‘Devlet, vatandaşlarını korumalı’

Almanya yakın tarihinin kara lekelerinden olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne dair yeni bir gelişme gündemi sarstı.

Stern dergisi, çetenin hazırladığı ölüm listesinde yer alan kişilerin güvenlik güçlerince bilindiğini ancak bu kişilere uyarı yapılmadığını paylaştı. Sekizi Türk, 10 kişiyi katleden terör örgütüne ilişkin bu gelişmeyi, Uluslararası Demokratlar Birliği Basın Sözcüsü ve Avukat Fatih Zingal değerlendirdi. Zingal, “Devletin en önemli görevlerinden biri, vatandaşlarını korumaktır. Güvenlik güçleri burada yanlış davrandı.” Dedi

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün açığa çıkmasının üzerinden 10 yıl geçti ancak yapılan hataların etkisi hâlâ sürüyor. Son olarak Stern dergisi ile Correctiv araştırmacılar grubu, önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Buna göre, güvenlik güçleri NSU örgütünün hazırladığı ölüm listelerini tespit etti.

10 bin kişilik ölüm listesinde, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Hans-Jürgen Papier ile Yeşiller Eski Milletvekili Hans-Christian Ströbele’nin isimleri yer alıyor. Birçok ismin sadece telefon numaraları ile ev adreslerine yer verilirken, en çok dikkat çeken isimler arasında ırkçı suikastta öldürülen Kassel Eski Valisi Walter Lübcke’nin de adı var.

Ölüm listesinde yer alan isimlere haber verilmemesi, güvenlik güçleri içinde zaman zaman açığa çıkan aşırı sağcı yapılanmaları bir kez daha akıllara getirdi. Başta Hessen eyaleti olmak üzere birçok polis teşkilatı içinde ırkçı yapılanmalar deşifre oluyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul kapsamlı bir çalışma başlatmış, 53 kişinin aşırı sağcı ve ırkçı fikirlere yakın olduğu tespit edilmişti.

‘İDDİALARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ’

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Basın Sözcüsü ve Avukat Fatih Zingal, konuyu Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. NSU örgütünün istihbarat birimlerinden aldığı desteği hatırlatan Zingal, Münih’te görülen NSU davalarında bu konunun da üzerine gidilmediğini hatırlattı. Bu durumun, özellikle NSU üyelerinin öldürdükleri kişilerin ailelerinde güven zedelediğini belirten Zingal, güvenlik güçleri üzerinde kamuoyunda hâlihazırda ciddi şüphelerin olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “NSU olayı, Almanya’nın tarihinde elbette kara bir leke. NSU konusunun tam olarak aydınlatılmadığını düşünürsek, vatandaşlarda endişe ve şüphe oluşur elbette. Sorumlulardan beklentimiz, bu konunun tam aydınlatılması ancak dosyalar kapandı. Devlet bağlantıları araştırılmadı. Fakat güvenlik güçlerinin içinde Neonaziler hâlâ ortaya çıkıyor. Bu da doğal olarak şüpheleri derinleştiriyor.”

‘YANLIŞ DAVRANILDI’

Solingen’de doğan Avukat Fatih Zingal, üstlendiği birçok davadan dolayı da yabancı düşmanlığı ve ırkçılık konularıyla yakından ilgileniyor. “Devletin en önemli görevlerinden biri, vatandaşlarını korumaktır.” sözleriyle tepkisini dile getiren Zingal, şöyle konuştu: “Eğer NSU gibi ırkçı, insanları katleden bir örgüt burada söz konusuysa, tabii bu isimlere haber verilmesi gerekirdi. Güvenlik güçlerinin ilk yapması gereken uyarıda bulunmaktı. Güvenlik güçleri burada yanlış davrandı.” Polis içinde hâlâ yabancı düşmanlığının olduğunun yazışmalarla ortaya çıktığına dikkat çeken Zingal, ırkçılık konusunun tüm şeffaflığıyla aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Zingal, “Daha önceki hafta Kuzey Ren-Vestfalya’da polislerin Whatsapp gruplarında vatandaşlara şiddet uygulamaya yönelik yazışmaları ortaya çıktı. Güvenlik güçleri içinde açığa çıkan ırkçılar konusunda da derinliğin tam olarak aydınlatılmadığını düşünüyoruz ki biz bu konuda sadece basında yer alan bilgileri görebiliyoruz. Halbuki NSU çetesinin, göçmenleri ve özellikle Türkleri hedef aldığını dikkate alırsak, vatandaşların devlete güveninin sağlanması için zamanında gereken tedbirlerin alınması çok önemli. Bu gibi iddialar bu yüzden mutlaka açığa çıkarılmalı.” diye konuştu.

Sonraki Haber