Dev gibi kabaran poğaçanın sırrı buymuş! Süt yerine bunu koymanız gerekiyor…

Poğaçalar, hamur işleri arasında en çok sevilenlerden biri. Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde ve atıştırmalık olarak tükettiğimiz bu lezzetin sayısız tarifi bulunur. Yoğurtlu poğaça tarifi de yumuşacık poğaçalar yapanların gizli tarifi! Şimdi size o tarifi açıklıyoruz.

Pofuduk ve lezzetli poğaçalara bayılıyorsanız, doğru yerdesiniz. Farklı otlar, patates, kaşar, lor, kıyma gibi malzemeler koyarak tadına doyamayacağınız çeşit çeşit poğaçalar yapmanız mümkün. İç harcının ana malzemesini ve baharatları tercihinize göre ayarlayarak lezzetli poğaçalar yapabilirsiniz.

Lezzetine doyulmayan bu hamur işi yoğurt, süt veya peynir altı suyu kullanılarak daha da pufuduk olabilir. İşte karşınızda yumuşacık ve mis kokulu yoğurtlu poğaça tarifi...

Malzemeler

1 bardak ılık su (200 ml)
1 su bardağı yoğurt (200 ml, oda sıcaklığında) Buzdolabından çıkarıp 10-15 dakika bekletmeniz yeterli
1 su bardağı sıvı yağ (150-200 ml arası koyabilirsiniz)
2 yumurta akı (Sarılar üzerine)
1 paket instant maya
2 silme tatlı kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı toz şeker
6-7 su bardağı un (Un miktarını hamur kıvamınıza göre ayarlayın)


Üstü için:

2 yumurta sarısı
Çörek otu, susam veya haşhaş taneleri (isteğe bağlı)
İç harcı:

Baharatlı haşlanmış patates, maydanozlu lor, kaşar veya kıyma ile isteğinize bağlı bir harç oluşturabilir, boş bırakarak sade poğaça da yapabilirsiniz.

Hazırlanışı

Şeker, maya ve ılık suyu karıştırın.
Karışımın üstünü streç film ile sararak 10 dakika bekletin.
Maya köpürmeye başladığında un dışındaki diğer malzemeleri de ekleyip tekrar karıştırın.
En son aldığı kadar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Kıvam alan hamurun üstünü örterek yarım saat mayalanmaya bırakın. Böylece ideal seviyede mayalanmış yumuşak bir poğaça elde edebilirsiniz.


Mayalanma süreci tamamlandığında küçük bezeler hâlinde hamuru parçalara ayırın.
Hamuru avucunuzda yuvarlayarak istediğiniz şekli verip tepsiye dizin.
Poğaça hamurunu tepside 40-45 dakika daha bekletmeniz daha fazla mayalanmasını ve poğaçanın yumuşacık olmasını sağlar.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hazırladığınız poğaçaları pişirin. Fırına koymadan önce hamur toplarının üstüne yumurtanın sarısını sürün ve çörek otu veya susamla süsleyin.
Fırından çıktıktan sonra üzerini örtmeniz poğaçaların yumuşaklığını korumasını sağlar. Afiyet olsun!

Sonraki Haber