‘Devletimize soruyoruz: işçi kıyımı ne kadar sürecek?’

Ulusal Kanal’a konuk olan Hizmet-İş Van Şube Başkanı Akdeniz, Van ve İpekyolu’nda DEM Parti’nin seçilmesinden sonra işten atılan 700 işçinin işlerine dönene kadar mücade edeceklerini söyledi. Akdeniz, devlete seslenerek ‘İşçi kıyımı daha ne kadar sürecek?’ dedi

31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin sonucunda DEM Parti’ye geçen Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyelerinde görev değişikliğinden sonraki ilk icraat toplu işten çıkarma oldu. İpekyolu Belediyesinde ve Van Büyükşehir Belediyesinde yaklaşık 700 işçi telefonlarına gönderilen mesajla işten çıkarıldı. İşçiler ise İpekyolu Belediyesi ile Van Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak ve belediye önünde nöbet çadırı kurarak tepkilerini gösterdi.

Ulusal Kanal’da Melike Güler Kadan’ın sunduğu Emek Dünyası programına katılarak işten çıkarılma sürecini anlatan Hak-İş Konfederasyonu Van İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“1 Mayıs İşçi Bayramı’nın hemen akabinde Van İpekyolu Belediyesi’nde bir işçi kıyımı başladı. Yaklaşık 280 arkadaşımıza basit bir ‘İşiniz sona erdi.’ mesajı ile işçi kardeşlerimizi işten ettiler. İpekyolu Belediyesi önünde basın açıklaması yaptık. Hemen ardından Van Büyükşehir Belediyesine bağlı iştirak şirketinde de resmi olmamakla birlikte bize gelen bilgilere göre 225 arkadaşımıza aynı mesaj gitti. Aynı gün Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı iştirak şirketi çalışan yaklaşık 170 arkadaşımıza “İşinize son verildi” mesajı gitti. Şu an Van Merkez’de 700’den fazla arkadaşımız bu mesajla işlerinden oldular.

HER SEÇİM DÖNEMİNDE EKMEK KORKUSU

“Gerekçesi bütçe yetersizliği, zamlar, belediye borçları. Buralarda daha önce kayyum vardı. O zaman da borçlar vardı, insanlar maaşlarını rahatlıkla alıyordu. Tüm işçilerimiz, aynı mesajın kendilerine de geleceğinden tedirgin. Seçimden önce DEM Parti yetkilileri kimseyi ekmeğinden etmeyeceklerini söylüyorlardı. Seçimden sonraki bir ayda ise hiçbir iş yapılmadan işçi kıyımına başlandı. Biz de Hak-İş olarak iş yeri önlerinde çadırlarımızı kurduk. İşçilerimiz işlerine geri dönene kadar mücadele edeceğiz. Her seçim döneminde bu sıkıntılar yalanmasın, insanlarda ekmek korkusu olmasın.”

Şu an için İpekyolu Belediyesi önünde çadır kurduklarını,diğer ilçelerde de işten çıkarmanın başlaması halinde nöbet çadırı kuracaklarını dile getiren Akdeniz, şöyle konuştu:

“Devletimize sesleniyoruz, Van’daki bu işçi kıyımı nereye kadar gidecek? Diğer ilçelerde bu kıyımı yaptığı takdirde burada bir kaos ortamı çıkacak. İşçiler tekrardan işine başlayana kadar biz direnişimize devam edeceğiz. Hukuki süreçlerimizi başlattık. İşçilerimizin hukuki süreçleri tamamen sendikamız tarafından yürütülüyor.”

HİZMET İÇİN GELDİLER İŞÇİ KIYIMI YAPTILAR

İnsanların belediye yönetimlerini işçi kıyımı için değil hizmet için seçtiğini anımsatan Akdeniz, şöyle devam etti:
“Görevlerin başlamasının ardından bir ay geçti, hiçbir hizmet yok, sadece işçi kıyımı var. Belediye borçlarını öne sürerek mağduriyet yaratma çabası var. Son aldığımız duyumlara göre İpekyolu Belediyesine personel alımı yapılmış. İki İpekyolu, iki de Van Büyükşehir Belediyesi personel alımı yapılmış.
“İşten çıkarılanlar için işe gelmeyen torpilli kişiler olduğu söyleniyor. Varsa öyle bir durum tespit edilsin, sendika olarak birlikte mücadele edelim. Ancak işten çıkarılanlar emekçiler, yollarda karları temizleyenler, sağlık personelleri.”

HER İŞÇİNİN HİKAYESİ AYRI

İşten çıkarılan her işçinin özel bir hikayesi olduğunu ve maddi, manevi zorluklar içinde geçindiğini vurgulayan Akdeniz, şunları söyledi:
“İşçilerimiz evlerine ekmek götürüyorlardı şimdi götüremiyorlar. Bir hanımefendi eşinin vefat ettiğini, dört çocuğunun olduğunu, dördünün de okul okuduğunu aktardı. 6-7 aydır belediyede çalıştığı için biraz olsun rahatladığını söyledi. Bunun gibi bir sürü hikaye var. Eşi kanser olan var, kanser olan var, engelli olan işçiler var.”

‘DEVLET OLMAZSA BİZ DE OLMAYIZ’

Programı sunan Melike Güler Kadan’ın, belediyelerdeki iş güvencesi sorununun altını çizerek her işçide “Bir mesajla işten çıkarılacak mıyım?” kaygısı olduğunu hatırlatması ve “Sendika temsilcisi olarak bu konuda düzenleme talebiniz var mı?” sorusu yanıtlayan Fatih Akdeniz, şunları dile getirildi:
“Sendikamızın belediyelerde iştirak şirketlerde çalışanlar ve KHK ile işe girenlerin hakları ile alakalı önemli uğraşları vardır. 1 yıl öncesine kadar KHK ile işe girenlerin yaş sınırı vardı. Yaş dolduğu zaman kaç yıl çalışmış olursa olsun emekli ediliyordu. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın mücadelesiyle mecburi emeklilik ortadan kaldırıldı.
“Buna benzer sıkıntılar var. Meclis’in Bakanlıklar ve sendikalarla istişare edip bu sıkıntıların kökten çözülmesi lazım. İnsanlar sürekli tedirgin oluyor. Her belediye değişiminde işçiler işsiz kalıyor. Bu sıkıntılar gün geçtikçe büyüyor. Bir an önce Meclis’te düzenleme yapılması lazım. Bu sorunların çözülmesi için önce herkes devletin büyüklüğüne inanacak. Devlet olmazsa biz de olmayız. Vatan da olmasa biz de olmayız. Vatansız insan olmaz. Biz her zaman devletimizin yanında olan insanlar olduk. Dolayısıyla her zaman ümitvar olduk.”

Sonraki Haber