'' ifadelerini kullandı.Depresyonun psikosomatik hastalıkları ortaya çıkarabileceğine de değinerek, ''Tansiyon kontrolu zorlaşır astım atakları sıklaşabilir, kronik depresyonu olanlarda kalp damar hastalıklarının, kanser türlerinin daha erken görülme olasılığı artar, anoreksiya görülebilir.'' dedi.