Ders zili Hatay'da eksiklerle çaldı

Bakan Tekin, Hatay'da 2 bin 500'e yakın dersliğin deprem sebebiyle kullanılamaz duruma geldiğini belirtti ve ekledi: Biz şu ana kadar yaklaşık bin 700'ünü en azından planlamış durumdayız. Büyük oranda tamamlanmış olanlar var

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı 74 bin ilk ve ortaöğretim kurumunda 20 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen yaz tatilinin ardından ders başı yaptı. Okul öncesi, ilkokul 1. ve lise 9. sınıflar, geçen hafta uyum eğitimi almıştı. Ortaokul 5. sınıfa bu yıl başlayacak öğrenciler ve ailelerin katılacağı rehberlik uygulamaları 15 Eylül'e kadar sürecek. Bu yıl eğitim ailesine katılan 45 bin yeni öğretmenden 21 bin 560'ı Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede görev yapıyor.

YARALARI SARACAĞIZ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin depremden etkilenen Hatay’da, Yardımcısı Nazif Yılmaz Malatya’da eğitim öğretim yılı açılışına katıldı. Antakya TOKİ Ömer Faruk Adaş İlkokulu'nda düzenlenen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'ne katılan Tekin, en kısa zamanda Hatay'daki yaraları saracaklarını söyledi. Tekin şöyle konuştu:

“Bizim hesaplarımıza göre, Hatay'da 2 bin 500'e yakın dersliğimiz deprem sebebiyle kullanılamaz duruma gelmiş. Yıkılanlar veya ağır hasarlı olanlar açısından söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı, en kısa zamanda bu eksikliklerin giderilmesi yönünde. Biz şu ana kadar bu 2 bin 500'e yakın dersliğin yaklaşık bin 700'ünü en azından planlamış durumdayız. Büyük oranda tamamlanmış olanlar var ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu eksiklikler giderilmiş olacak inşallah. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın özel hassasiyetini bir kez daha hatırlatmak isterim. Biz de her Kabine Toplantısı'nda Sayın Cumhurbaşkanımıza deprem bölgesiyle ilgili yaptıklarımız konusunda bilgi veriyoruz." Aydınlık, dünkü haberinde, başta Hatay olmak üzere depremden en çok etkilenen illerin bazı ilçelerinde okulların, yeni eğitim öğretim yılına hazır olmadığını duyurmuştu.

TOPLUMSAL SEFERBERLİK VURGUSU

Tekin, yeni eğitim öğretim yılının, eğitim alanında toplumsal seferberlik şuuruyla hareket edilen bir eğitim öğretim yılı olmasını temenni ettiğini söyledi. Tekin, törenden sonra öğretmenlerle basına kapalı görüştü. Vali Mustafa Masatlı ise medeniyetler şehri Hatay'ı tekrar eski ihtişamlı günlerine kavuşturma anlayışında olduklarını ifade etti. Gençlerin, geleceğin teminatı olduğunu vurgulayan Masatlı, devletin bu zorlu süreçte kayıtsız şartsız hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin yanında olmaya devam edeceğini dile getirdi.

361 ONARIM 54 PREFABRİK

İl Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz ise öğretmenlere seslendi:

“361 okulun onarımı ve 54 prefabrik okulun inşası için tüm enerjimizi ortaya koyduk. Hatay eğitim ailesi olarak, 20 bin öğretmen ve yaklaşık 362 bin öğrenci ile yeni eğitim ve öğretim yılına hazır bir şekilde başlıyoruz. Öğretmenlik, vazifelerin en kıymetlisidir. Depremin ertesinde her öğrencimize ulaşma gayretiyle çalışarak okulun dört duvardan çok daha fazlası olduğunu ispat ettiniz. Hayatlarına dokunmuş olduğumuz her bir öğrenci, bu ülkenin geleceğine yapılan en büyük yatırımdır."

‘HER ŞEY ESKİSİ GİBİ OLACAK’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Malatya Diniye Çalık İlkokulu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 6 Şubat depremlerinin ardından zor günler yaşandığına değindi. Çocukların fiziki obeziteye ve dijital obeziteye karşı muhafaza edilmesinin başta gelen hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, “Bunun için okul alanlarımızda çocuklarımızı geleneksel oyunlarımızla buluşturmak bizim önceliğimiz olacak." dedi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı kentte hayatın normalleştiğini belirtti ve şöyle konuştu:

"Sevgili öğrenciler, her şey tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi olacak. Kültür, sanat, spor, eğitim her şey ama her şey 6 Şubat'tan önce nasılsa önümüzdeki günlerde de aynısı olacak. Sevgili öğretmenlerimden de hayatın normalleştiğini, eğitimin tıpkı eskisi gibi devam etmesi gerektiğini ve buna göre hareket edilmesini bekliyorum."

