Deride nitelikli eleman sıkıntısı büyük: Çare meslek lisesi

Türkiye'de son yıllarda birçok sektörde yaşanan nitelikli eleman ihtiyacı, deri ve deri mamulleri sektöründe de kendisini iyice hissettirmeye başladı.

Ülke genelinde özellikle deri konfeksiyon sektöründe ciddi bir problem yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, bu konuda bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, sektör olarak dünyanın önemli tedarikçilerinden olduklarını ve yetişmiş insan gücü sayesinde ürettikleri kaliteli ürünlerin tercih edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu algıyı daha da ileriye taşımayı, üretimi ve ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Ancak bu hedefin en önemli bileşeni olan yetişmiş eleman bulma konusunda son yıllarda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Öyle ki insan kaynağı sektörümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelmiş durumda. Kısa vadede çözüm üretilmediği takdirde gelecek dönemde de en önemli sorunumuz insan kaynağı olacak gibi görünüyor." Karaca, nitelikli insan kaynağı sorununu çözebilmenin en etkili yolunun meslek liselerinden geçtiğini vurgulayarak, "Meslek liseleri ile etkili bir iş birliği yapılarak bu sorunun kısa sürede üstesinden gelinebileceğine inanıyoruz." dedi. Bu alanda çalışmalara başladıklarını bildiren Karaca, kurdukları eğitim çalışma grubunun İDMİB Akademi'yi hayata geçirdiğini, akademinin her kademeden çalışana eğitim vermeyi hedeflediğini, sektöre yönelik eğitim seminerleri düzenlediğini anlattı.

'DEVLET BURS, SEKTÖR İŞ GARANTİSİ VERMELİ'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Musa Evin de Türkiye'nin deri ve deri mamulleri sektörünün yıllık üretim kapasitesinin on milyarlarca lira olduğunu belirterek, Türk deri sektörünün kalite ve tasarımıyla "dünyanın parlayan yıldızı" olduğunu söyledi. Yabancıların sektöre ilgisine değinen Evin, "Türkiye'ye gelen yabancının aklında buradan halı, deri ve kuyum eşyası almak vardır. Maalesef bu 3 sektör de sıkıntılarla karşı karşıya. Halı makineye döndü, kuyum zanaatkarlıktan fabrikasyona döndü. Deri de nitelikli eleman yetişmediği için her geçen gün kan kaybediyor." dedi.

Evin, meslek liselerinde müfredatın mesleklere göre değişmesi gerektiğini belirterek, "Bizim aslında ihtiyacımız meslek ortaokulları. Ağaç yaşken eğilir. Meslek lisesine, hatta ortaokuluna giden öğrencilere devletin burs, bizim de iş garantisi vermemiz gerekiyor. Meslek ortaokullarına önem verip orada mesleği öğretirsek çok daha iyi yerlere geleceğiz. Hemen hemen her sektörde nitelikli eleman eksiği var. Bunun önüne geçmeliyiz. Deri konfeksiyon sektöründe nitelikli eleman uzun sürede yetişir. O yüzden eğitim daha erken başlamalı." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber