Devlet şekere müdahale ediyor: Kahtalı’nın şirketi şeker dağıtımını bıraktı

Malatya Milletvekili Hakan Kâhtalı, Türk Şeker Tarım A.Ş.’nin bayiliğini bırakma kararı aldı.Yapılan açıklamada, Birdamla Gıda Paz. A.Ş.’nin yanlış anlaşılmaya mahal bırakmamak için Türk Şeker Tarım A.Ş’nin bayiliğini bırakma kararı aldığını duyurdu.

Malatya Milletvekili Hakan Kâhtalı, Türk Şeker Tarım A.Ş.’nin bayiliğini bırakma kararı aldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde üretilen şekerin yüzde 40’ını üreten Devlet Şeker Fabrikaları, 50’lik torbalarla yapılan stokçuluğun önüne geçmek, özel şeker fabrikalarının yüksek fiyatlarla vatandaşlarımızı mağdur etmemesini sağlamak ve halkımıza şekeri daha ucuz bir maliyetle ulaştırmak amacıyla; 81 ilimizde şekeri, toptancı, imalatçı gibi işletmelere vermeyip market ve bakkallar eliyle tüketiciye ulaştırmak istemiştir. Bu kapsamda; torba şeker satışını kaldırıp, 5 kilogramlık paketler halinde ambalajlanan şekerlerin, Türkiye genelinde, 81 ilimizde bulunan bayiiler kanalıyla tüketicilerimize ulaştırılması yoluna gitmiştir. Malatya bayisi olan firmamız olarak fabrikadan alabildiğimiz sadece 1 araç şekerin ilimiz genelinde, market ve bakkallarımıza dağıtımını yapmıştır.”

ŞEKERİ ARACI ŞİRKETLER DAĞITIYORDU

Malatya’da esnaf ve tüketici, 2021 aralık ayı sonuna kadar kamuya ait Malatya Şeker Fabrikası’ndan torbayla şeker alabiliyordu. Esnaf, fabrikadan temin ettiği şekeri, kendisi paketleyip tüketiciye ucuza verebiliyordu. Ancak 2022 Ocak ayı itibariyle başlatılan yeni uygulama ile fabrikadan şekeri alma yetkisi, Türkşeker Tarım Anonim Şirketi ve bölge bayiliklerine verilmişti. Vatan Partisi ve bölge esnaf odaları, bu değişikliği gündeme getirerek, aracı şirketlerin devreden çıkmasını istemişlerdi. Esnaf, aracı şirketlerin fabrikadan şekeri ucuza alarak kendilerine daha pahalıya şeker satılmasına tepki göstermişti.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Malatya İl Başkanı Arif Doğan da yaptığı açıklamada, kamuya bağlı şeker fabrikalarının bünyesinde kurulan yüzde 51’i Vakıf Katılım Bankası’na yüzde 49’u Varlık Fonu’na ait Türkşeker Tarım Anonim Şirketi’nde şekerin paketlemesinin yapılarak bölge bayiliklerine verildiğini ve buradan da halka kat kat zamlı satıldığını açıklamıştı. Doğan, “Fabrikayla tüketiciler arasında aracı şirketler konularak büyük rant elde ediliyor” demişti.

FABRİKALARA İNCELEME

Bu arada önceki gün Ticaret Bakanlığı, şeker firmalarına yönelik inceleme başlattı, Tarım ve Orman Bakanlığı da piyasaya şeker arz ederek müdahaleye hazırlanıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların temel gıda ürünleri arasında yer alan şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna yönelik son dönemde bazı hususların kamuoyuna yansıdığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Bu hususlar işleme alınarak, şeker fabrikaları nezdinde Bakanlığımız tarafından incelemeler yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak hem düzgün iş yapan tacir ve esnafımızı hem de tüketicimizi korumak için serbest piyasa koşulları içinde bütün tedbirleri kararlılıkla almaya devam etmekteyiz."

Tarım ve Orman Bakanlığı da yeni sezonda Türkiye'de şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntının yaşanmayacağını bildirdi. Açıklamada, şeker piyasasında spekülatif hareketler olduğu belirtilerek piyasaya özellikle küçük imalatçılara şeker satışı yapılacağı ifade edildi.

SORUN İKİLİ FİYAT

Uzun bir süredir şeker fabrikalarıyla ilgili tartışmalar yaşanıyordu. Özel sektörün fahiş fiyat uygulamasına karşın devlet fabrikaları fiyatta artışa gitmeyerek, piyasada ikili bir fiyat oluşmuştu. Türk Şeker yetkilileri, Aydınlık’a devlet fabrikalarının zarar etmediğini tüketiciyi korumak için fiyat artışına gitmediklerini ifade etmişlerdi. Özel fabrikalar ise maliyetleri gerekçe göstererek, şeker fiyatlarını artırmıştı. Ürünlerinde şeker kullanan imalatçılar ise devlet fabrikalarına talep fazla olduğu için şeker alamadıklarını belirtiyorlardı. Şeker fiyatlarının daha da artacağı yönündeki söylentiler üzerine devletin müdahaleye hazırlandığı gelen bilgiler arasında.

Sonraki Haber