HER ÇOCUK SPORLA TANIŞACAK BİR ENSTRÜMAN ÇALACAK

İstanbul'da Beşiktaş Murat Beyaz İlkokulu'nda düzenlenen 2023-2024 eğitim öğretim yılı açılış törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Valisi Davut Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür katıldı. Törende konuşan Yelkenci, yeni öğretim yılında öğrencilerin başta toplumsal bütünlük ve birlik bilinci olmak üzere bilim, kültür, sanat ve spor alanlarında gönüllülük ve sosyal sorumluluk programlarıyla milli, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerleri içselleştirmelerine yönelik çalışmalar yapılmasının önemine dikkati çekti. İstanbul Valisi Davut Gül de okulların fiziki şartlarını düzelttiklerini belirtti, okul dışı güvenlik için ‘okul polis’ uygulamasının devam edeceğini söyledi. Gül, İstanbul'daki okullarda okul spor kulüpleri kurulacağını ve yetenek taramaları yapılacağını belirten Gül, “Her bir çocuğumuz ilkokuldan başlayarak, okul öncesinden başlayarak sporla tanışmış olacak.” dedi. Kütüphaneleri zenginleştirmeye devam edeceklerini dile getiren Gül, şöyle sürdürdü:

“Her çocuğumuzun mutlaka bir enstrüman çalmasını istiyoruz. Bununla ilgili okulu uygun olanların müzik sınıfı, uygun olmayanların enstrüman ihtiyaçlarını inşallah temin edeceğiz."

Gül, çocukların karar süreçlerine katılmaları, daha katılımcı olmaları, sosyal becerilerinin gelişmesi için okul meclislerini sınıflardan başlayarak il ölçeğine kadar hayata geçireceklerini ifade etti.

‘ANA KONUMUZ TÜRKÇEYİ KONUŞABİLEN ÖĞRENCİ’

Bakan Tekin, yaz aylarının başından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında gerek mevzuat düzeyinde yani ikincil mevzuat düzeyinde, gerek Bakanlık içi düzenlemeler anlamında kamuoyunda çokça tartışılan, gündeme gelen ve önemli oranda da takdir toplayan düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili olarak Tekin, şöyle konuştu:

"O yönetmeliğin ana felsefesi şu; bu yıl bütün öğrencilerimizin Türkçeyi 4 beceri temelli olarak, yani Türkçeyi konuşabilen, kullanabilen, kendisini ifade edebilen bir öğrenci profiline kavuşmak istediğimizi deklare etmiş olduk. Türkçe eğitimini bu yıl önemli oranda gündemimize aldık. Ana konularımızdan bir tanesi bu. Yaptığımız değişikliklerin de özellikle belki daha çok tartışılan konular, işte test sınavlarının kaldırılması vesaire gibi konular... Tamamen buna odaklanmış durumda."

Öğrencilerin sosyal sorumluluk bilincini yükseltmek için müfredatta ve mevzuatta önemli değişiklikler yaptıklarını belirten Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarımıza sosyal sorumluluk düşüncesini, algısını yerleştirmezsek, Allah korusun bundan sonraki felaketlerde, geçtiğimiz süreçte yaşadığımız toplumsal dayanışma şuurunu, bilincini tekrar görememe riskiyle karşı karşıya kalabiliriz."

İLK ARA TATİL 13 KASIM'DA

Yeni eğitim öğretim yılı birinci dönemi, 11 Eylül 2023 Pazartesi başlayıp 19 Ocak 2024 Cuma sona erecek. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem sebebiyle afet bölgesi illeri olarak belirlenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki resmi ve özel okullarda 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine yönelik öğrenme kayıplarının giderilmesi amacıyla bakanlıkça hazırlanacak program, 11 Eylül ile 6 Ekim arasında eğitim öğretim faaliyetleri ile birlikte uygulanacak.

Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek.Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayıp 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak. İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma arasında yapılacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2024'te başlayacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde bir dizi değişikliğe gitti. Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı.

Öte yandan, liselerdeki sınavlar, artık sadece yazılı yoklama şeklinde yapılacak. 6698 sayılı kanunda yer verilen, kişinin açık rızası aranmaksızın kişisel verilerinin işlenmesini mümkün kılan durumlar dışında öğrencilere ait kişisel veriler veli, vasi veya ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek.

SINAV HAFTASI

Bakanlık tarafından önceki gün, okullarda yapılan sınavlara ilişkin ilk kez çatı bir yönetmelik yayımlandı. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavlarının ortak yazılı olarak yapılması hükmü yer aldı.

Okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılması, ortak yazılı sınavların yapılması, sınav haftası uygulamasına geçilmesi, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavlarının 4 dil becerisini ölçecek şekilde yapılması gibi pek çok yenilik yeni dönemle birlikte hayata geçirilecek.

Sonraki Haber